Menapoz sürecinde belirtileri ve tedavisi nasıl yapılır?

Menapoz her kadının hayatında doğal bir süreçtir ve olumlu olduğu kadar olumsuz olabilecek çeşitli değişiklikleri de beraberinde getirir.

18.08.2023
Menapoz sürecinde belirtileri ve tedavisi nasıl yapılır?

Her kadın için benzersiz ve bireysel bir deneyimdir ,ancak çoğu kadınbu yeni yaşam döneminin özelliği olan bazı değişikler ve belirtiler yaşayabilir.

 

Bu makalede, menopozda tedavi ve belirtileri bu dönemde bekleyebileceğiniz değişiklik ve bunlarla daha kolay başa çıkmanıza yardımcı olabilecek ipuçları sunuyoruz.

 

MENOPOZ NEDİR VE NEDEN OLUŞUR?

 

Menopoz, her kadının yaşamında doğal bir dönemdir ve adet döngülerinin sonunu ve üreme kapasitesinin sonunu işaret eder. Menopoz tanısı ancak son adetin üzerinden en az 12 ay geçmişse konulabilir. Menopoza giren bir kadının ortalama yaşı 51 civarındadır, ancak bu daha da erken ortaya çıkabilir. 

Perimenopoz, yumurtalık fonksiyonunun yavaş yavaş azalmaya başladığı menopozdan önceki 8-10 yıllık dönemi kapsar. Bu süre zarfında, ruh hali değişiklikleri, sıcak basması, metabolizmanın yavaşlaması vb. Gibi menopoza özgü semptomlar zaten ortaya çıkabilir. Menopoz sonrası dönem , menopozdan sonraki yılları içerir. Daha sonra semptomlar düzelmeye başlar, ancak osteoporoz, kalp hastalığı vb. gibi diğer sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

 

Climacterium, değişim/dönüş noktası anlamına gelen Yunanca climacter kelimesinden gelir ve yumurtalık fonksiyonunun kademeli olarak kapanmasının tüm dönemini kapsar – perimenopoz, menopoz ve postmenopoz.

 

Menopoz, yumurtalık fonksiyonundaki düşüşün sonucudur – seks hormonlarının (östrojen ve progesteron) üretimi ve yumurtlama yeteneği. Her ay yumurtalıkta on kadar yumurta olgunlaşır, bunlardan biri fallop tüpüne salınır ve bu nedenle döllenme yeteneğine sahiptir. Aylık olgunlaşma sırasında yumurta hücreleri, adet döngüsünü kontrol etmekten sorumlu seks hormonları üretir ve ayrıca dişi organizmanın işlevini bir bütün olarak desteklemede önemli bir rol oynarlar.

 

  • Üreme döneminde yumurta hücreleri “tükenir” ve rezervleri tükendiğinde kadın menopoza girer.
  • Erken / erken menopoz
    adından da anlaşılacağı gibi erken menopoz başlangıcı yani 40 yaşından önce menopoz başlangıcıdır. Erken menopoz, menopozun 45 yaşından önce başlaması anlamına gelen erken menopozdan ayırt edilmelidir.
  • Erken ve prematüre menopoz, yumurtalık fonksiyonlarındaki erken bir düşüşün bir sonucu olarak tamamen doğal olarak ortaya çıkabileceği gibi, ameliyat veya diğer tıbbi müdahaleler sonucunda da ortaya çıkabilir.

 

Hormon seviyelerindeki düşüş, bir kadının hayatının bu yeni dönemine girdiğinde karşılaştığı sayısız belirti ve değişikliğe neden oluyor ve bunlardan en önemlilerini aşağıda size sunuyoruz.

 

Yorgunluk ve Bitkinlik

 

Kadınların %90’ından fazlasında yorgunluk ve bitkinlik menopozun ilk belirtilerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Genellikle perimenopozda, 45 yaş civarında ortaya çıkarlar. Yorgunluk ve bitkinlik duyguları çoğunlukla fiziksel veya zihinsel eforla ilişkilendirilse de, bu dönemde aniden ve belirgin bir sebep olmaksızın, hatta bazen sabahları iyi bir gece uykusundan sonra ortaya çıkarlar. Semptomlar telaffuz edilirse, yaşam kalitesini düşürebilir ve bir kadının günlük aktivitelerini gerçekleştirmesini engelleyebilir.

