google.com, pub-4494608888892712, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Sinüzit nasıl geçer? Etkili tedavi yöntemleri ve korunma yolları

Sinüzit nasıl geçer? Doğal yöntemler, ilaç tedavisi ve korunma yolları hakkında kapsamlı rehber. Sinüzit belirtileri ve çözüm önerileri.

20.03.2025 Düzenleme: 20.03.2025 14:18
Sinüzit nasıl geçer? Etkili tedavi yöntemleri ve korunma yolları

Burun tıkanıklığı, alın ve yüzde ağrı, konsantrasyon eksikliği, ateş, halsizlik, öksürük – bunların hepsi sinüzitin rahatsız edici belirtileridir. Sinüzit genellikle antibiyotiklerle tedavi edilir, ancak A, C, E vitaminleri, çinko ve selenyum almak, ısırgan otu çayı içmek ve burun tıkanıklığını gideren tavuk çorbası içmek de oldukça faydalıdır.

Sinüzit nasıl geçer?

Sinüsler, burnu çevreleyen kemiklerle çevrili, içi hava dolu boşluklardır. Bu boşluklarda mukus üretilir ve burun boşluğuna boşalır ve bu kanalların iç kısmı şiştiğinde sinüs tıkanıklığı veya tıkanıklığı oluşur, bu da ağrıya ve enfeksiyona neden olur. Yapılan araştırmalar, bu rahatsızlığın görülme sıklığının son 10 yılda önemli ölçüde arttığını gösteriyor.

Sinüzit genellikle üç alt tipe ayrılır

Akut sinüzit üç haftadan kısa sürer. Bu tip sinüzit genellikle soğuk algınlığı olarak başlar ve daha sonra bakteriyel enfeksiyona dönüşür.

Alerjiler, kirlilik ve diğer burun sorunlarının yanı sıra bazı hastalıklar da sinüzite neden olabilir. Kronik sinüzit genellikle en az üç ila sekiz hafta sürer ve aylarca hatta yıllarca devam edebilir. Özellikle yetersiz tedavi edilirse sık tekrarlayan akut sinüzit sonucu gelişebilir.

Alerjisi olan kişilerde kronik sinüzit de sıklıkla görülür. Kronik sinüzitin risk faktörleri arasında burun polipleri, burun septumunda eğrilik, burun ve burun kemiklerinde şekil bozuklukları yer alır. Tekrarlayan sinüzit, yıl içerisinde birkaç akut atak şeklinde ortaya çıkar.

Sinüzit belirtileri ve tedavisi

Sinüzitin belirtileri arasında burun tıkanıklığı, mukus salgısı, basınç, ağrı, ateş, yorgunluk ve bitkinlik ve baş ağrısı yer alır. Sinüslerden boğaza doğru akan burun akıntısı veya mukus. Daha şiddetli vakalarda kulak ve boyun ağrısı, diş ağrısı, koku kaybı ve göz sulanması görülebilir. Sinüzit genellikle antibiyotikler, dekonjestanlar ve ağrı kesicilerle tedavi edilir. Solunum yoluyla, buruna tuzlu su enjekte edilerek, nemlendiriciler kullanılarak ve ağrılı bölgelere sıcak kompres uygulanması da önerilmektedir.

Akut enfeksiyon sırasında sabit hava sıcaklığına sahip bir odada bulunmanız önerilir. Bu tür, ağırlıklı olarak semptomatik tedavinin yanı sıra, bağışıklığı güçlendirmeyi hedefleyen koruyucu bir strateji de özellikle yararlı olabilir.

Sinüzit nasıl önlenir?

Geleneksel bir halk tarifinde, üç yemek kaşığı deniz tuzu eklenmiş taze demlenmiş papatya çiçeği çayının solunması öneriliyor. Başınızı bir havluyla örtün, kaseye doğru eğilin ve burnunuzdan nefes alın. Kendinizi kesinlikle daha iyi hissedeceksiniz. Burun boşluğunuza bakım yapmanın en hızlı yolu, eczanelerden satın alabileceğiniz tuzlu burun spreylerini düzenli olarak kullanmaktır.

Ayrıca burunun özel bir kap (halk arasında şekli Aladin’in lambasına benzediği için Aladdin’in lambası olarak da bilinir) kullanılarak tuzlu su ile çalkalanması da önerilir. Antioksidanlar ve doğal bağışıklık sistemi güçlendiriciler alın. A, C, E vitaminleri, çinko ve selenyumun yanı sıra ekinezya, beta-glukan, arı sütü, sarımsak ve probiyotik bakteriler gibi diğer doğal bağışıklık uyarıcılarını almak faydalı olabilir. Isırgan otu ve meyan kökü çaylarının da sık sık içilmesi tavsiye edilir.

Bu bitkilerin etken maddeleri iltihap giderici ve bağışıklık sistemini uyarıcı özelliğe sahiptir. Eğer antibiyotik tedavisi görüyorsanız probiyotik de kullanın.  Antibiyotik tedavisi gören kişilerin bağırsak mikroflorasında pozitif veya “iyi” bakteri sayısı azalır . Bu nedenle, antibiyotik tedavisiyle birlikte, bağışıklığı da güçlendiren “iyi” bakteriler veya probiyotikler içeren fermente süt ürünleri sıklıkla önerilmektedir. Antibiyotik ve probiyotiklerin yaklaşık üç saat arayla alınması gerektiğini unutmayın.

Sinüzit Evde Doğal Tedavisi

Burun damlası gibi farmakolojik dekonjestanlarla aşırıya kaçmanın iyi olmadığı bilinmektedir. Bu nedenle burun tıkanıklığını açmak için doğal bir çare olduğunu bilmekte fayda var. Kulağa beklenmedik gelebilir ama bu tavuk suyu çorbası. Bilim dergisi The New England Journal of Medicine’de yayınlanan bir araştırma, tavuk çorbasının hafif antibiyotik ve dekonjestan özelliklere sahip olduğunu kanıtladı.

Çinli şifacılar da soğuk algınlığını tedavi etmek için tavuk çorbası kullanıyorlar, ancak buna bir miktar ginseng de ekliyorlar. Eğer ginseng sizin için yabancıysa çorbanıza soğan ve sarımsak eklemeyi unutmayın! Çay (teofilin içeriği nedeniyle), acı biber (kapsaisin içeriği nedeniyle) ve yaban turpu da doğal dekonjestanlar arasında sayılmaktadır . Sıcaklık değişimlerinden kaçının.

Sinüzitiniz varsa, semptomlarınız geçene kadar evde kalın.

Evinizde veya dairenizde sabit bir sıcaklık sağlamaya çalışın ve aynı zamanda yeterli hava nemini koruyun. İçine birkaç damla esansiyel yağ ekleyebileceğiniz nemlendiriciler kullanın. Sigara içmeyin. Sigara içmek koku alma hücrelerini öldürür, burun hijyenini neredeyse imkânsız hale getirir ve mukoza zarlarını kurutur. Dumanlı bir odada bulunmanın bile aynı derecede kötü bir etkisi var.

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.

YAZAR BİLGİSİ
İspanya'da yaşıyor ve sevdiği mesleği yapıyor:)