Yatmadan önce kuruyemiş yemenin vücuda etkileri nelerdir?
Yatmadan önce kuruyemiş yemek sağlığınızı nasıl etkiler? Faydaları, potansiyel dezavantajları ve uyku üzerindeki etkileri.

Daha iyi uyumak için doğal çözümler mi arıyorsunuz? Kuruyemişler en iyi dostunuz olabilir. Genellikle atıştırmalık olarak tüketilen bu küçük kuruyemişlerin, dinlendirici bir uykuyu teşvik etme gibi beklenmedik faydaları bulunuyor. Aslında basit bir atıştırmalıktan çok daha fazlası olan, sirkadiyen ritminizi, yani iç saatinizi düzenlemeye yardımcı olan benzersiz bir besin bileşimine sahipler. Yatmadan önce bir avuç kuruyemiş yiyerek uykunuzun süresini ve derinliğini artırabilirsiniz.
Uykudan önce kuruyemiş yemenin vücuda etkileri nelerdir?
Sinir sisteminin gevşemesi
Kuruyemişlerde bulunan magnezyum kas ve sinir gevşemesinde önemli rol oynar. Magnezyum eksikliği, gece uyanmaları veya uykuya dalmada zorluk gibi uyku bozukluklarına neden olabilir.
Sirkadiyen ritmi sabitleyin
Cevizler aynı zamanda beyin sağlığını destekleyen ve vücut saatinizi düzenlemeye yardımcı olan iyi yağlar olan omega-3’lerin de mükemmel bir kaynağıdır. Sirkadiyen ritminizi dengeleyerek derin ve dinlendirici bir uyku sağlarlar.
Uykuya dalmayı kolaylaştırın
Kuruyemişlerde bol miktarda bulunan triptofan, serotonine ve ardından melatonine dönüşen temel bir aminoasittir. İkincisi ise vücudunuza uyku vaktinin geldiğini söyleyen hormondur. Dolayısıyla yeterli miktarda triptofan uykuya dalmayı kolaylaştırabilir.
Tokluk hissi
Hızlı şeker içeriği yüksek olan besinlerin aksine kuruyemişler yatmadan önce kan şekerinizi dengeler. Mideyi ağırlaştırmadan tokluk hissi sağlarlar, bu da uykunuzu bozabilecek gece açlıklarını önlemeye yardımcı olur.
Yatmadan önce kaç tane fındık yemeliyim?
Kuruyemişlerin faydalarından tam anlamıyla yararlanabilmek için günde 20 ila 40 gr. yani bir avuç kuruyemiş tüketilmelidir. Besin değerlerinin tamamını koruyabilmek için tuzsuz ve kavrulmamış ürünleri tercih edin.
Eğer asit reflüsü veya alerjiniz varsa, diyetinize kuruyemiş eklemeden önce bir sağlık uzmanına danışın. Ayrıca kaju, ceviz veya badem gibi alternatiflerle de lezzeti çeşitlendirebilirsiniz.
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.