Diyabet: Nasıl tanınır ve tedavi edilir?
Diyabet, vücudun şekeri belirli bir şekilde metabolize ettiği kronik bir hastalıktır.
Tip 1 diyabette vücutta hiç insülin üretilmezken, tip 2 diyabette vücut insülin etkisine direnir veya çok az insülin üretir.
Tip 1 diyabet
Diyabetin bu formu genellikle çocuklarda görülür (çok nadiren yetişkinlerde) Pankreas, vücutta glikozun enerjiye dönüştürülerek kullanılmasından sorumlu olan insülin üretmez.
Başlangıçta pankreas insülin üretimi için gerekli olan beta hücrelerini üretse de, bazı nedenlerden dolayı bunların üretimi azalır ve sonunda tamamen durur.
Beta hücre üretimindeki düşüş bir gecede gerçekleşmez, genellikle birkaç yıl içinde yavaş yavaş gerçekleşir. Ancak üretim tamamen durduğunda ani belirtiler ortaya çıkar.
Tip 1 diyabetli çocuklarda semptomların ve kan şekeri düzeylerinin dikkatli ve sürekli izlenmesi ve düzenli insülin uygulanması gerekir.
Hipoglisemi
İnsülin almak bazen kan şekerinin düşmesine de yol açabilir, bu da hipoglisemiye neden olabilir; bunu terleme, titreme ve hızlı kalp atışından tanıyabilirsiniz ve çok düşük glikoz seviyelerinde yönelim bozukluğu ve saldırganlık meydana gelebilir.
Tam da hipoglisemi riski nedeniyle, kısa vadede kan şekerini yükseltmeyi başaran tatlandırılmış doğal meyve suları, şeker veya sert tatlı şekerleri yanınızda her zaman bulundurmalısınız.
Bundan sonra durum düzelmezse, semptomların başlamasından sonraki 10 dakika içinde çocuğa glukagon (enjeksiyon) ve yeterli miktarda su verilmesi gerekir.
Tip 1 diyabetin belirtileri
Tip 1 diyabetli kişilerde, vücudun insülin üretiminin tamamen durduğu anda semptomlar aniden ortaya çıkar. Belirtiler daha belirgin olabilir ve en yaygın olanları şunlardır:
- Ani kilo kaybı
- Sürekli güçlü susuzluk
- Sık idrara çıkma
- Iştah artışı
- Ani görme sorunları
2 tip diyabet
Tip 2 diyabet çoğunlukla yetişkinleri , çoğunlukla da 40 yaşın üzerindeki kişileri etkiler. Pankreas düzenli olarak insülin salgılasa da vücut bunu absorbe edemez ve onu çok ihtiyaç duyulan enerjiye dönüştüremez.
Tip 2 diyabetin belirtileri
Tip 1 diyabette belirtiler aniden ve aniden ortaya çıkarken, tip 2 diyabette yavaş yavaş gelişir ve bu nedenle çoğu zaman onları görmezden gelir ve fark etmeyiz. En sık görülen semptomlar şunlardır:
- Kilo kaybı (belki de eskisinden daha fazla yemenize rağmen)
- Sürekli açlık
- Artan susuzluk
- Sık idrara çıkma
- Sürekli yorgunluk (genellikle sinirlilik ile birlikte)
- İnsülin direncinin bir işareti olarak koyu ten (çoğunlukla koltuk altı, bacak arası ve boyun)
- Görüş problemleri
- Virüs ve enfeksiyon gibi bazı küçük hastalıkların iyileşmesi zor ve uzun sürüyor
Tip 2 diyabet tedavisi
Tedavi, sanılanın aksine sadece ilaç yani insülin kullanmak anlamına gelmez.
Diyabetin hiçbir zaman tedavi edilemeyeceği, ancak tedavi ve yeni yaşam tarzı alışkanlıkları sayesinde yaşam kalitesinin iyileştirildiği göz önüne alındığında, hem kan şekeri takibi hem de sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite ve insülin tedavisi konularında tüm kesimlerin eşit derecede kararlı olması önemlidir.