Badem sağlığımıza nasıl yardımcı olur?
Badem sadece lezzetli ve ilginç bir atıştırmalık değil aynı zamanda birçok besin açısından zengin, çok sağlıklı bir besindir.
Bademin önemli bir protein ve lif kaynağı olmasının yanı sıra çok düşük oranda şeker içermesi de bu besini popüler kılmaktadır.
Sağlığı iyileştirmek için veya belirli kiloları kaybetmeye ihtiyaç duyulduğunda reçete edilen tüm özel beslenme şekillerinde.
Bütün bunlar, her gün badem tüketerek çeşitli hastalıkların tedavisini veya önlenmesini etkileyen gerekli vitamin ve besin maddelerini vücuda getirdiğinizi gösterir.
Badem yağının yanı sıra badem yaprakları da tüketim açısından oldukça popülerdir.
Badem nedir?
Bademin içerdiklerinden de anlaşılacağı üzere çok çeşitli etkileri vardır.
En önemlisi, bunları her gün tükettiğinizde kalbi çeşitli sorunlardan korurlar çünkü kalp ve kan damarları üzerinde faydalı etkisi olduğu kanıtlanmış tekli doymamış yağlar, çinko ve magnezyum açısından zengindirler.
Bu nedenle her gün bademi kabuğuyla birlikte tüketmek önemlidir, bu da aynı zamanda kolesterolün düşmesine de etki eder.
Kötü kolesterol seviyeniz yüksekse, spesifik ve reçeteli bir tedaviyle, her gün bir avuç bademi özgürce tüketin ki bunu önleyici olarak da yapabilirsiniz, böylece kolesterol ortaya çıkmaz.
Kötü kolesterolün görünümünün azalmasına etki ettiği ve aynı zamanda içinde bazı antioksidanlar bulunduğu için bademlerin safra taşlarının görünümüne çok iyi geldiği kanıtlanmıştır, çünkü hem onları önler hem de atılmalarına yardımcı olur.
Bademin faydalı etkilerinden biri de saçların uzaması ve parlaması için gerekli vitaminleri içermesi nedeniyle saçların daha güçlü ve kaliteli olmasını sağlamasıdır. Tüy daha parlak, daha güçlü hale gelir, böylece yırtılma ve gereksiz saç dökülmesi olmaz.
Bademlerden elde edilen manganez ve E vitamini sadece cildin kalitesini etkilemekle kalmaz, aynı zamanda kırışıklıkların oluşmasını ve mevcut olanların kaybolmasını da engeller.
Manganez vücutta yaşla birlikte doğal olarak azalan kolajenin doğal üretimini uyarır, böylece bu şekilde onarılabilir.
E vitamini beyin aktivitesi için önemli bir “besin” olduğundan yalnızca dış görünümü ve güzelliği etkilemez.
Bu sayede ders çalışırken, çalışırken konsantrasyonun daha iyi olmasını sağladığı ve ilerleyen yıllarda beyni yaşlanmaya karşı koruduğu için bademin günlük tüketimi öneriliyor, dolayısıyla Alzheimer hastalığı ve demansın önlenmesinde de tavsiye ediliyor.
Bademin kabuğu bağırsak florasının normal çalışması için önemli olan probiyotikleri içerir, dolayısıyla badem sindirim sisteminin normal işleyişine de etki eder, ancak lif bakımından zengin olması nedeniyle tokluk hissini de etkiler, çalışmayı düzenler. metabolizmayı hızlandırır, bu yüzden kilo kaybı için mükemmel bir atıştırmalıktırlar.
Badem tüketerek vücudun karbonhidrat ihtiyacını azaltırsınız, kendinizi tok hissedersiniz, bu da fazla kilolardan kurtulmanızı kolaylaştırır.
