Radyoaktif iyot ile hipertiroidizm tedavisi
Belirli sayıda hastada nüks yani hastalığın geri dönüşü vardır ve bu durumda radyoaktif iyot tedavisi tekrarlanabilir.
Radyoaktif iyot ile tedavi, yaygın hipertiroidizmde ilaçlarla belirli bir sürede iyileşme sağlanamadığında veya kandaki artan hormon düzeyinin ilaçlarla kontrol altına alınamadığı durumlarda ve bunun neden olduğu yan etkilerde kullanılır. ilaçlar tarafından. I-131 ile terapi, basit, ekonomik ve pratik olduğu ve genellikle hiçbir komplikasyonu olmadığı için giderek cerrahi tedavinin yerini almaktadır.
I-131 kullanımı için mutlak bir kontrendikasyon hamilelik ve emzirmedir ve göreceli bir kontrendikasyon, daha şiddetli bir göz semptomu şeklidir, yani. egzoftalmi. Tedavi, özellikle diğer (çoğunlukla kalp) hastalıkları nedeniyle ameliyat için bir kontrendikasyon varsa, özellikle yaşlı hastalar için uygundur. Temel, tiroidde spesifik radyoiyodin birikimi ve tiroid foliküler hücrelerinin işlevini azaltan radyasyona bağlı hasardır. Terapötik doz genellikle ultrasonla ve hastada daha önce ölçülen tiroidde 24 saatlik radyoiyodin birikimine bağlı olarak değerlendirilen tiroid dokusu veya nodülünün gramı başına sabit bir dozun uygulanmasına dayanır.
Dozu hesaplamanın daha kesin, ancak daha karmaşık bir yöntemi, tiroid dokusunda emilen radyasyon dozuna dayanır. Toksik tiroid adenomu ve toksik nodüler guatr (hiperfonksiyonel nodlar) olan hastalarda dozlar diffüz hipertiroidizme göre daha yüksektir. Tedaviden sonra, tiroidin normal işleyişine genellikle bir ila üç ay içinde ulaşılır, ancak daha yüksek dozların kullanımı ile hipotiroidizm sıklığı, yani tiroid fonksiyonunun azalması daha yüksektir.
Hipotiroidizm, genellikle daha uzun bir süre sonra, daha düşük dozda I-131 uygulanan hastalarda da görüldüğünden ve tıbbi ve cerrahi tedaviden sonra ve hatta tedavi olmaksızın ortaya çıkabileceğinden, bu nedenle hastalığın doğal seyrinin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. replasman tedavisinin, yani tiroid hormon replasmanının zamanında başlatılması için serum hormon seviyeleri ömür boyu izlenmelidir.
Belirli sayıda hastada nüks yani hastalığın geri dönüşü vardır ve bu durumda radyoaktif iyot tedavisi tekrarlanabilir. Tedavi komplikasyonları nadirdir, en yaygın olanı radyasyon tiroiditidir, yani tiroidde hassasiyet veya ağrı ve tedaviden sonraki üç ila 14 gün içinde kandaki tiroid hormonlarının konsantrasyonunda geçici bir artış. Radyoaktif iyot ile tedavi edilen hastalarda tiroid kanseri, lösemi veya genetik mutasyon insidansında artış olduğuna dair bir kanıt yoktur.