Vajinal akıntının renginde değişiklik ne zaman uyarı işaretidir?
Vajinal akıntınızın renginde bir değişiklik olması, çoğu zaman doktora görünmenizi gerektiren bir sorununuz olduğunun uyarısı olabilir.

Vajinal akıntı, vajinadan gelen berrak veya beyazımsı bir sıvıdır. Akıntı normaldir, ancak miktar, kıvam, renk veya kokudaki değişiklikler enfeksiyon veya başka bir soruna işaret ediyor olabilir. Vajinal akıntı vajinanın temizlenmesine, nemin korunmasına, bakteri ve enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur.
Rahim, serviks ve vajina, çoğunlukla hücrelerden ve bakterilerden oluşan vajinal akıntı üretir. Vajinanın temizlenmesine yardımcı olur ve kötü bakteri ve enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur. Vajinal akıntı doğal ve normal bir süreçtir, ancak akıntıdaki değişiklikler enfeksiyon veya hastalık belirtisi olabilir.
Akıntının artması: Vajinal enfeksiyonlar, vajinal akıntının renginde ve kıvamında değişiklikle kendini gösterir ve kadınların jinekologlara başvurmasının en yaygın nedeni budur. Vajinal akıntı her kadında görülen normal bir durumdur. Ancak vajinal enfeksiyon oluştuğunda durum değişiyor. Gri veya beyaz renkte, bol miktarda ve çoğu zaman hoş olmayan bir kokuyla birlikte olabilir.
Akıntının renkleri ne anlama geliyor?
Bazıları diğerlerinden daha fazla akıntı üretirken, bazıları ise çok az akıntı üretir. Normal vajinal akıntının renginde, dokusunda, kokusunda veya miktarında değişiklik olması bir soruna işaret ediyor olabilir. Anormal vajinal akıntının çoğu nedeni ilaçla tedavi edilebilir.
Sarı, gri veya yeşil akıntı bakteriyel veya cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonun (CYBE) belirtisi olabilir. Kahverengi veya kırmızı akıntı genellikle düzensiz adet kanaması veya hamilelikle ilişkilidir. Eğer kahverengi veya kırmızı akıntınız varsa ve bu adet döneminiz değilse, bu bir soruna işaret olabilir. Normal vajinal akıntı berrak, beyaz veya kirli beyaz renktedir. Akıntınız beyaz renkteyse ancak normalden daha yoğun görünüyorsa veya kaşıntıya neden oluyorsa, mantar enfeksiyonu olabilir.
Vajinal akıntınızın renginde veya dokusunda değişiklik varsa veya hoş olmayan koku, kaşıntı, yanma gibi diğer belirtiler eşlik ediyorsa doktorunuza başvurun. Vajinanızın girişinde tahriş fark edebilirsiniz. Adet döneminiz öncesinde veya sonrasında da değişiklikleri fark edebilirsiniz. Vajinal akıntıdaki değişiklikler vajinal enfeksiyonunuz olduğunun bir işareti olabilir veya olmayabilir. Eğer emin değilseniz, enfeksiyon olup olmadığını görmek için kontrol yaptırmanız en iyisidir.
Hangi enfeksiyonlar vajinal akıntıda değişikliğe neden olur?
Vajinal akıntıda değişikliğe veya kötü kokuya neden olan çok sayıda enfeksiyon vardır. Bu enfeksiyonların çoğu, enfeksiyonu olan biriyle cinsel ilişkiye girilmesi sonucu ortaya çıkabilir.
Mantar enfeksiyonu
Vajinal mantar enfeksiyonları, belirli bir mantarın (kandida) vajinada kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla oluşur. Süzme peynire benzeyen kalın, beyaz bir vajinal akıntı üretir. Vajina şişebilir ve kaşınabilir, cinsel ilişki ağrılı olabilir. Antifungal ilaçlar mantar enfeksiyonlarını tedavi eder.
Trikomoniyazis
Trikomoniyazis, enfekte bir kişiyle cinsel ilişki yoluyla bulaşabilen cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur (CYBE). Parazit trikomoniyazise neden olur. Vajinal akıntı daha sonra yeşil, sarı veya gri renkte olur. Antibiyotiklerle tedavi edilir.
Bakteriyel vajinozis
Bakteriyel vajinozis, vajinada belirli bir bakterinin çok fazla olması durumunda ortaya çıkar. Cinsel ilişki yoluyla bulaşabilir, ancak her zaman değil. Bakteriyel vajinozisi olan kişilerde kötü kokulu, balık kokusuna benzer beyaz veya gri akıntı görülür. Antibiyotiklerle tedavi edilir.
Bel soğukluğu ve klamidya
Klamidya ve bel soğukluğu, enfekte bir kişiyle cinsel ilişkiye girildiğinde bulaşabilen iki yaygın cinsel yolla bulaşan hastalıktır. Her iki enfeksiyon da doktor tarafından reçete edilen antibiyotiklerle tedavi edilir. Bu enfeksiyonlara sahip kişilerde bulanık, sarı veya yeşil renkte vajinal akıntı görülür. Tedavi edilmediği takdirde enfeksiyon yayılarak pelvik ağrıyla birlikte pelvik inflamatuar hastalığa neden olabilir.
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.