Vajinal enfeksiyonlara neden olan nedir?
Vajinal alandaki enfeksiyon şüphesiz bir rahatsızlıktır, ancak uyuşturucu tedavisi veya tekrarlayan enfeksiyondan sonra bile yok olan refrakter enfeksiyon söz konusu olduğunda, gerçek bir sorundur: vajinal enfeksiyonun nedenleri nelerdir, nasıl teşhis edilir, hangi tedavilerin sorunu çözmesine yardımcı olur ve nasıl önlenir?
Vajinal enfeksiyonlar, bir jinekolog almak için temel nedenlerden biridir.
Kadınların yaklaşık yüzde 80’i yaşamları boyunca en az bir vajinal mantar enfeksiyonu geçirecek ve bazıları bölgede tekrarlayan enfeksiyonlara maruz kalabilir.
Mantar vajinal semptomların en sık sebebi olmasına rağmen, mantar kaynaklı enfeksiyonlar ve enfeksiyonların farkındalığı azdır.
Vajinal enfeksiyonların nedenleri nelerdir, bu durumlar neden tekrar eder ve nasıl tedavi edilebilir?
Vajinal enfeksiyonlara neden olan nedir?
Belirtildiği gibi, vajinal enfeksiyonların en sık nedeni vajinal mantar enfeksiyonudur. Vajinal enfeksiyon yaratan çeşitli mantar türleri vardır, en yaygın olanı Candida albicans adlı bir mantardır.
Kadınların çoğu, yaşamları boyunca tek Candida albicic bölümleri yaşamaya devam etseler de, başarılı bir şekilde tedavi edilirler, kadınların küçük bir yüzdesinde mantar kolayca geçmez ve tekrarlayan nöbetlere neden olur.
VİDEO
Diğer bir vajinal enfeksiyon tipi, vajenin normal (iyi) bakterileri ile genellikle vajinal mikrop popülasyonunun küçük bir kısmı olan diğer bakteriler arasındaki dengenin bozulduğu bir durumu içerir. Bu duruma bakteri vajinozu denir.
Klamidya, bel soğukluğu veya trichomoniasis dahil diğer bakteriler cinsiyet yoluyla bulaşır. Bu bakteriler ayrıca çeşitli vajinal semptomlara neden olabilir.
Doğrudan temas ve ciltle temasta insandan insana bulaşan herpes virüsü vulvada kabarcık şeklinde cilt lezyonlarına neden olur.
Vajinal enfeksiyon tekrar eder mi?
Bazı kadınlarda bulaşıcı hastalığın kolayca geçememesine neden olan nedenler tam olarak bilinmemektedir.
Bununla birlikte, bazı enfeksiyonlarda nükslerine yol açan bazı faktörler vardır.
Vajinal mantar enfeksiyonu ile ilgili olarak, dengesiz diyabet, hamilelik ve antibiyotiklerin veya diğer ilaçların tedarik edilmesi gibi enfeksiyon tekrarlama olasılığını artıran faktörler vardır.
Bununla birlikte, persistan pankreatitli kadınların çoğu bu risk faktörleri ile karakterize edilmez.
Bu hipotezden dolayı, bunun muhtemelen dokulardaki belirli reseptörlerin moleküler seviyesinde genetik bir yatkınlık olduğudur. Bu eğilim, uygun tedaviye rağmen mantarın zamanla vajinada kalmasına neden olur.
Biyolojik vajinoz da tekrarlamaya meyillidir, ancak nedeni bilinmemektedir. Probiyotikler bu enfeksiyona yakalanma riskini önleyebilir veya azaltabilir. Bir ilişkiden geçen bakterilere gelince, enfeksiyonun tekrarlanmasının ana nedeni tedavi edilmemiş bir eşin tekrarlayan enfeksiyonudur.
Herpes virüsü enfeksiyonu ise kroniktir ve geçmez.
Virüs vücutta kalır ve zaman zaman genital lezyonların salgınlarına neden olur. Sık sık ortaya çıkarlarsa, bu işaret fişeklerinin görülme sıklığını azaltabilecek bir ilaç vardır, ancak bugüne kadar virüsden bir kez ve hepsinden kurtulmanın bilinen bir yolu yoktur.