 

Yorgunluk ve Bitkinlik Nasıl Tedavi Edilir?

 

Her gece 7-9 saat uyku ile uygun bir uyku ritmi oluşturmak kesinlikle önemlidir. Ek olarak, yeterince sıvı içmek önemlidir   – dehidrasyon, yorgunluk ve bitkinlik semptomlarını kötüleştirebilir. Aşırı kahve ve alkol tüketimi susuzlaştırıcı bir etkiye sahiptir, bu nedenle en iyi içecek seçimi sudur. Vücudun normal işleyişi için yeterli miktarda besin sağlamak için doğru ve çeşitli beslenmek de önemlidir. Düzenli fiziksel aktivite, bu semptomları iyileştirmeye önemli ölçüde yardımcı olabilir.

 

RUH DEĞİŞİKLİKLERİ

 

Menopoza girmede fiziksel değişikliklerin yanı sıra psikolojik değişiklikler de göze çarpar.

Menopoza giren bazı kadınlar, olağan günlük olaylara olağandışı tepkilerin yanı sıra daha sık ruh hali değişimleri fark edebilir. Bu değişiklikler vücuttaki östrojen seviyelerinin düşmesi nedeniyle meydana gelir ve sonuç olarak beyinde bazı kimyasal değişikliklere yol açar. Kadınlar sinirli, endişeli hale gelebilir ve hatta depresyonla ilgili sorunlar yaşayabilir.

 

Yapılan araştırmaya göre, kadınların yaklaşık %20’si menopozun bazı dönemlerinde depresif bozukluklar yaşayacak ve en büyük risk tam olarak perimenopoz döneminde olacak.

 

Menopoza eşlik eden kaygı bozuklukları, artan kan basıncı, hızlı ve sığ nefes alma, mide bulantısı ve karın ağrısı, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi fiziksel semptomların eşlik ettiği gerginlik ve aşırı endişe duygularını içerebilir.

Bu değişimler yaşam kalitesini ve özellikle kadının en çok zaman geçirdiği kocası, çocukları, arkadaşları, meslektaşları ve diğerleri ile olan ilişkilerini önemli ölçüde etkileyebilir. Bu nedenle, uygun yardım ve desteği almak için bir profesyonelle iletişime geçin. Unutmayın, yalnız değilsiniz ve yardıma hazırsınız.

 

RUH DEĞİŞİKLİKLERİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

 

 

Araştırmalar, sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite, düzenli uyku ve zararlı alışkanlıklardan (alkol, sigara) kaçınma gibi kaliteli yaşam tarzı alışkanlıklarının, bir kadının hayatındaki çeşitli duygusal yönlerin iyileşmesine önemli ölçüde katkıda bulunabileceğini göstermiştir.

 

Sık ruh hali değişiklikleri hayatınızı olumsuz ve önemli ölçüde etkilemeye başlarsa ve özellikle depresyon ortaya çıkarsa, doktorunuza başvurmalısınız.

 

Size yardımcı olabilecek çeşitli psikoterapi biçimleri vardır ve antidepresanlar veya hormon replasman tedavisi gibi bazı ilaçlar da kullanılabilir.

 

Ancak, her şeyden önce, çevrenizde aileniz, arkadaşlarınız ve diğer yakınlarınız tarafından iyi bir duygusal destek olması önemlidir.

 

BELLEK SORUNLARI

 

Hafıza sorunları menopoz sırasında yaygın ve normal bir olgudur. Hayatın bu döneminde meydana gelen diğer değişiklikler gibi, bu da vücutta meydana gelen hormonal değişikliklerin, özellikle östrojenin düşmesinin bir sonucudur. Kadınlar genellikle bu değişiklikleri konsantrasyon sorunları, unutkanlık, bazı kelimeleri hatırlamada zorluk veya beyinleri “sis içinde” gibi tanımlarlar.

 

Birçok kadın, Alzheimer gibi ciddi bir hastalığa sahip olduklarını düşündükleri için bu semptomdan özellikle endişe duyarlar. Ancak orta düzeyde unutkanlığın menopoz döneminde tamamen normal bir olgu olduğunu ve bu belirtiler belirgin olmadığı ve günlük yaşamınızı önemli ölçüde etkilemediği sürece çok fazla endişelenmemeniz gerektiğini vurgulamak önemlidir.

