Hamilelik testleri – en sık sorulan sorular
Hamilelik testleri nasıl yapılır? Hamilelik testi yapmak için mümkün olan en erken zaman ne zaman? İdrar ve kanda gebelik testlerinin avantajları ve dezavantajları nelerdir? Bu testle başka neler keşfedebiliriz?
Hamilelik testleri, kan veya idrardaki insan koryonik gonadotropin (hCG) değerini ölçer. Bu hormonun değeri, döllenmiş yumurta rahim duvarına takıldığında veya implante edildiğinde kanıtlanabilir.
Hamilelik testi yapmak için mümkün olan en erken zaman ne zaman?
Hamilelik testi, beklenen adet tarihinden birkaç gün önce pozitif olabilir. İlk olarak, hCG değeri yumurtlamanın kendisinden yaklaşık 8 gün sonra ölçülebilir.
HCG seviyesi, gebeliğin ilk 60 günü boyunca her 48 saatte bir ikiye katlanır ve genellikle gebe kaldıktan yaklaşık 12 ila 14 gün sonra idrar testi ile tespit edilebilecek bir düzeye ulaşır.
İdrar gebelik testleri
İdrar testlerinin kullanımı çok kolaydır, güvenilirdir ve avantajları, kendi evinizin mahremiyetinde yapılabilmesidir. Hamileyseniz, çoğu test, test edilen cihazın şeridinin veya parçasının gösterge alanında bir renk veya sembol değişikliği gösterecektir.
Analizi ilk sabah idrarından yapmak en iyisidir.
İdrar testi, hCG’nin idrarda bulunduğunu gösteren ve konsantrasyonunu göstermeyen kalitatif bir testtir.
Negatif bir test mutlaka hamile olmadığınız anlamına gelmez, testi çok erken yapmış olabilirsiniz – birkaç gün içinde tekrarlayın.
Hamilelik için kan testleri
Kan testleri, yumurtlamadan 6-8 gün sonra hamileliği daha erken doğrulayabilir.
Hamilelik için kan testi vardır:
√ Numunenin kendisinde hCG olup olmadığını gösteren nitel
√ hCG konsantrasyonunu belirleyen nicel
Beklenen menstrüasyon zamanında, beta hCG seviyesi 100 IU/L civarındadır.100.000 ila 120.000 IU/L arasındayken, hamileliğin 8. ve 10. haftaları arasında maksimuma ulaşmak için iki günde bir ikiye katlanır. Bu süreden sonra hCG değerleri yavaş yavaş azalır ve gebeliğin 20. haftasındaki değeri 20.000 IU/L olur ve gebeliğin sonuna kadar bu değerde kalır. Aşırı yüksek hCG değerleri çoğul gebelik olabileceği anlamına gelebilir.
Kan testi yaptırmak için herhangi bir hazırlığa gerek yoktur.
Yüksek hCG değerleri aşağıdaki gibi bazı durumlarda bulunabilir:
√ hCG salgılayan tümörler
√ Yardımcı üreme prosedürleri geçirmiş ve hCG enjeksiyonu almış kadınlar, testin erken aşamalarında yanlış pozitif olabilir.
√ hCG değerlerinin henüz negatife dönmediği son gebelik kaybı
√ Dış gebelik veya dış gebelik, döllenmiş bir yumurta rahim gövdesinin dışına yerleştiğinde meydana gelir. Bu durumda, hCG seviyesi yavaşça artar. Ektopik gebelik şüphesi varsa seri olarak hCG belirlenir.
√ Gelişmeyecek, yani kendiliğinden düşükle sonuçlanacak bir gebelik, kural olarak, düzgün yükselmeyen, hatta bazen düşen daha düşük değerler gösterir.
√ Spontan kürtajın bitiminden sonra hCG seviyesi hala yüksekse, bu çıkarılması gereken artık doku olasılığını gösterebilir.
jinekolog muayenesi hamilelikte ilk muayene -ve genel resmi verecek bir ultrason muayenesi gereklidir.
Trofoblastik hastalıklarda normale göre 50 ve 100 kat yükselen son derece yüksek hCG değerleri bulunur. Trofoblastik hastalık, trofoblasttan türetilen gebelikle ilişkili proliferatif anomalilerin bir spektrumu için genel bir terimdir. Rahim içinde gebe kaldıktan sonra oluşan dokudan bir tümör gelişir. Hastalık nadirdir ve çoğu durumda iyi huyludur, ancak bazen kötü huylu olabilir.
Rahim içi gebelik olduğuna dair en erken kanıt, gebeliğin 5. haftasının başındaki gebelik kesesinin ultrason görüntüsüdür ve kısa süre içinde içinde küçük bir yolk kesesi görülür. Hamileliğin 6. haftasında embriyonik eko görüntülenir ve 2 mm embriyo boyutunda bile kalp hareketi kaydedilebilir.
Pratikte bazen hCG değerindeki daha yavaş ve düzensiz bir artışa rağmen sonunda düzenli bir hamilelik yaşayabiliriz.
Sadece sayılara güvenemeyiz, ancak bir jinekolog muayenesi ( hamilelikte ilk muayene – en sık sorulan sorular ) ve genel resmi verecek bir ultrason muayenesi gereklidir.
Kromozomal hastalıklara yönelik tarama testlerinde trizomi 21 taraması için BHCG değerleri kullanılır.