Doğumdan sonra vücudumuzda neler olur?
Doğumdan sonra vücut, hamilelik sırasında meydana gelen değişikliklerden yavaş yavaş toparlanmaya başlar. Bu süreç, her kadında farklılık gösterir ve birkaç hafta veya ay sürebilir.

Hamilelik sırasında kadın çoğunlukla doğuma hazırlanır ve doğumdan sonra tüm dikkatler bebeğe kayar. Olağandışı her şeyi fark edebilmeniz için size doğum sonrası kanamayla ilgili en önemli gerçekleri sunuyoruz. Doğumdan sonra kanama, ister vajinal ister sezaryenle doğum yapmış olun, tamamen normaldir ve iyileşmenin bir parçasıdır
Doğumdan sonra vücudumuzda ne olur?
Hamileliğin de gösterdiği gibi, kadın bedeni gerçek bir mucizedir, bu nedenle küçük mucizeniz dünyaya geldikten sonra bile şaşırtıcı şeyler olmaya devam eder. Doğumdan hemen sonra vücut iyileşme ve iyileşme sürecine başlar.
Doğum sonrası rahim kasılmaları ile kasılıp gebelik öncesi boyutuna ulaşmaya çalışırken, aynı zamanda doğum sonrasında rahimde kalan mukus, kan ve dokuları da dışarı atmaya çalışır. Çoğu zaman bu kasılmalar acı verici ve rahatsız edici olabilir, ancak vücut ihtiyaç duyduğu her şeyi ne kadar çabuk dışarı atarsa kasılmalar da azalacaktır.
Doğumdan sonra kanama neden olur?
Doğum sonrası kanamaya da loşia denir ve rahim içinde kalan mukus, kan ve dokunun dışarı atılması, aynı zamanda daha sonra plasentanın rahime yapıştığı yerin iyileşmesi sırasında kanama anlamına gelir.
Aktivite sırasında, sabah kalktığınızda ve emzirme sırasında, efor nedeniyle veya hormonların etkisiyle (emzirme sırasında olduğu gibi) rahmin artan kasılması nedeniyle kanama daha yoğun olacaktır.
Doğum sonrası kanama ne kadar sürer?
Doğum sonrası kanama 10 günden 6 haftaya kadar sürebilir.
İlk birkaç günde kanama en yoğun, parlak veya koyu kırmızı renkte ve giderek daha küçük pıhtılarla birlikte olacaktır. Bu dönemde rahim kasılmaları en yoğundur.
Doğumdan sonraki dördüncü veya beşinci günde, kanamanın bir sonraki aşaması başlar; yoğunluk zayıfladığında, daha fazla miktarda mukus fark edeceksiniz ve kan “daha sulu” olacaktır. Artık daha az pıhtı var ve renk yavaş yavaş pembe veya kahverengiye dönüyor. Bu aşama iki hafta kadar sürebilir.
Bundan sonra, lochia’nın pıhtısız ve yoğun kasılmalar olmadan hafif bir kanama noktası haline gelmesiyle temizliğin son aşaması başlar. Yavaş yavaş 6 haftaya kadar sürebilen beyaz veya sarı akıntıya dönüşür.
Kanamanın yoğunluğu ve süresi kişiden kişiye değişir ancak zamanla kanamanın azaldığını fark ederseniz her şey yolunda demektir. Kanamanın azalması ve tekrar artması durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Doğum sonrası kanama durup tekrar başlayabilir mi?
İlk birkaç haftada, farklı yoğunluklarda kanamalar olabilir ve sonunda yalnızca ara sıra, çoğunlukla rahim kasılmalarının eşlik ettiği hafif bir kanama fark edebilirsiniz. Kanama aniden artarsa mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.
Doğum sonrası kanamada ne normal değildir?
Doğum sonrası ağrı, kramp ve kanama dünyadaki en hoş şey değildir ancak doğumdan sonra normal bir iyileşme sürecidir. Doğumdan sonra aşağıdaki belirtilerden herhangi birini fark ederseniz doktorunuza başvurun:
- Büyük kan pıhtıları (yumurta boyutundan daha büyük)
- Doğumdan sonraki günler boyunca dayanılmaz güçlü kramplar
- Ateş ve yüksek vücut ısısı
- Günlerce azalmayan çok bol kanama
- Hoş olmayan kan kokusu – enfeksiyona işaret eder
- Gün geçtikçe vajinanın şişmesi ve rahatsızlığı artar.
- Baş ağrısı, baş dönmesi, bayılma
- Düşük kan basıncı
- Yüksek kalp atış hızı
Doğum sonrası kanamayı ilk adetten nasıl ayırt edebilirim?
Doğumdan sonraki ilk adet, doğumdan 6 veya daha fazla hafta sonra ortaya çıkar. Emziren kadınlarda adet kanaması bir yıl veya daha uzun süre devam etmeyebilir. İlk adet kanaması çoğunlukla tekdüze kanama şeklinde olur, doğum sonrası kanamadaki gibi büyük sıvılaşmalar olmaz. Kan taze ve rengi açıktan koyu kırmızıya kadardır.
Doğum sonrası kanama konusunda kendinize nasıl yardımcı olabilirsiniz?
Bu süreç iyileşmenin ayrılmaz bir parçasıdır ve hızlandırılamaz veya hafifletilemez. Ancak aşağıdakilere dikkat edin:
- Doğal malzemelerden yapılmış büyük tabanlık giyin.
- Tampon kesinlikle yasaktır.
- Kanamanın çok yoğun olduğu ilk günlerde, bebek bezi veya idrar kaçırma pedleri hayatınızı kolaylaştırabilir ve fileli külotlara göre çok daha rahat bir seçenektir.
- Ağır kanama konusunda kendinizi daha iyi hissetmek ve olası lekeler konusunda daha az endişelenmek için koyu renkli giysiler giyin.
- Vajinal bölgeyi soğutmak için pedleri kullanın veya pedi biraz suyla ıslatıp dondurucuda dondurun.
- Her bağırsak hareketinden sonra vajinal bölgeyi yıkayın. Vajinal sulandırıcı veya hatta “emzikli” bir su şişesi her zaman elinizin altında olmalı, sizi kurtaracaktır.
- Kendinize karşı nazik olun. Aktiviteleri aşırıya kaçmayın, vücudun iyileşmesine izin verin.
- Doğum sancısı gibi, bu acı verici ve nahoş kanama da çok yakında uzak bir geçmiş gibi görünecek!
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.