Menstrüasyon nedir?
Menstrüasyon, vajina yoluyla düzenli bir kan kaybı ve atılan endometriyum (topluca adet kanamaları veya adet kanaması olarak adlandırılır).
Menstruasyon, kadının üreme hayatı boyunca hamilelik yokluğunda ortaya çıkar.
Menstrüel kanamanın ortalama süresi 5 (+/- 2) gündür. Menstruasyon farklı şekillerde kendini gösterir, bazı kadınlar önce külotlarında hafif kahverengimsi bir akıntı fark eder, bazıları birkaç damla kan keşfeder ve bazı kadınlar hemen gerçek kanama yaşarlar.
Çevrim başına ortalama kan kaybı 30 ml’dir ve normalde 13 ila 80 ml arasında değişebilir. Adet kanaması genellikle döngünün ikinci gününde bol miktarda bulunur.
Islatılmış hijyenik ped veya tampon 5 ila 15 ml emer.
Menstrüel kan, muhtemelen fibrinolizin ve diğer faktörlerin kanamayı önlediği için aşırı derecede kanama dışında pıhtılaşmaz.
Adet döngüsü, adet kanamasının ilk gününde başlar ve biter ve foliküler (preovülatör), yumurtlama ve luteal (postovulatuar) dönemlere ayrılabilir.
Adet döngüsü ortalama 28 gün sürer. Yetişkinlerde, 21 ila 35 gün arasında ve ergenlerde 21 ila 45 gün arasında sürebilir.
Genel olarak, farklar en büyüktür ve menstrüel dönemler arasındaki aralıklar, menarştan hemen sonra (ilk adet kanaması) ve yumurtlamanın daha az düzenli olduğu menopozdan önce yıllar içinde en uzundur.
Menopoz, adet kanamasının kalıcı olarak durmasıdır.
Kızlar genellikle ilk adetlerini 11 ila 14 yaş arasında alırlar ve menopoz 45 ila 55 yaşları arasında gerçekleşir.