Doksisiklin nedir?

Doksisiklin, akne, idrar yolu enfeksiyonları, bağırsak enfeksiyonları, solunum yolu enfeksiyonları, göz enfeksiyonları, bel soğukluğu , klamidya, frengi, periodontitis (diş eti hastalığı) ve diğerleri gibi birçok farklı bakteriyel enfeksiyonu tedavi etmek için kullanılır.

17.06.2023
Doksisiklin nedir?

Doksisiklin ayrıca tedavi lekeleri, darbelere ve akne benzeri yol açtığı lezyonlar için kullanılan rosacea. Rosacea’nın neden olduğu yüz kızarıklığını tedavi etmez.Doksisiklin nedir? ayrıntılı makaleyi sizler için hazırladık.. Bazı doksisiklin formları sıtmayı önlemek, şarbonu tedavi etmek veya akarlar, keneler veya bitlerin neden olduğu enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılır.

 

Uyarılar

Herhangi bir tetrasiklin antibiyotiğine alerjiniz varsa doksisiklin almamalısınız.

 

8 yaşından küçük çocuklar doksisiklin sadece ciddi veya yaşamı tehdit eden durumlarda kullanmalıdır. Bu ilaç çocuklarda dişlerin kalıcı olarak sararmasına veya grileşmesine neden olabilir. Hamilelik sırasında doksisiklin kullanmak, doğmamış bebeğe zarar verebilir veya bebeğin hayatında daha sonra kalıcı diş renginin değişmesine neden olabilir.

 

Bu ilacı almadan önce

– Doksisiklin veya demeklosiklin, minosiklin, tetrasiklin veya tigesiklin gibi diğer tetrasiklin antibiyotiklerine alerjiniz varsa bu ilacı almamalısınız.

 

– Doksisiklinin sizin için güvenli olduğundan emin olmak için, daha önce sahipseniz doktorunuza söyleyin:

 

– karaciğer hastalığı;

 

– böbrek hastalığı;

 

– astım veya sülfit alerjisi;

 

– kafatasınızın içinde artan basınç; veya

 

– Ayrıca izotretinoin, nöbet ilacı veya varfarin (Coumadin) gibi bir kan sulandırıcı kullanıyorsanız.

 

Klamidyayı tedavi etmek için doksisiklin kullanıyorsanız, doktorunuz cinsel yolla bulaşan başka bir hastalık olan bel soğukluğunuzun da olmadığından emin olmak için sizi test edebilir.

 

Bu ilacı hamilelik sırasında almak, doğmamış bebekte diş ve kemik gelişimini etkileyebilir. Gebeliğin son yarısında doksisiklin almak, bebeğin hayatında daha sonra kalıcı diş renginin değişmesine neden olabilir. Hamileyseniz veya bu ilacı kullanırken hamile kalırsanız doktorunuza söyleyiniz.

 

Doksisiklin nedir?

 

Doksisiklin, vücuttaki bakterilerle savaşan bir tetrasiklin antibiyotiktir .

 

Doksisiklin, akne, idrar yolu enfeksiyonları , bağırsak enfeksiyonları, solunum yolu enfeksiyonları, göz enfeksiyonları, bel soğukluğu , klamidya , frengi, periodontitis (diş eti hastalığı) ve diğerleri gibi birçok farklı bakteriyel enfeksiyonu tedavi etmek için kullanılır.

 

Doksisiklin ayrıca tedavi lekeleri, darbelere ve akne benzeri yol açtığı lezyonlar için kullanılan rosacea . Rosacea’nın neden olduğu yüz kızarıklığını tedavi etmez.

 

Bazı doksisiklin formları sıtmayı önlemek, şarbonu tedavi etmek veya akarlar, keneler veya bitlerin neden olduğu enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılır.

 

Uyarılar

 

Herhangi bir tetrasiklin antibiyotiğine alerjiniz varsa doksisiklin almamalısınız.