 

BELLEK SORUNLARI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

 

Uyku ve diyet kalitesi de semptomları iyileştirmek için önemli faktörlerdir. Ayrıca, stres yaratan faktörlerden kaçınmak, bilişsel yeteneklerin geliştirilmesine katkıda bulunabilir. Stres sırasında vücut, zamanla artan konsantrasyonu hafıza ve konsantrasyon problemlerinin gelişmesine katkıda bulunabilen kortizol hormonunu salgılar. Bulmaca çözmek, kitap okumak, bazı yeni aktiviteler öğrenmek gibi zihinsel aktiviteler unutkanlık belirtilerini iyileştirebilir.

 

SICAK BASMASI

 

Sıcak basmaları menopozun en yaygın semptomlarından biridir. Aniden, geceleri daha sık ortaya çıkarlar ve bazen aşırı olabilen terleme ile sona ererler. Beyindeki sıcaklık düzenleme merkezini harekete geçiren östrojen konsantrasyonundaki değişikliklerden kaynaklanırlar.

 

Beyin, organizmanın aşırı ısındığına dair bir sinyal alır ve ısıyı serbest bırakma ve vücudu soğutma mekanizması tetiklenir ve bu, kadının kızarmasına neden olan cilt yüzeyindeki kan damarlarının genişlemesini içerir. Sonunda terleme de ortaya çıkar ve buna genellikle hızlı bir kalp atışı eşlik eder. Bu değişiklikler bazı kadınlarda yıllarca meydana gelebilirken bazılarında ise neredeyse hiç görülmez.

 

SICAK BASMASI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

 

Vücudunuzun optimum sıcaklığı koruması için daha yüksek su içeriğine sahip yiyecekler (karpuz, yeşil salata) alın. Gün boyunca, özellikle uyurken serin kalmaya çalışın. Hafif pamuklu giysiler giyin, sıcakladığınızda çıkarabilmeniz için kat kat giyinin ve uyuduğunuz odayı serin tutun. Çok baharatlı yiyecekler, sıcak içecekler, aşırı ısınmış bir oda vb. olabilecek sıcak basma “tetikleyicilerinden” kaçının. Bu değişiklikler sizi gerçekten rahatsız ediyorsa, olası ilaç kullanımı (hormon replasman tedavisi veya oral hormonal kontrasepsiyon) konusunda doktorunuza danışın. .En son araştırmalara göre, uygulama kolaylığı ve daha az yan etki nedeniyle, sıcak basması için transdermal yamalar (banyolar) şu anda hormon tedavisi kullanımına herhangi bir kontrendikasyonu olmayan kadınlarda ilk seçenek olarak kabul edilmektedir.

 

VÜCUT AĞIRLIK DEĞİŞİMLERİ

 

Yaşlandıkça, normal vücut ağırlığınızı korumanın gittikçe zorlaştığını fark edebilirsiniz. Çoğu kadın menopoz döneminde kilo alır ve bu sadece hormonal değişikliklerle değil, aynı zamanda normal yaşlanma döngüsüyle de ilişkilidir.

 

Yaşla birlikte kas kütlesi yüzdesi azalır, yağ dokusu yüzdesi artar ve metabolizma yavaşlar, yani kalori tüketimi azalır ve bu da kilo alımına neden olur. Menopoz sırasında meydana gelen ek hormonal değişiklikler, karın bölgesinde yağ dokusu birikme eğilimini artırır ve tam da bu dağılım, bazı sağlık komplikasyonlarının (tip 2 diyabet, kalp hastalığı vb.) Riskindeki artışla ilişkilidir. Sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam tarzı ve uyku eksikliği gibi ek faktörler de kilo alımına önemli ölçüde katkıda bulunabilir.

 

Menopozda bacaklardaki kan damarları üzerindeki baskı nedeniyle aşırı vücut ağırlığı, bacaklarda ağrı, rahatsızlık ve ağırlık hissi gibi subjektif zorluklarla birlikte olabilen varislerin ortaya çıkmasına da yol açabilir.

