Zoonoz hastalık tipleri

Zoonoz, insanlar ve hayvanlar arasında bulaşabilecek hastalık veya enfeksiyonlara verilen addır.

30.05.2023
Zoonoz hastalık tipleri

Birçok insan günlük yaşamlarında hayvanlarla etkileşime giriyor. insanlar, tarım gibi ya da vahşi yaşamdaki çalışmaları yoluyla hayvanlarla temasa geçerler.

Bu yazıda, yaygın zoonotik hastalık türlerine ve bunların nasıl önlenebileceğine bakıyoruz

 

Zoonoz nedir?

Birçok farklı hayvan türü, tavuklar dahil olmak üzere zoonotik hastalıkları yayabilir. Zoonoz, hayvanlardan insanlara geçebilecek hastalıkları ifade eder. Bazen zoonotik hastalıklar denir.

 

Hayvanlar bakteri, mantar, parazit ve virüs gibi zararlı mikropları taşıyabilir. Bunlar daha sonra insanlarla paylaşılır ve hastalığa neden olur. Zoonotik hastalıklar hafif ila şiddetlidir ve bazıları ölümcül olabilir.

Bir Uyarı

Zoonotik hastalıklar dünyada yaygındır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, tüm insan hastalıklarının yüzde 61’inin zoonotik olduğunu , son on yılda keşfedilen yeni hastalıkların yüzde 75’inin zoonotik olduğunu tahmin ediyor.

Yaklaşık 100 yıl önce yeni hijyen düzenlemelerinin yapılmasından önce, sığır tüberkülozu ve salgın gibi zoonotik hastalıklar milyonlarca ölüme neden oldu . Hala gelişmekte olan ülkelerde önemli bir sorun.

Türleri

Yaygın zoonotik hastalıklar:

Kuduz

Kuduz, memelilerin sinir sistemini etkileyen bir hastalıktır. Genellikle bir virüs neden olur ve enfekte bir hayvan bir kişiyi veya başka bir hayvanı ısırdığında bulaşır.

 

Belirtiler ortaya çıktıkça kuduz neredeyse her zaman ölümcüldür. Bununla birlikte, kuduz aşıları vardır ve yaygın olarak bulunurlar.

 

Lyme hastalığı

Lyme hastalığı kene sokması yoluyla bulaşır. Belirtiler hafif ila şiddetli olabilir, ancak antibiyotik kullanılarak tedavi edilebilir .

 

Dang, sıtma ve chikungunya

Bunlar sivrisinek kaynaklı hastalıklardır ve Karayipler gibi bazı bölgelerde daha yaygındır.

Belirtileri ateş, kusma ve baş ağrısıdır. Bu durumlara, ölümcül olabildikleri kadar kısa sürede tedavi etmek hayati önem taşır.

 

Salmonella enfeksiyonu

Salmonella’ya genellikle Salmonella taşıyan sürüngenler veya amfibiler veya bebek civciv veya ördek kullanımı neden olur.

 

Hastalık genellikle 4 ila 7 gün sürer ve semptomlar arasında ishal, ateş ve karın krampları bulunur. Konservatif önlemler alınmasına rağmen, insanlar genellikle tıbbi tedavi olmadan iyileşebilirler.

 

  1. coli enfeksiyonu

Bu enfeksiyon genellikle, enfekte olmuş hayvanlara dokunmaktan veya kontamine yiyecekleri tutmaktan kaynaklanır. İneklerde ayrıca memelerinde E.coli mikropları vardır.

Genellikle gıda zehirlenmesiyle ilişkili olan salmonella, kusmaya, karın kramplarına ve ishale neden olabilir. Enfekte olan kişilerin dinlenmeleri ve bol miktarda sıvı içmeleri esastır.

 

papağan humması

Ornitoz veya papağan ateşi olarak da bilinen psittacosis, kuşları en çok etkileyen bakteriyel bir hastalıktır. İnsanlar onu tüylerden, sekresyonlardan ve dışkıdan alabilir.

