Uykusuzluğun doğal tedavisi var mı?
Siz de geceleri yatağınızda dönüp duruyorsanız ve uyuyamıyorsanız ve kendinize bu soruları soruyorsanız uykusuzluğun ne kadar yorucu olduğunu ve yaşam kalitenizi ne kadar etkilediğini biliyorsunuz demektir.
Uykuya dalmanın en kolay yolu nedir? Neden uyuyamıyorum? Yarına nasıl dayanacağım?
Uyku sorunları çok yaygındır; dünya nüfusunun yaklaşık %10’unun kronik uykusuzluktan muzdarip olduğu, insanların yaklaşık %40’ının ise bir ara bu sorunla mücadele ettiği tahmin edilmektedir.
Uykusuzluk nedir?
Uykusuzluğu teşhis etmek için birkaç koşulun karşılanması gerekir:
- Yukarıda belirtilen uyku sorunlarından birinin (uykuya dalamama, uykunun bölünmesi, uykuyu devam ettirme olanağı olmadan erken uyanma) birinin bulunduğunu,
- Günlük yaşam aktivitelerini olumsuz yönde etkilemek
Genel bir kural, bu sorunun uykusuzluk olarak kabul edilebilmesi için en az bir ay boyunca haftada en az üç kez tekrarlanması gerektiğidir.
Ancak tanı koyarken bireysel yaklaşım en önemlisidir, dolayısıyla her şey uyku sorununun yaşam kalitesini ne ölçüde etkilediğine ve nedenlerinin ne olduğuna bağlı olacaktır.
Uykusuzluğun nedenleri çok farklı olabilir. Stres, kaygı, hormonlar, düzenli uyku ritminin bozulması (örneğin vardiyalı çalışma nedeniyle), sürekli gürültü veya diğer olumsuz dış etkiler, ardından depresyon ve astım gibi hastalıklar, kronik ağrı veya solunum problemleri gibi uyarıcılar. alkol, uyuşturucu, tütün ve kahve.
Uyku eksikliği yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiler ve günlük aktivitelerin yapılmasını zorlaştırır.
Uykusuzluk uzun süre devam ederse sonuçları çok ciddi olabilir. Depresif durumu artırır, üretkenliği, konsantrasyonu, dikkat etme ve fikirleri gerçekleştirme becerisini azaltır, dolayısıyla çalışma yeteneklerinde ve iş performansında azalmaya yol açar.
Ayrıca araştırmalar, uykusuzluğun fazla kiloların daha kolay birikmesine yol açtığını ve çeşitli hastalıklara yakalanma olasılığını artırdığını göstermiştir.
Yetersiz uyku sonucu oluşan sinirlilik nedeniyle diğer insanlarla ilişkiler de tehlikeye girebilir.
Uykusuzluğun doğal tedavisi ipuçları
Uykuya dalmanın en kolay yolu nedir? Neden uyuyamıyorum? Yarına nasıl dayanacağım?
Uyku eksikliği yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiler ve günlük aktivitelerin yapılmasını zorlaştırır.
Uykusuzluk depresif durumu artırır, üretkenliği, konsantrasyonu, dikkat etme ve fikirleri gerçekleştirme becerisini azaltır, dolayısıyla çalışma yeteneklerinde ve iş performansında azalmaya yol açar.
Ayrıca araştırmalar, uykusuzluğun fazla kiloların daha kolay birikmesine yol açtığını ve çeşitli hastalıklara yakalanma olasılığını artırdığını göstermiştir. Yetersiz uyku sonucu oluşan sinirlilik nedeniyle diğer insanlarla ilişkiler de tehlikeye girebilir.
Tedavi – uykusuzluktan nasıl kurtulurum?
Uykusuzluktan kurtulmanın en kolay yolu sorusuna cevap vermek pek mümkün değil çünkü her zaman ve herkes için işe yarayan basit bir çözüm yok.
Bu sorunun tedavisine yaklaşım bireysel olmalıdır çünkü uykusuzluğun tedavisi öncelikle uyku sorunlarına yol açan nedene ve ayrıca uykusuzluğun kendini nasıl gösterdiğine, yani uykusuzluğun nasıl ortaya çıktığına bağlıdır.
Stresin neden olduğu uykusuzluk ile bazı fiziksel ya da psikolojik hastalıkların neden olduğu uykusuzluk aynı şekilde tedavi edilemez, tıpkı uzun süre uyuyamayanlar ve gece sık sık uyanıp huzursuz uyuyanlar için aynı yaklaşım olamayacağı gibi.
Bu nedenle uykusuzluk sorununuz uzun sürüyorsa ve günlük faaliyetlerinizi ciddi şekilde etkiliyorsa doktora başvurmanız önemlidir.
Doktor, yaşadığınız uykusuzluğun türünü en iyi şekilde belirleyecek, nedenlerini öğrenecek ve buna dayanarak olası tedavi türlerinden birini önerecektir.