 

VÜCUT AĞIRLIK DEĞİŞİMLERİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

 

 

Sağlıklı ve uygun yaşam tarzı alışkanlıkları, normal vücut ağırlığınızı korumanıza yardımcı olabilir. Bunlar her şeyden önce doğru ve çeşitli beslenme, günlük fiziksel aktivite ve uygun uyku düzenidir . Ayrıca az yemelisiniz ve fazla yememelisiniz (özellikle akşam geç saatlerde). Şeker ve alkol alımını sınırlayın ve yeterli miktarda sıvı, tercihen su içmeye çalışın. Varisli damarlar ortaya çıktığında, elastik basınçlı çoraplar giymenizi, uzun süre ayakta durmaktan ve oturmaktan ve soğuk-ılık banyolardan kaçınmanızı öneririz.

 

DERİ VE SAÇ DEĞİŞİKLİKLERİ

 

Vücuttaki östrojen seviyesinin düşük olması sonucunda vücudumuzun en büyük organı olan deride menopoz döneminde çeşitli değişiklikler meydana gelir.. Cilt daha ince, daha az elastik, kuru ve susuz hale gelir ve kırışmaya eğilimli hale gelir. Yıllar boyunca güneşe maruz kalmanın neden olduğu hiperpigmentasyona (koyu lekeler ve çiller) daha yatkındır. Ayrıca androjen hormonu seviyesindeki telafi edici bir artış nedeniyle yüzde, özellikle çene bölgesinde veya dudak üstü istenmeyen tüyler oluşabilir. Birçok kadın, saç yoğunluğunda bir incelme ve azalma  fark eder – incelen ve kolayca kırılan saçların miktarında ve kalitesinde değişiklikler olur ve saç dökülmesi daha yoğun olur ve bu özellikle belirgindir.

 

DERİ VE SAÇ DEĞİŞİKLİKLERİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

 

Güneşe her maruz kalmadan önce cildi korumak önemlidir. Her gün evden çıkmadan önce koruyucu faktörlü (SPF 30 veya daha fazla) bir krem sürün.

Cilt kanseri riski yaşla birlikte arttığından, cildinizin durumunu kontrol etmek için bir dermatoloğa gidin. Vücut losyonunun düzenli olarak uygulanması, kuru ve tahriş olmuş cildin semptomlarını iyileştirmenize yardımcı olabilir. Güneşe aşırı maruz kalmak ve sigara içmek cildin kırışmasını önemli ölçüde artırır, bu nedenle bunlardan kaçınmak önemlidir.

 

LİBİDO’NUN AZALTILMASI

 

Azalan cinsel istek, hem kadınlarda hem de erkeklerde yaşlanmanın doğal bir parçasıdır , ancak çoğunlukla kadınlar bu sorunla karşı karşıyadır. Menopozun diğer semptomları gibi, bu da vücuttaki hormon seviyesinin, bu durumda testosteron seviyesinin azalmasının bir sonucudur.

Bir kadının genitoüriner sisteminin büyük ölçüde östrojene bağımlı olduğu göz önüne alındığında, düşük seviyesi, cinsel istekte azalmaya katkıda bulunan çeşitli sorunlara yol açabilir – vajinal kuruluk, disparoni (ağrılı ilişki), cinsel ilişkiden sonra kanama vb. libido ek faktörlerin azalması. Bir kadının bu dönemde yaşadığı ruh hali değişimleri, strese maruz kalma ve antidepresan gibi bazı ilaçların kullanımı bunlardan bazılarıdır.

 

LİBİDO’NUN AZALTILMASI NASIL YAPILIR?

 

Vajinal nemlendirici ve kayganlaştırıcı veya topikal östrojen kremi kullanmak vajinal kuruluk semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olabilir. İlaçları değiştirmek, stres yaratan faktörlerden kaçınmak ve eşinizle açık iletişim, bu sorunun çözülmesine önemli ölçüde yardımcı olabilir ve daha iyi bir yakınlık deneyimine ve karşılıklı tatmine katkıda bulunabilir.

 

EKLEM VE KASLARDAKİ AĞRILAR

 

 

Ağrılı eklemler, menopoza giren kadınlarda görülen yaygın bir sorundur. Eklemler şişebilir ve ağrılı olabilir ve en çok kalçalar ve dizler etkilenir.  Bu semptomlar hareketliliği azalttığı ve günlük aktiviteleri sınırladığı için yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir. Ayrıca kemik mineral yoğunluğu azaldıkça yaralanma riski artar.

Kaslarda kronik ağrı, yorgunluk ve bitkinlik de meydana gelebilir  ve bunların tümü hareketliliği daha da azaltır. Menopozdaki kadınlar osteoporoz geliştirmeye yatkındır ve bu nedenle artan kemik kırılganlığı nedeniyle düşme ve kırılma riski artar.