 

8 yaşından küçük çocuklar doksisiklin sadece ciddi veya yaşamı tehdit eden durumlarda kullanmalıdır. Bu ilaç çocuklarda dişlerin kalıcı olarak sararmasına veya grileşmesine neden olabilir.

 

Hamilelik sırasında doksisiklin kullanmak, doğmamış bebeğe zarar verebilir veya bebeğin hayatında daha sonra kalıcı diş renginin değişmesine neden olabilir.

 

Bu ilacı almadan önce

 

Doksisiklin veya demeklosiklin, minosiklin, tetrasiklin veya tigesiklin gibi diğer tetrasiklin antibiyotiklerine alerjiniz varsa bu ilacı almamalısınız.

 

Doksisiklinin sizin için güvenli olduğundan emin olmak için, daha önce sahipseniz doktorunuza söyleyin:

 

– karaciğer hastalığı;

 

– böbrek hastalığı;

 

– astım veya sülfit alerjisi;

 

– kafatasınızın içinde artan basınç; veya

 

Ayrıca izotretinoin, nöbet ilacı veya varfarin (Coumadin) gibi bir kan sulandırıcı kullanıyorsanız.

 

Klamidyayı tedavi etmek için doksisiklin kullanıyorsanız, doktorunuz cinsel yolla bulaşan başka bir hastalık olan bel soğukluğunuzun da olmadığından emin olmak için sizi test edebilir.

 

Bu ilacı hamilelik sırasında almak, doğmamış bebekte diş ve kemik gelişimini etkileyebilir. Gebeliğin son yarısında doksisiklin almak, bebeğin hayatında daha sonra kalıcı diş renginin değişmesine neden olabilir. Hamileyseniz veya bu ilacı kullanırken hamile kalırsanız doktorunuza söyleyiniz.

 

Doksisiklin, doğum kontrol haplarını daha az etkili hale getirebilir. Doktorunuza hamileliği önlemek için hormonal olmayan bir doğum kontrolü (prezervatif, sperm öldürücülü diyafram) kullanmasını sorun.

 

Doksisiklin anne sütüne geçebilir ve emzirilen bir bebekte kemik ve diş gelişimini etkileyebilir. Emilim derecesi bilinmemektedir. Bu ilacı alırken emzirmeyin.

 

Çocuklar bu ilacı kullanmamalıdır. Doksisiklin, 8 yaşından küçük çocuklarda dişlerin kalıcı olarak sararmasına veya grileşmesine neden olabilir.

 

Çocuklar doksisiklin’i yalnızca şarbon veya Rocky Mountain benekli ateşi gibi ciddi veya yaşamı tehdit eden durumlarda kullanmalıdır. Ciddi bir durumu tedavi etmenin yararı, çocuğun diş gelişimine yönelik risklerden daha ağır basabilir.

 

Doksisiklin nasıl almalıyım?

 

Doksisiklin’i tam olarak doktorunuzun önerdiği şekilde alın. Reçete etiketinizdeki tüm talimatları izleyin. Bu ilacı daha büyük veya daha küçük miktarlarda veya önerilenden daha uzun süre almayın.

 

– Bir bardak su ile doksisiklin alın. Bu ilacı alırken bol sıvı tüketin.

 

– İlaç midenizi rahatsız ederse, çoğu doksisiklin markası yiyecek veya sütle alınabilir. Farklı doksisiklin markaları, onları yemekle birlikte veya yemeksiz alma konusunda farklı talimatlara sahip olabilir.

 

– Yemekten en az 1 saat önce veya 2 saat sonra aç karnına alın.

 

– Normal bir kapsül açabilir veya normal bir tableti kırabilir ve yutmayı kolaylaştırmak için ilacı bir kaşık elma püresine serpebilirsiniz. Çiğnemeden hemen yutunuz. Karışımı daha sonra kullanmak üzere saklamayın. Hemen bir bardak (8 ons) soğuk su için.