Uykusuzlukla çeşitli yollarla mücadele edilebilir. Çoğu durumda doktor üç olası tedaviden (veya bunların kombinasyonundan) birini önerecektir:
- Davranış terapisi,
- İlaç tedavisi
Davranış terapisi
Bu terapi sırasında deneyimli terapistlerin yardımıyla hastaya uyku hijyeni konusunda eğitim verilmelidir.
Uyku hijyeni, uykuya dalma sürecini ve sağlıklı alışkanlıklar edinme sürecini kolaylaştıran teknikleri içerir.
Ayrıca terapi sırasında uykuya dalmaya yardımcı olabilecek rahatlama teknikleri de öğrenilir.
İlaçlar
Uykusuzluğun anksiyete veya akut stresin sonuçlarından yalnızca biri olduğu durumlarda ilaç tedavisine sıklıkla ihtiyaç duyulur; bu nedenle doktor, hastaya genellikle sedatif gruptan daha kısa bir süre için ilaç vermeye karar verir.
Ayrıca uykusuzluğun nedeni astım veya depresyon gibi başka bir hastalık ise, bu hastalıkların tedavisine ve uyku bozukluğunu etkileyen semptomlarının giderilmesine odaklanılacaktır.
Uykusuzluğa karşı doğal ilaçlar
Alternatif yöntemler arasında uykusuzluğa karşı doğal ilaçların kullanılması yer alır. Bazı bitkilerin uyku ve genel rahatlama üzerinde olumlu etki yaratabilecek, aynı zamanda daha dinlendirici bir uykuya ve daha kolay uykuya dalmaya yol açabilecek maddeler içerdiği bilinmektedir. Yani uykusuzluğun çaresi doğada bulunabilir.
Uçucu yağlar
Aromaterapi aromatik bitkilerden elde edilen yağların kullanımını içerir. Yağlar cilde sürülür veya hoş kokulu banyolar yapmak için kullanılır; bunların amacı vücudun belirli sağlık sorunlarıyla daha kolay ve daha iyi başa çıkmasına yardımcı olmaktır.
Bu nedenle rahatlatıcı etkisi olan esansiyel yağlar, doğal uyku ilaçları arasında da yer almaktadır.
Bunlardan birincisi kesinlikle doğal sakinleştirici etkisi olduğu ve uyku kalitesini arttırdığı tespit edilen lavanta yağıdır.
Papatya yağı (bu bitkinin çayı ve tentürünün yanı sıra) vücut üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahiptir ve stresle savaşmaya yardımcı olur. Bu yağın sıklıkla uykusuzluk, anksiyete ve bazı depresyon türlerinin tedavisinde yardımcı olarak kullanılmasının nedeni budur.
Çoğu zaman yağlar, yatmadan önce şakaklara veya boynunuza küçük miktarlarda sürülerek kullanılır ve yatak çarşafları veya yastıklar da bunlarla kokulandırılabilir.
Uykusuzluk için çay
Uykusuzluğa iyi bir doğal çözüm çaydır, ancak yalnızca kafeinsizdir. Papatya çayı en sık tavsiye edilir.
Yatmadan önce ılık papatya çayı sizi rahatlatacak ve daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olacaktır.
Uykusuzluğa iyi gelen bir diğer çay ise kekik çayıdır.
Melisa da size yardımcı olabilecek bir bitkidir ve melisa çayın yanı sıra rahatlatıcı bir banyo yapmak için de kullanılabilir.
Uykusuzlukla mücadelede beslenme
Belirli yiyecekleri yemenin uyku kalitesi ve uykuya daha kolay dalma üzerinde olumlu etkisi olabilir.
Melatonin kaliteli uykudan sorumlu bir hormondur ve beslenme onun salgılanmasını uyarabilir ve vücuttaki konsantrasyonunu artırabilir. Melatonin açısından zengin besinler muz, pirinç, zencefil, domates… Bazı besinler melatonin içermez ancak vücutta bu hormonun üretimini uyaran başka faydalı maddeler içerir.
Bunlar örneğin yumurta, fındık, ayçiçeği ve susam, balık, tavuk ve hindi eti… Bu besinlerden bazılarını şu ana kadar tüketmediyseniz, gelecekte bunu değiştirip beslenmenize dahil etmeye çalışın.
Magnezyum eksikliğinin kötü uykuya katkıda bulunabileceği tespit edilmiştir, bu nedenle uykusuzluğa karşı mücadele sırasında magnezyum açısından zengin gıdaların alımının arttırılması tavsiye edilir.
Magnezyum ayrıca takviye şeklinde de alınabilir; bu, herhangi bir nedenle bu mineralin önerilen günlük dozunu diyetiniz yoluyla alamıyorsanız, hafifletici bir durumdur.
Menünüzde B6 vitamini açısından zengin besinler bulunsun: muz, ceviz, süt, kuru erik…
Özellikle yatmadan birkaç saat önce tatlılardan, alkolden, kafeinden ve sigaradan uzak durduğunuzdan emin olun! Akşam geç saatte kesinlikle yemek yememelisiniz ancak yatağa aç da girmemelisiniz.
Gerekirse akşamları hafif yemekler yiyin, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durun.
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.