google.com, pub-4494608888892712, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Dünya çapında sigara içmeyenler arasında akciğer kanseri teşhisleri artıyor

Dünya genelinde hiç sigara içmeyenler arasında akciğer kanseri tanısı giderek artıyor. Uzmanlar, araştırmanın hava kirliliği ve diğer nedensel faktörler konusunda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini gösterdiğini söylüyor.

05.02.2025
Dünya çapında sigara içmeyenler arasında akciğer kanseri teşhisleri artıyor

Dünya Sağlık Örgütü’nün kanser ajansı, akciğer kanseri teşhisi konulan kişiler arasında hiç sigara içmemiş olanların oranının arttığını ve hava kirliliğinin “önemli bir faktör” olduğu belirtildi.

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı’na (IARC) göre, sigara veya tütün kullanmamış kişilerde akciğer kanseri , dünya çapında kanser kaynaklı ölümlerin beşinci önde gelen nedeni olarak tahmin ediliyor.

IARC, hiç sigara içmemiş kişilerde akciğer kanserinin neredeyse sadece adenokarsinom olarak ortaya çıktığını ve dünya çapında hem erkeklerde hem de kadınlarda hastalığın dört ana alt tipinden en baskın olanı haline geldiğini belirtti.

IARC’ın Lancet Respiratory Medicine dergisinde yayımlanan araştırmasına göre, 2022 yılında yaklaşık 200 bin adenokarsinom vakasının hava kirliliğine maruziyetle bağlantılı olduğu ortaya çıktı.

Dünya çapında sigara içmeyenler arasında akciğer kanseri artıyor

Uzmanlar, araştırmanın hava kirliliği ve diğer nedensel faktörler hakkında daha fazla araştırma yapılması gerektiğini gösterdiğini söylüyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün kanser ajansı, akciğer kanseri teşhisi konulan kişiler arasında hiç sigara içmemiş olanların oranının arttığını ve hava kirliliğinin “önemli bir faktör” olduğunu belirtti.

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı’na (IARC) göre, sigara veya tütün kullanmamış kişilerde akciğer kanseri, dünya çapında kanser kaynaklı ölümlerin beşinci önde gelen nedeni olarak tahmin ediliyor.

IARC, sigara içmeyenlerde akciğer kanserinin neredeyse sadece adenokarsinom olarak ortaya çıktığını ve dünya çapında hem erkeklerde hem de kadınlarda hastalığın dört ana alt tipinden en baskın olanı haline geldiğini belirtti.

Lancet Respiratory Medicine dergisinde yayımlanan bir IARC araştırmasına göre, 2022 yılında yaklaşık 200.000 adenokarsinom vakasının hava kirliliğine maruziyetle bağlantılı olduğu ortaya çıktı.

Çalışmada, hava kirliliğine bağlı adenokarsinom yükünün en yüksek olduğu bölgenin Doğu Asya, özellikle Çin olduğu belirlendi.

Akciğer kanseri dünya çapında önde gelen ölüm nedeni olmaya devam ediyor

Çalışmanın başyazarı ve IARC’ın kanser gözetim birimi başkanı Dr. Freddie Bray, The Guardian’a verdiği röportajda, bulguların akciğer kanseri riskinin değişmesinin acilen izlenmesi gerektiğini vurguladığını söyledi.

Sigaranın akciğer kanserinin başlıca nedeni olarak görülmediği toplumlarda hava kirliliği gibi olası nedensel faktörlerin belirlenmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu da sözlerine ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.