D vitamininiz düşüyor mu? İşte sonbahar rehberi

Güneş vitamini olarak da adlandırılan bu temel madde, vücudumuz tarafından büyük oranda güneşe maruz kalmamız sonucu üretiliyor. Ancak günler kısaldıkça ve havalar serinledikçe gerekli miktarda su almak zorlaşıyor. Peki bu eksikliği nasıl telafi edebiliriz ve sağlığımız açısından neden bu kadar önemlidir?
D vitamini neden önemlidir?
D vitamini genel sağlığımızı korumada önemli bir rol oynar. Vücudun sağlıklı kemikler, dişler ve kaslar için gerekli olan iki besin maddesi olan kalsiyum ve fosforu emmesini sağlar. Yeterli D vitamini alımı olmadığında kemik gelişimi bozulabilir ve bu da osteoporoz veya kırıklar gibi sorunlara yol açabilir. Bağışıklık sisteminin düzgün çalışması, enfeksiyonlarla savaşmaya ve hastalıkları önlemeye yardımcı olması için de önemlidir.
D vitamininin fiziksel faydalarının yanı sıra ruhsal sağlığımız üzerinde de doğrudan etkisi vardır. Birçok çalışma, bu vitaminin yeterli düzeyde alınmasının depresyon semptomlarını azaltmaya ve ruh halini iyileştirmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Eksikliği yorgunluğa, düşük enerjiye ve özellikle doğal ışığın daha az olduğu kış aylarında kötü ruh hallerine eğilime yol açabilir.
D vitamini eksikliği nasıl telafi edilir?
Özellikle saat 11.00 ile 15.00 arasında güneş ışığı bu vitaminin başlıca kaynağıdır. Ancak ekim ayından itibaren güneş ışınlarının seviyesi azaldığından cildimiz D vitamini üretmek için ihtiyaç duyduğu UVB ışınlarına daha az maruz kalıyor ve bu da rezervlerimizde doğal bir azalmaya yol açıyor. Ancak bu kaybı telafi etmek mümkündür:
Mümkün olduğunca güneşe maruz kalın
Sonbahar veya kış aylarında bile, hava çok sıcak olmasa bile, açık havada vakit geçirmek faydalıdır. Kısa süreli bile olsa düzenli güneşe maruz kalmak D vitamini seviyenizin korunmasına yardımcı olur. Güneşli günlerin tadını çıkarın, yürüyüşe çıkın veya açık hava aktiviteleri yaparak mümkün olduğunca doğal ışıktan yararlanın.
D vitamini açısından zengin besinler tüketin
Güneş ışığına maruz kalmanın yeterli olmadığı durumlarda, beslenme temel kaynak haline gelir. Bazı besinler doğal olarak D vitamini açısından zengindir. Bu durum yabani somon, sardalya ve uskumru gibi yağlı balıklarda görülür; yumurta ve mantar.
D vitamini takviyesi alın
Bazı durumlarda sadece beslenmeyle veya güneşe maruz kalarak yeterli D vitamini almak zor olabilir. İşte bu noktada takviyeler devreye giriyor. Bunlar yıl boyunca yeterli D vitamini seviyesinin korunmasına yardımcı oluyor. Sizin için doğru dozun belirlenmesi için bir sağlık uzmanına danışmanız önerilir.
Işık terapisi
Bazı iç mekan lambaları ciltte D vitamini üretimini uyarabilir. Güneş ışınlarını sadakatle çoğaltarak epidermisin ihtiyaç duyduğu dozu sağlarlar. Kış ve sonbahar boyunca, her gün birkaç dakika veya saatinizi ışık terapisi lambalarının önünde geçirmek çok faydalı olabilir.
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.