Testosteron ve saç dökülmesi arasındaki bağlantı
Testosteron ile saç dökülmesi ve kellik arasındaki ilişki hakkında bilmeniz gereken tüm bilgiler burada sunulmaktadır.
Testosteron ve saç dökülmesi arasındaki ilişki karmaşıktır.
Geleneksel inanış, ister yüksek ister düşük olsun, testosteronun saç dökülmesi veya büyümesiyle doğrudan ilişkili olduğu yönündedir, ancak bu o kadar basit değildir.
Hormonal dengesizlikler saç dökülmesi, incelmesi ve daha fazla kırılma gibi saçla ilgili çeşitli sorunlara neden olabilir. Ayrıca bu dengesizlik başka sağlık sorunlarına da neden olabilir.
Testosteron ile saç dökülmesi ve kellik arasındaki ilişki hakkında bilmeniz gereken tüm bilgiler burada sunulmaktadır.
Erkeklerde saç dökülmesi
Testosteron ile saç dökülmesi arasındaki ilişkiyi incelemeden önce erkek tipi kellik (androjenik alopesi) ve nedenlerini anlamak önemlidir. Bu, çoğu erkeğin endişelendiği saç dökülmesi türüdür.
50 yaşına gelindiğinde erkeklerin yaklaşık yarısı şakaklarda, saçlı deride ve saç çizgisinde saçlarını kaybetmeye başlar. 70 yaşına gelindiğinde erkeklerin yalnızca %15’inden azı tamamen saçlıdır.
Ne yazık ki erkek tipi kellik, kalıtsal faktörlerin ve androjenik hormonların etkisinin birleşiminin sonucudur. Bu faktörler yaşlandıkça sahip olacağınız saç miktarının belirlenmesinde büyük rol oynar.
Testosteron ve saç dökülmesi
Dihidrotestosteron (DHT) adı verilen spesifik bir hormon, saç büyümesinde ve dökülmesinde önemli bir rol oynar.
DHT, kas yapımında ve cinsel dürtünün düzenlenmesinde rol oynayan testosteronun formu olan serbest testosterondan farklıdır.
Vücudunuzun ürettiği testosteronun yaklaşık %10’u, 5 alfa-redüktaz enzimi tarafından dihidrotestosterona dönüştürülür.
Mantıksal olarak, ne kadar çok testosteronunuz varsa, o kadar çok dihidrotestosteronunuz olur.
Ergenlik döneminde vücut ve yüzdeki kılların büyümesini uyaran DHT’dir. Ancak yaşlandıkça bu hormon saç dökülmesine katkıda bulunabilir.
Saç kökleri DHT’nin etkilerine karşı özellikle hassastır. Daha yüksek DHT seviyeleri saç dökülmesini hızlandırabilir, saç büyüme döngüsünü uzatabilir ve saçların daha kısa ve daha ince olmasına neden olabilir.
Yüksek testosteron saç dökülmesine neden olur mu?
DHT testosteronun bir yan ürünüyse yüksek testosteron saç dökülmesine neden olabilir mi?
Hayır, yüksek testosteron düzeyleri erkek tipi kellikten doğrudan sorumlu değildir, yani androgenetik alopesinin ana nedeni değildir.
Androjenik alopesi aslında bireyleri dihidrotestosteronun (DHT) etkilerine karşı daha duyarlı hale getiren genetik bir yatkınlıktır.
Saç foliküllerinizi DHT’ye karşı daha duyarlı hale getiren genetik varyasyonlarınız varsa, az miktardaki dihidrotestosteron bile saç dökülmesi sürecini tetikleyebilir ve hızlandırabilir. Bu süreçte başka genler de rol oynayabilir.
Düşük testosteron saç dökülmesine neden olur mu?
Düşük testosteronun belirtileri arasında kas kütlesi kaybı, kilo alma, erektil disfonksiyon yorgunluk, cinsel dürtüde azalma ve hatta depresyon sayılabilir.
Erkekler yaşlandıkça testosteron üretimi doğal olarak azalır ve bu da vücut ve yüzdeki kılların büyümesini etkileyebilir.
Ancak şu ana kadar yapılan araştırmalar düşük testosteron seviyeleri ile saç dökülmesi arasında doğrudan bir bağlantı bulamadı.
Bu nedenle testosteron düzeyiniz yaşınıza göre normalin altındaysa vücudunuzda ve yüzünüzde saç dökülmesi yaşanabilir. Ancak kafanızda saç dökülmesini fark etmeniz pek olası değildir.
Eğer testosteronu artırmak için doğal yöntemler arıyorsanız o zaman testosteron hapları en etkili yaklaşım olabilir.
Testosteron kadınlarda saç dökülmesine neden olur mu?
Androgenetik alopesi erkeklerde kadınlardan daha yaygın olmasına rağmen saç dökülmesi dünya çapında 30 milyondan fazla kadının endişesidir.
Kadınlarda testosteron da dahil olmak üzere daha düşük androjen seviyeleri vardır ancak androjenetik alopesi yaşamaya yeterlidir.
Kadınlardaki saç dökülmesi, DHT’nin saç kökleri üzerindeki etkisinden dolayı erkeklerdeki saç dökülmesine benzer.
Farklı olan saç dökülmesinin şeklidir. Kadınlarda saç, saç derisinin her yerinde, özellikle de ayırma bölgesinde incelme eğilimindedir. Daha fazla saçın döküldüğünü fark edebilirsiniz ancak kafa derisindeki deri genellikle sağlam kalır.
Kadınlarda saç dökülmesi veya saç derisinde kellik nadir görülen bir durumdur ancak vücutta aşırı yüksek testosteron seviyeleri ile ortaya çıkabilir.
Kadınlarda yüksek testosteron, kilo alımı, sivilce, yüzde ve vücutta kıllanmanın artması ve olası saç dökülmesi gibi çeşitli yan etkilere neden olabilir.
Genetik de kadın tipi kellikte rol oynar, bu da daha hassas saç köklerine sahip kadınların artan testosteron düzeyleri nedeniyle saç dökülmesi yaşayabileceği anlamına gelir.
Sonuç: Testosteronun saç dökülmesine etkisi
Erkek tipi kellik olarak da bilinen androjenik alopesi, erkekler arasında yaygındır. Otuzlu yaşlarındaki erkeklerin dörtte birinden fazlası bunu yaşıyor ve bu sayı 50 yaş üstü erkeklerde yarıdan fazlaya çıkıyor.
Yüksek testosteron seviyelerinin otomatik olarak saç dökülmesine yol açtığı yaygın bir yanılgıdır.
Aslında olan şu ki, bazı kişiler testosteronun güçlü bir yan ürünü olan dihidrotestosterona (DHT) karşı daha duyarlıdır.
DHT’ye karşı olan bu duyarlılığın genetik kökleri vardır ve bazı kişilerin testosterona tepki olarak saç dökülmesi yaşama olasılığını artırır.
Bu nedenle saç dökülmesinin nedenleri öncelikle genetiktir ve doğrudan testosteronla ilgili değildir.