 

Belirtileri ateş, baş ağrısı ve kuru öksürüğü içerir. Ciddi durumlarda, zatürreeğe neden olabilir ve hastane ziyareti gerektirebilir.

 

Diğer çeşitler

Yüzlerce zoonotik hastalık var, ancak çoğu nadir. Diğer iyi bilinen tipler arasında:

 

-şarbon

-Kuş gribi

-sığır tüberkülozu

-brusella

-kedi tırmalama ateşi

-Ebola

-Batı Nil Virüsü

-cüzam

-Zika ateşi

-trişinoz

-domuz gribi

-histoplazmozis

Nedenler

Zoonotik hastalıklar, hayvanlardan insanlara, aşağıdakiler de dahil olmak üzere, çeşitli şekillerde aktarılabilir:

 

Doğrudan iletişim

Doğrudan temas, zoonotik hastalıkların yayılmasının potansiyel bir nedenidir. Doğrudan temas, tükürük, kan, idrar, mukus veya dışkı gibi enfekte bir hayvanın vücut sıvılarıyla temas etmeyi içerir.

 

Bu, yalnızca enfekte hayvanlara dokunmak veya sevmek veya bir kişi tarafından ısırılmak veya çizilmek nedeniyle olabilir.

Gübre ile kirlenmiş su kaynakları ayrıca çok çeşitli zoonotik bakteriler içerebilir ve bu nedenle bu bakterilerin insanlara geçme riskini arttırır .

 

Dolaylı temas

Dolaylı temas, enfekte hayvanların yaşadığı veya dolaştığı bir alanla veya enfekte bir hayvan tarafından kontamine olmuş bir nesneye dokunarak temas etmeyi içerir.

 

Bunun gerçekleştiği ortak alanlar şunlardır:

-akvaryum tankları

-tavuk kümesleri

-evcil hayvan sepetleri, kafesleri veya köpek kulübeleri

-evcil hayvan yemi ve su yemekleri

-enfekte hayvanların bulunduğu bitki ve topraklar

Çiftçiler, mezbaha işçiler, hayvanat bahçesi veya evcil hayvan dükkanı çalışanları ve veteriner hekimler zoonotik hastalıklara maruz kalma riskini arttırmaktadır. Ayrıca taşıyıcı olabilirler ve bu hastalıkları başkalarına da geçirebilirler.

 

Vektör kaynaklı

Bir vektör, bir enfeksiyonu bir hayvandan insana veya başka bir hayvana aktaran canlı bir organizmadır.

Genellikle eklembacaklılardır. Yaygın vektörler şunları içerir:

-sivrisinekler

-keneler

-pire

-bitler

Vektör, enfekte olmuş hayvanı ısırır ve daha sonra zoonotik hastalıktan geçen bir insanı ısırır.

 

Gıda kaynaklı

Zoonoz, kontamine olmuş hayvan gıda ürünlerinden, uygun olmayan gıda kullanımından veya yetersiz pişirmeden kaynaklanabilir.

Gıda kaynaklı gıda kaynaklı sık görülen zoonotik nedenleri şunlardır:

-pastörize edilmemiş süt

-az pişmiş et veya yumurta

-enfekte bir hayvandan dışkı ile kontamine olmuş çiğ meyve ve sebzeler

Diğer nedenler

Küresel iklim değişikliğinin, tıpta antimikrobiyallerin aşırı kullanımı ve daha yoğun çiftlik ortamlarının artan zoonotik hastalık oranını etkilediği düşünülmektedir .

 

Zayıflamış bağışıklık sistemi olan insanlar da daha büyük risk altındadır. Bağışıklık baskılanmanın yaygın nedenleri arasında şunlar vardır:

 

-gebelik

-bebeklik

-kanser tedavisi

-organ nakli

-şeker hastalığı

-alkol

-AIDS gibi bulaşıcı hastalıklar

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.