 

EKLEM VE KASLARDAKİ AĞRILARI TEDAVİ

 

Yürüyüş veya yüzme gibi hafif fiziksel aktiviteler, eklemlerinizi zorlamadan kaslarınızı güçlendirebilir. Ayrıca eklemlerin hafifçe gerilmesi şişliği azaltabilir ve ağrıyı azaltabilir. Artan vücut ağırlığı eklemlerinizi zorlayabilir, bu nedenle normal sınırlar içinde tutmanız önemlidir.

 

Kemik kütlesinin korunmasına katkıda bulunmanın yanı sıra bağışıklık, kardiyovasküler ve sinir sistemleri üzerinde de yararlı etkileri d vitamini takviyeleri ile dengeli bir beslenmeyi tamamlayın, kalsiyum ve magnezyum gibi diyet takviyelerinin kullanılması  ise  katkıda bulunabilir. kemikleri güçlendirmek ve kasları gevşetmek için. .

 

BAŞ AĞRILARI VE BAŞ DÖNMESİ

 

 

Bazı kadınlarda menopoza girerken baş ağrıları düzelebilirken bazılarında ise baş ağrıları kendini göstermeye başlayabilir. Özellikle hormon seviyesinin henüz sabitlenmediği perimenopoz döneminde sık görülürler. En yaygın olanı, başın bir tarafında orta ila şiddetli ağrının yanı sıra mide bulantısı, kusma ve ışığa duyarlılık ile karakterize edilen migren tipi baş ağrılarıdır. Baş dönmesi de yaşamın bu döneminde sık görülen bir durumdur. Günlük olarak ortaya çıkarlarsa, doktorunuza başvurmalısınız.

 

BAŞ AĞRILARI VE BAŞ DÖNMESİ TEDAVİ

 

Hidrasyon, baş ağrısı ve baş dönmesinin önlenmesi için çok önemlidir. Yeterince sıvı için ve en iyi seçim sudur. Alkol, kahve ve şekerli içeceklerden kaçının. Yeterli miktarda uyku (günde 6-9 saat) de önemlidir. Baş ağrılarınız düzelmezse, ağrı kesici reçete etmesi için doktorunuza görünün.

 

İDRAR SİSTEMİ İLE İLGİLİ SORUNLAR

 

 

Üriner sistemin işlevindeki değişiklikler menopoz sırasında sık görülür. Bunun nedeni, kadın üriner sisteminin korunmasında önemli bir rol oynayan bir hormon olan vücuttaki düşük östrojen konsantrasyonudur. Östrojen seviyesindeki bir azalma, ürogenital atrofiye yol açar – idrar ve cinsel organların mukoza zarının incelmesi. Sonuç, kuruluk ve iltihaplanma eğilimidir. Ayrıca pelvik kasların esnekliği azalır ve pelvis içindeki organlar ve diğer dokular dengesizleşir. Tüm bunların sonucu olarak, mesanenin idrar tutma yeteneği azalır ve sık ve acil idrara çıkma ihtiyacı, idrar tutamama ( inkontinans ) ve idrar yolu enfeksiyonlarının sıklığı artar.

 

İDRAR SİSTEMİ İLE İLGİLİ SORUNLARININ TEDAVİ

 

Bu sorunların nedeninin östrojen eksikliği olduğu göz önüne alındığında, östrojenin lokal olarak uygulanması veya hormon replasman tedavisi semptomları iyileştirebilir. Pelvik taban güçlendirme egzersizleri (Kegel egzersizleri) de yardımcı olabilir. Seçeneklerden biri, pelvis içindeki organların konumunu yeniden yapılandıran ve stabilize eden cerrahi tedavi ve mesane kaslarının elektrostimülasyonudur.

 

Menopoz her kadının hayatında beklenen ve kaçınılmaz bir dönem olduğu düşünülürse bizi şaşırtmamalı ve buna hazırlanmalıyız. Tabii ki, tam olarak hangi semptomlara sahip olacağınızı ve bunların yoğunluğunun ne olacağını önceden bilmek imkansızdır, ancak sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları – doğru ve dengeli beslenme, düzenli fiziksel aktivite, yeterli kalsiyum ve D vitamini alımı büyük ölçüde yardımcı olabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.