Asit reflü nasıl tedavi edilir?
Asit reflü, mide asitlerinin ve mide materyallerinin yemek borusuna geri atılması ve boğaza kadar ulaşmasıyla oluşan bir hastalıktır.Peki asit reflü hastalığı nasıl tedavi edilir işte cevapları..
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin yaklaşık yarısı asit reflüden muzdariptir. Yaygın bir hastalıktır, ancak tedavi edilmezse kansere yol açan vücutta çok ciddi hasarlara neden olabilir.
Yemek borusu (yemek borusu) ile mide arasında kapak görevi gören ve mide sularının yemek borusuna akmasına izin vermeyen doku kasları vardır.
Bu hastalıkta kapak doku kasları zayıflar ve işlev bozukluğuna başlar, asitlerin yemek borusuna sızmasına izin verir.
Mideden farklı olarak, yemek borusunda gastrik sıvıların aşındırıcı etkilerini nötralize edecek koruyucu katmanlar yoktur. Bu nedenle, asit yemek borusuna sızdığında, onu aşındırmaya başlar ve yanma hissine neden olur. Ayrıca mide ekşimesi olarak da bilinir. Asit reflüsünün hafife alınmaması zorunludur çünkü tedavi edilmezse kansere yol açabilir.
Asit reflüsünü tedavi etmenin yolları
Asit reflüsünün belirtileri mide şişkinliği, geğirme, mide bulantısı, siyah dışkılama, boğazda ve kalpte yanma hissi.
Reçetesiz satılan ilaçlar geçici rahatlama sağlar ancak uzun süreli kullanımı tavsiye edilmez çünkü birçok yan etkisi vardır.
Asit reflüsünü tedavi etmek için belirli yaşam tarzı değişiklikleri yapmak, gıda alımının farkında olmak ve gıdayı bilmek gerekir.
Su
Bol su için, çünkü su midedeki asitleri seyreltir. Çok soğuk veya sıcak su içmekten kaçının; oda sıcaklığındaki su en iyisidir. Her yarım saatte bir yarım bardak yeterli olacaktır.
Yemeklerden sonra yatmayın
Yemeklerden sonra uzanmak önerilmez çünkü yemeklerden sonra uzanmak gastronomik suların yemek borusuna geri akmasına izin verir.
Öğleden sonra şekerleme yapma alışkanlığı kırılmalıdır. Mümkün değilse, bir sandalyede oturarak şekerleme yapın. Yatağa girmek yalnızca son öğünden iki saat sonra önerilir.
Belirli gıdalardan kaçının
Domates, turunçgiller, çikolata, sarımsak, nane, soğan, baharatlı, yağlı vb. gibi yiyecekler asit reflüsünün semptomlarını şiddetlendirir ve bunlardan kaçınılmalıdır.
Ayrıca sizi rahatsız eden ve asit reflüsünün nedeni olabileceğini düşündüğünüz yiyeceklerden de kaçının.
Kilo vermek
Aşırı kilolu olmak, obez olmak veya göbek yağına sahip olmak , asit reflü semptomlarını artırır.
Şişman olmak, mideyi daraltır ve her taraftan basınç uygular ve suyunu yemek borusuna atmasına neden olur. Kilo vermek, asit reflü semptomlarını önemli ölçüde azaltacaktır.
Büyük öğünler yemekten kaçının
Büyük öğün asla önerilmez, yiyecek ne kadar aç veya lezzetli olursa olsun. Yarı tokken yemeyi bırakmaya özen gösterin.
Herhangi bir büyük öğün yerine, günde altı ila sekiz küçük öğün yiyin. Amaç midenizi o kadar doldurmamak ki gastronomik sular taşmaya başlasın.
Ayrıca unutmayın, asla boş mide olmayın; boş midede sindirim asitlerinin üretimi daha fazladır ve doku kaslarını aşındırmaya başlar.
Alkollü ve gazlı içecekler yok
Alkollü ve karbonatlı içeceklerden kaçınılmalıdır çünkü bunlar semptomları şiddetlendirir.
Çalışmalar, insanların alkol ve karbonatlı içecekleri azalttıklarında veya bıraktıklarında semptomlarının büyük ölçüde azaldığını göstermiştir. Çay ve kahve de aynı kategoriye girer.
Dar giysiler giymekten vazgeçin
Özellikle bel çevresindeki dar giysiler, midedeki sindirim sıvılarının doğal hareketini kısıtlar ve sıvıları yemek borusuna atar.
Giysilerinizi bir beden büyük satın alın. Belinizi asla kemerle sıkmayın, kemer yerine pantolon askısı takmayı deneyin.
Süt
Her iki üç saatte bir yarım bardak buzlu süt için. Soğuk süt midenin pH dengesini korur ve yanma hissini yatıştırır. Sıcak veya ılık süt tavsiye edilmez çünkü midede daha fazla gaz üretir ve durum kötüleşebilir.
Karbonat
Karbonat doğası gereği alkali olduğundan ve gastronomi suları asidik olduğundan mide asiditesini nötralize eder.
Yarım çay kaşığı karbonatı suya karıştırın ve için. Bu ilacı dikkatli kullanmanız önerilir çünkü bu reaksiyonun yan ürünü çok fazla tuz üretir. Dikkatli olmazsanız çok fazla tuz tüketmiş olursunuz .
Sakız
Daha fazla sakız çiğneyin çünkü sakız çiğnemek çok fazla tükürük yutmanıza neden olur.
Tükürük aşağı indiğinde asitlerin geri akmasına izin vermez. Sakız çiğnemek asit reflüsünü tedavi etmenin en kolay yöntemlerinden biridir. Şekersiz ve hiçbir koruyucu veya katkı maddesi içermeyen sakızlar kullanın.
Meyan kökü
Meyan kökü çayı için veya meyan kökü çiğneyin. Meyan kökü antiviral ve antiinflamatuardır, mide iltihabını yatıştırır ve iyileştirir. Asit akışından zarar görmüş mide kapakçığının dokularını onarır.
Ayranlı içecek
Kavrulmuş ve öğütülmüş kimyonla tatlandırılmış ayran için.
Bu içeceği yemeklerden sonra için. Ayran mideyi yatıştırır ve tüm küçük mide rahatsızlıklarını tedavi eder.
Bağırsak faunası için son derece iyi olan doğal probiyotik içerir. Oysa kimyon ona lezzet katar, sindirime yardımcı olur ve asit reflüsünün ağızda bıraktığı tadı azaltır.