 

– Gecikmeli salimli bir kapsül veya tableti ezmeyin, kırmayın veya açmayın. Hapı bütün olarak yutun.

 

– Doğru dozu almak için bir doksisiklin tabletini bölmeniz gerekebilir. Doktorunuzun talimatlarını izleyin.

 

– Sıvı ilacı verilen dozlama şırıngasıyla veya özel bir doz ölçüm kaşığı veya ilaç kabı ile ölçün. Doz ölçüm cihazınız yoksa eczacınızdan isteyiniz.

 

Sıtmayı önlemek için doksisiklin kullanıyorsanız: Sıtmanın yaygın olduğu bir bölgeye girmeden 1 veya 2 gün önce ilacı almaya başlayın. İlacınızı kaldığınız süre boyunca ve bölgeden ayrıldıktan sonra en az 4 hafta boyunca her gün almaya devam edin. Sıtmaya neden olabilecek sivrisinek ısırıklarını daha da önlemek için yatağınızın etrafında koruyucu giysiler, böcek kovucular ve cibinlik kullanın.

 

Doksisiklin genellikle yalnızca ilacı ağızdan alamıyorsanız enjeksiyon yoluyla verilir . Bir sağlık hizmeti sağlayıcısı size bu enjeksiyonu damar içine infüzyon olarak verecektir.

 

Bu ilacı belirtilen süre boyunca kullanın. Enfeksiyon tamamen temizlenmeden önce semptomlarınız düzelebilir. Dozları atlamak, antibiyotiklere dirençli başka enfeksiyon riskinizi de artırabilir. Doksisiklin, grip veya soğuk algınlığı gibi viral bir enfeksiyonu tedavi etmeyecektir.

 

Doksisiklin yan etkileri

 

Doksisikline karşı herhangi bir alerjik reaksiyon (kurdeşen, zor nefes alma, yüz veya boğazda şişme) veya şiddetli cilt reaksiyonu (ateş, boğaz ağrısı, gözlerinizde yanma, cilt ağrısı, kırmızı veya yayılan ve kabarmaya ve soyulmaya neden olan mor deri döküntüsü).

 

Vücudunuzun birçok bölümünü etkileyebilecek ciddi bir ilaç reaksiyonunuz varsa tıbbi tedavi alın. Semptomlar şunları içerebilir: deri döküntüsü, ateş, şişmiş bezler, grip benzeri semptomlar, kas ağrıları, şiddetli halsizlik, olağandışı morarma veya cildinizde veya gözlerinizde sararma. Bu reaksiyon, doksisiklin kullanmaya başladıktan birkaç hafta sonra ortaya çıkabilir.

 

Aşağıdaki durumlarda doktorunuzu hemen arayın:

 

– şiddetli mide ağrısı, sulu veya kanlı ishal;

 

– boğaz tahrişi, yutma güçlüğü;

 

– göğüs ağrısı, düzensiz kalp ritmi, nefes darlığı hissi;

 

– az veya hiç idrara çıkma;

 

– düşük beyaz kan hücresi sayımı – ateş, titreme, şişmiş bezler, vücut ağrıları, halsizlik, soluk cilt, kolay morarma veya kanama;

 

– şiddetli baş ağrıları, kulak çınlaması, baş dönmesi, mide bulantısı, görme sorunları, gözlerin arkasında ağrı;

 

– iştahsızlık, üst karın ağrısı (sırtınıza yayılabilir), yorgunluk, bulantı veya kusma, hızlı kalp atışı, koyu renkli idrar, sarılık (ciltte veya gözlerde sararma).

 

Ortak doksisiklin yan etkileri şunları içerebilir:

 

– mide bulantısı, kusma, mide rahatsızlığı, iştahsızlık;

 

– hafif ishal;

 

– deri döküntüsü veya kaşıntı;

 

– koyu ten rengi; veya

 

– vajinal kaşıntı veya akıntı.

 

 

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.