Bademlerin bu avantajı sağlık açısından son derece faydalı olsa da badem, kolonda lezyon oluşumunu önleme açısından oldukça önemlidir, bu da bir sorun olan kolon kanserinin önlenmesinde mükemmel olduğu anlamına gelir. Sadece bu kanser türünde değil, içerdiği besinler ve sağladığı avantajlarla vücudun herhangi bir organında veya bölümünde kanser riskini azaltmada genel bir önleyici etkiye sahiptir .
Badem – kalori ve besin değeri
Bademe genellikle düz bir mideye yol açan atıştırmalık denir. Elbette sağlıklı beslenme, yeterli sıvı alımı, düzenli fiziksel aktivite gibi yerine getirilmesi gereken başka koşullar da var ve tüm bunların içinde bademlerin hızlı bir şekilde sonuca ulaşmak için yapacakları ve etkisi var. Besin değeri de her şeyin doğru olduğunu gösteriyor.
100 gram bademde 579 kCal , 21,15 gram protein, 21,55 gram karbonhidrat, 12,5 gram lif, 49,93 gram yağ, bunların 3,8 gramı doymuş yağ bulunmaktadır. Bu tür besin değerleri, bademin beslenmedeki öneminin yanı sıra tüketiminin kontrol edilmesi gerektiği, bademlerin kontrolsüz ve büyük miktarlarda tüketilmemesi gerektiği gerçeğini de dile getiriyor.
İzin verilen günlük badem miktarı
Badem yemenin belli kuralları vardır. Kötü kolesterolün yükselmesi durumunda, yaklaşık bir avuç dolusu 20 ila 30 badem içeren çok sayıda badem tüketilmesi tavsiye edildiğini ancak bu tüketim şeklinin herkese tavsiye edilmediğini daha önce belirtmiştik.
Badem sağlıklıdır ancak sağlıklı olan her şeyin sınırlı olması gerekir, dolayısıyla kullanımı genellikle günde yaklaşık 30 gramla sınırlıdır.
En iyisi bu miktarı gün içinde dağıtmak ve bademleri atıştırmalık olarak kullanmak, aynı zamanda tarifinde badem bulunan yemeğin kendisinde kullanmaktır ve akşamları her zaman beş ila altı badem alabilirsiniz. yemek sağlıklı değil ama yine de açlık yaşanıyor.
Badem sizi yeterince doyuracak ve böylece gece kahvaltıya kadar sakinleşeceksiniz.
Badem nasıl yenir? (kavrulmuş, çiğ, beyazlatılmış)
Bademleri nasıl yediğiniz, çiğ, kavrulmuş veya beyazlatılmış olmalarına göre hangi formda olduklarına bağlıdır.
Avantajları aynıdır, ancak tüketim yöntemi biraz farklıdır, çiğ bademleri tüketimden önce yarım saat suda bekletmek en iyisidir ve bu, bağımsız olarak veya tuzlu ve tatlı yemeklere ek olarak kullanılabilir.
Badem sütü de ondan yapılabilir ve kokmaması için kuru kavanozlarda, karanlık bir yerde saklamak en iyisidir. Buzdolabında bir aydan fazla, dondurucuda ise yaklaşık bir yıl dayanabilir.
Kavrulmuş badem oldukça faydalıdır, çünkü farklı durumlarda atıştırmalık olarak kullanabilir, tatlı ve tuzlu yemeklerin yanında, kahvaltıda lapaların ve smoothielerin içine koyabilir, diğer kuruyemişlerle birlikte tüketebilirsiniz. Tuz vücudun ihtiyaç duyduğu miktar olmadığından tuzsuz satın almak en iyisidir.
Beyazlatılmış bademler çoğunlukla garnitür olarak veya tuzlu ve tatlı yemeklerin yanında servis edilir. Haşlama işlemi, bademlerin önce kaynayana kadar haşlanması, ardından kabuğunun çıkarılması ve bademlerin kavrulması işlemidir.
Bu sayede çok ilginç ve güzel bir tat elde ederler ve bu tat, bazı yemeklerle birleştiğinde gerçekten özel bir zevk yaratır.