Alkolü bırakmak tansiyonu düşürür mü?
Alkol bazı insanlarda kısa vadede tansiyonu düşürür. Ancak bu etki neredeyse her zaman geçicidir. Alkolün kan basıncını düşürücü etkisi, kan damarlarının genişlemesine neden olarak kan basıncını düşüren nitrik oksit veya NO gibi çeşitli maddelerin salınmasından kaynaklanır. Ancak, bu tansiyon düşürücü maddeler uzun süre ortalıkta kalmaz – son içkiden yaklaşık 13 saat sonra, özellikle çok miktarda alkol tüketildiyse, kan basıncı yükselebilir.
Uzun vadede, daha fazla ve düzenli olarak içenlerin kronik yüksek tansiyon (hipertansiyon) geliştirebileceği iyi bilinmektedir.
Bu, kan basıncının içme bölümleri arasında normale dönmediği anlamına gelir. Orta derecede içicilerde (haftada 7 ila 13 içki) hipertansiyon gelişme olasılığı, alkol içmeyenlere göre iki kat daha fazladır.
Ve çok fazla içki içen (haftada 15’ten fazla içki) diyabetli kişilerde yüksek tansiyon gelişme olasılığı üç kat daha fazladır.
Alkol Tansiyonu Yükseltir mi? / Doç. Dr. Şekip Altunkan
Hipertansiyon ve alkol ilişkisi birçok bilimsel çalışmada gösterilmiştir. Kan basıncındaki yükselme hemen alkol alındıktan sonra olmayabilir.
Ertesi gün kendisini gösterir ve sizi hipertansiyonun kucağına atar. Alkol ile birlikte alınan yiyecekler, turşu, beyaz peynir, tuzlu kuru yemiş, patates kızartması, cips ve benzeri mezelerin hipertansiyona önemli katkıda bulunduğu unutulmamalıdır.
Hipertansiyon hastalarının alkolü bırakmaları veya çok azaltmaları sağlıkları için çok önemlidir.
Alkol neden tansiyonu yükseltir?
Kan basıncı alkollü bir içkiden sonra geçici olarak düşebilse de, düzenli içmenin genel uzun vadeli etkisi kan basıncının kademeli olarak artmasıdır.
Bunun nedeni, alkolün sinir sistemi, böbrekler ve kan damarları dahil olmak üzere vücudun birkaç farklı bölgesi üzerindeki etkilerinden kaynaklanmaktadır.
Yüksek tansiyon, alkolün bu vücut sistemleri ve hormonlar üzerindeki etkilerinden kaynaklanır:
-Beyin ve sinir sistemi, kan basıncını ve kalp atış hızını artıran adrenalin gibi savaş ya da kaç hormonları salgılar.
-Alkol alımına tepki olarak kalsiyum seviyeleri yükselir, kan damarlarının daralmasına ve kan basıncının yükselmesine neden olur.
–Vazopressin, içtikten sonra artan doğal olarak oluşan bir kimyasaldır. Vücudun daha fazla su tutmasına neden olur, bu da kan basıncını yükseltir.
–Renin-anjiyotensin-aldosteron seviyeleri artarak kan damarlarının daralmasına ve kan basıncının yükselmesine neden olur.
-Bir stres hormonu olan kortizol, su tutulmasına ve kan basıncının yükselmesine neden olur.
-Baroreseptörler, düzenli alkol kullanımına yanıt olarak kan basıncını artıran kan damarlarındaki sensörlerdir.
Alkol, tansiyon üzerindeki bu doğrudan etkilerinin yanı sıra dolaylı olarak da yüksek tansiyon riskini artırır: Alkollü içecekler yüksek kalori ve şeker içerir ve kilo alımına ve diyabete katkıda bulunabilir. Obezite ve diyabet, yüksek tansiyon ile el ele gider.
Alkolü bırakmak tansiyonu düşürür mü?
Evet. Alkolü tamamen sınırlamak veya bırakmak, kan basıncınızı zaman içinde güvenli bir şekilde düşürmenin en iyi yollarından biridir.
Araştırmalara, günde 2 veya daha fazla içki içen kişilerin alkol alımlarını azaltarak kan basıncı ölçümlerini önemli ölçüde iyileştirdiğini gösterdi.
Alkol alımınızı ağırdan orta seviyeye düşürürseniz, sistolik kan basıncınızı (en yüksek sayı) 5,5 mmHg ve diyastolik kan basıncınızı (alt sayı) 4 mmHg düşürmeyi bekleyebilirsiniz. Tamamen bırakırsanız, kan basıncınızı daha da düşürebilirsiniz.
Genel bir kural olarak, kan basıncınızı iyileştirmeye yardımcı olması için alkol alımınızı günde 1-2 içkiden fazla olmayacak şekilde sınırlayın. Kadınlar için günde 1 içkiden ve erkekler için günde 2 içkiden fazla olmak üzere ortalamanın üzerinde içki içmek tansiyonunuzun yükselmesine neden olabilir.
Alkol tansiyon ilaçlarımı etkileyebilir mi?
Hâlihazırda yüksek tansiyonu tedavi etmek için ilaç kullanıyorsanız, alkol alımınıza özellikle dikkat etmelisiniz – yalnızca alkolün tansiyonunuz üzerindeki etkileri nedeniyle değil, aynı zamanda tansiyon ilaçlarınızla nasıl etkileşime girebileceği nedeniyle.
Tansiyon ilaçlarının çoğu, düşük kan basıncının (hipotansiyon) olası yan etkisi ile birlikte gelir; bu, özellikle yatar veya oturur pozisyondan ayakta durma pozisyonuna geçerken (ortostatik hipotansiyon olarak adlandırılır) baş dönmesine neden olabilir. Bu yan etki, alkolün neden olduğu düşük tansiyon ve denge sorunlarıyla birleştiğinde düşme ve kaza riskini artırabilir.
Bazı tansiyon ilacı sınıfları, diğerlerine göre alkolle tehlikeli bir şekilde etkileşime girme riskine sahiptir:
-Lisinopril veya valsartan gibi anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) inhibitörleri ve anjiyotensin reseptör blokerleri (ARB’ler)
-Klonidin veya prazosin gibi alfa blokerler
-Metoprolol veya karvedilol gibi beta blokerler
-Nitrogliserin veya izosorbit mononitrat gibi nitratlar
Bu ilaçlardan herhangi birini alıyorsanız ve alkol almanın ne zaman ve ne zaman güvenli olduğunu öğrenmek istiyorsanız, bunu sağlık uzmanınızla konuştuğunuzdan emin olun. Unutmayın – birkaç içki almayı planladığınız için ilaçlarınızın dozlarını durdurmak veya atlamak asla iyi bir fikir değildir.
Sağlık uzmanları, yukarıda tartışılan tansiyon ilaçları da dahil olmak üzere, belirli ilaçları kullanıyorsanız genellikle alkolden kaçınmanızı önerir. Sizin durumunuzda ne kadar alkol içmenin sizin için güvenli olduğuna dair sorularınız varsa, sağlık uzmanınıza sorduğunuzdan emin olun.
Alkol kullanım bozukluğu veya bağımlılığı ile mücadele ediyorsanız, bunu sağlık ekibinizle konuştuğunuzdan emin olun. Sizin için doğru olan bir tedavi planı ile gelmenize yardımcı olabilirler.