Hangi semptomlarda enfeksiyon görülecektir?
Semptomlar spesifik olmayabilir, yani enfeksiyonun ekspresyonu farklı jeneratörlerde benzerdir ve her zaman tipik bir klinik tablo olmayacaktır.
Vajinal mantar genellikle kaşıntı, beyaz topaklı akıntı ve bazen vajinada kırmızımsı bir cilt olarak ifade edilir.
Bakteriyel vajinoz ve trichomoniasis ağızlarda ve kalınlaşmada rahatsız edici kokulara neden olur.
Klamidya ve Belsoğukluğu semptomların hiçbirine eşlik etmeyebilir veya anormal akıntı, rahatsızlık ve kanama gibi spesifik olmayan semptomlara neden olabilir.
Herpes vulva bölgesinde ağrılı küçük kabarcıklara neden olur.
Nasıl teşhis edebilirim?
Vajinal bölgedeki enfeksiyonların teşhisi bir jinekolog tarafından yapılmalıdır.
Bazı durumlarda test, kirleticiyi tanımlamak için yeterli olacaktır, ancak bazen teşhisin kesin olmadığı veya tedaviye cevap verilmediği durumlarda, tanıyı doğrulamak için bir laboratuvar testi önerilir.
Enfeksiyonun nedenini belirlemek için birkaç test vardır:
Vajinal mantar veya bakteri vajinozu tespiti
Bir vajinal kültür vajinal mantarın tanımlanmasına yardımcı olacak ve aynı zamanda nasıl bir mantar olduğunu da belirleyecektir.
Vajinal kültür testi ayrıca bakteriyel vajinozun varlığını da tespit edebilir, ancak bu tanı bazen özel kliniklerde mikroskop testi gerektirir.
Vajinal herpes tespiti
Vajinal herpes, bir kan testi veya doğrudan lezyonlardan alınan özel bir yüzey ile tanımlanabilir.
Chlamydia, Gonore ve Trichomoniasis Tanımı
Bu bakteriyel enfeksiyonlar, özel bir yüzey veya bir PCR testi ile tanımlanabilir. Bu, bu bakterileri moleküler olarak teşhis eden bir idrar testidir.
Tedavi yöntemleri nelerdir?
Tedavi enfeksiyöz ajan için uygun bir ilaçtır: bakteriler için antibiyotik, mantarlar için antifungal tedavi ve herpes için anti-viral tedavi. Her gruptan birçok ilaç türü vardır, bu yüzden bir tedavi yardımcı olmasa da, alternatifler olabilir. Tedavi yerel kremlerle, vajinal iç kısımlarla veya oral yoldan verilen tabletlerle verilebilir.
Bu problemler için önleyici tedaviler var mı?
İyi haber, birçok vajinal enfeksiyonun önlenebildiği, örneğin cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların doğum kontrolü kullanılarak önlenebildiği (örneğin, kondom kullanımı, cinsel yolla bulaşan hastalıkların önemli bir bölümünü önleyecektir).
Ayrıca, dikkatli hijyen, doğru beslenme, gereksiz antibiyotik tedavilerinden kaçınma ve diyabetik kadınlarda şeker kontrolüne uyma, mantar vajinal enfeksiyon riskini azaltacaktır.
Probiyotikler, bakteriyel vajinozun nüks riskini azaltabilir. Kalıcı enfeksiyonların bazıları, alevlenme sıklığını azaltmak ve hastaların yaşam kalitesini artırmak için zaman içinde alınan koruyucu ilaçlara da sahiptir.
Vajinal bir enfeksiyon olsa bile, çoğu kadında tek bir olaydır ve mutlaka devam eden bir enfeksiyon değildir. Kalıcı, sık tekrarlanan enfeksiyonlarda, uygun ilaçları test etmek ve tavsiye etmek için vajinal ve vajinal hastalıklarda uzmanlaşmış bir doktora danışmanız önerilir.