Yumurtalık ve fallop tüpü
Yumurtalık, yumurtanın tamamen geliştiği bir kadının üreme bezidir. Ayrıca iç salgılı bir yumurtalık ve bezdir (hormon üretir – östrojenler, gestajenler ve diğer steroid hormonları).
Yumurtalıklar iki, sağ ve soldur ve ortak lateral arterin eklem bölgesinde küçük pelvisin yan duvarları boyunca bulunur.
Cinsel olarak olgun bir kadının yumurtalığı badem şeklindedir ve sadece henüz bir dönemi olmayan kızlarda (adet kanaması) pürüzsüz bir yüzeye sahiptir. Menstrüasyon geçiren kadınlarda, yumurtalığın yüzeyi yara izleriyle, yani yumurtalıktan olgun bir yumurtanın ortaya çıktığı yerdir. Bu nedenle, bir kadının yaşı, yumurtalıklarının ortaya çıkması ve yara izlerinin sayısı ile belirlenebilir.
Yumurtalık 3 ila 5 cm uzunluğunda, 1.5 ila 3 cm genişliğinde ve 0.5 ila 1.5 cm kalınlığındadır.
Fallop tüpü, yumurta hücrelerini uterusa ileten ve spermde, döllenmenin düzenli olarak gerçekleştiği fallop tüplerinin dış üçte birinde ova ile tanışan bir tüptür. Fallop tüpleri iki, sağ ve soldur ve 10 ila 12 santimetre uzunluğundadır ve her biri dört bölümden oluşur – huni, genişletilmiş kısım, boğaz ve uterus kısmı.
Olgun yumurtalıkta, yumurtalık folikülleri, sarı cisimler ve kalıntıları gibi çeşitli gelişim aşamalarındadır. Yeni doğan kız bebek yumurtalığında tek katmanlı yassı epitel ile çevrili primordial foliküller, yani 30 ila 50 m çapında primer oositler (oositler) vardır. doğumda primordial foliküllerin sayısı 1×10 0.5 olan 6 büyük bir kısmı ergenlik başarısız olan,. Oositler cinsel olgunluğa kadar mayoz bölünme aşamasında “bekler”. Bir kadının cinsel olgunlaşmasıyla, az sayıda hormondan etkilenen folikül olgunlaşmaya başlar. Foliküller olgunlaştıkça, yumurta 150 m büyüklüğünde büyür, yumurtalık yumurtayı döllenmeye hazır hale getirir.