Ertesi gün hapı en geç ne zaman alınmalıdır?
Ertesi gün hapı en geç kaç saat sonra alınmalı? Farklı hap türleri ve kullanım süreleri hakkında merak edilenler.

Ertesi gün hapı, korunmasız cinsel ilişkiden sonra veya herhangi bir nedenle cinsel ilişki sırasında hamile kalma riski taşıyan ve hamileliği önlemek isteyen kişiler için kullanılan bir yöntemdir. Piyasada farklı markalarda bulunabilen bu haplar, cinsel ilişkiden sonraki belirli bir süre içinde alınmalıdır.
Ertesi Gün Hapı Ne Zaman Alınmalıdır?
Ertesi gün hapının etkinliği, alındığı süreyle doğru orantılıdır. Bu nedenle, mümkün olan en kısa sürede alınması önerilir.
Hapın alınma süresi, ürünün türüne göre değişiklik gösterir. Bazı haplar korunmasız cinsel ilişkiden sonraki 120 saat (5 gün) içinde alınabilirken, bazılarının 72 saat (3 gün) içinde alınması gerekir.
Ertesi gün hapları genellikle tek doz veya 12 saat arayla alınan iki doz şeklinde uygulanır. İlacın kullanım şekli ve zamanlamasıyla ilgili detaylı bilgiler, ürünün ambalajında ve kullanım talimatlarında yer alır. Ayrıca, eczacınıza danışarak da doğru kullanım hakkında bilgi alabilirsiniz.
Ertesi Gün Hapı Nasıl Çalışır?
Ertesi gün hapı, temel olarak yumurtlamayı geciktirerek etki gösterir. Yumurtlama, adet döngüsünde hamile kalma olasılığının en yüksek olduğu dönemdir. Hapın alınması, bu sürecin ertelenmesine yardımcı olur.
Ertesi gün hapı, hâlihazırda oluşmuş bir gebeliği sonlandırmaz. Yani, döllenme gerçekleşmişse ve kişi hamileyse, bu hapın bir etkisi olmaz. Bu nedenle, yalnızca henüz gebe kalınmamış durumlarda etkilidir. Ertesi gün hapının diğer doğum kontrol yöntemleri kadar etkili olmadığı ve düzenli bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılmaması gerektiği de unutulmamalıdır.
Ertesi Gün Hapı Nereden Alınır?
Ertesi gün hapları reçetesiz olarak eczanelerden temin edilebilir. Kullanım veya diğer doğum kontrol yöntemleri hakkında herhangi bir sorunuz varsa, bir jinekoloğa danışmanız en doğrusudur.
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.