Yorgun uyanmanızın 8 nedeni ve bunu nasıl çözebilirsiniz?

Yorgunluğa neden olan pek çok durum vardır ancak bunlar insanların uykuya dalmaya hazır olduklarını hissetmelerini sağlamaz.

13.08.2024
Yorgun uyanmanızın 8 nedeni ve bunu nasıl çözebilirsiniz?

Neredeyse her gece yedi ila sekiz saat uyuyorsunuz ama yine de sabahları yorgun uyanıyorsunuz ve günün büyük bölümünde kendinizi bitkin hissediyorsunuz.

 

Bunlar onu bilinçsizce etkilememizin en yaygın nedenlerinden bazıları olabilir.


Uykunun altın kuralına uymanıza rağmen günün büyük bölümünde kendinizi yorgun hissetmeniz nasıl mümkün olabilir?  

 

Bu, hafızayı, ruh halini, tepki süresini ve uyanma sırasındaki uyanıklığı modüle eden sirkadiyen bir süreç olan gelişmiş uyku atalet durumunun bir sonucu olabilir. Yani araştırma, sabah gözlerini açtıktan sonraki dönemde bazı kişilerin performansının zayıfladığını ve uyuşukluk hissettiğini iddia ediyor.

 

Uyku ataletinin etkileri genellikle 15 ila 60 dakika sonra kaybolur, ancak birkaç saate kadar da sürebilir. Uyku ataleti, değerlendirici düşünme, karar verme, yaratıcılık ve kuralların kullanımı gibi daha karmaşık bilişsel becerilere zarar verir ve kişinin uykudan mahrum kalması durumu daha da kötüleştirir. 

 

Yorgun uyanmanızın en yaygın nedenleri?

 

Tükenmişlik 

 


Yorgunluğa neden olan pek çok durum vardır ancak bunlar insanların uykuya dalmaya hazır olduklarını hissetmelerini sağlamaz.

 

Bunlar arasında kronik ağrı koşulları, metabolik veya tiroid koşulları, anemi ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı bulunabilir.

 

Hareketsiz yaşam tarzı 

 

Dünya Sağlık Örgütü yetişkinler için haftada en az 150 dakika (2½ saat) orta ila şiddetli fiziksel aktivite önerirken, hamile kadınların haftada en az 150 dakika orta şiddette aerobik ve kuvvetlendirme egzersizleri yapmasını öneriyor.

Anksiyete veya depresyon

 

Bazen depresyon veya anksiyeteyi tedavi etmek için kullanılan ilaçların uykusuzluk veya derin uyku bozuklukları  gibi yan etkileri görülebilinir.

 

Tutarsız uyku 

 

Bazen programlarımız hafta içi ve hafta sonları farklılık gösterebilir. Cuma veya cumartesi günleri, bazı insanlar daha uzun akşamlar geçirmeyi ve ardından Pazar günü daha erken yatmayı severler.

 

Dehidrasyon

 

vücudunuzun %50’den fazlası sudan oluşuyor ve bu su, yiyecekleri sindirmek, hormonlar ve nörotransmiterler oluşturmak ve vücudunuza oksijen dağıtmak gibi birçok işlev için gerekli.

 

Dehidrasyon, uyanıklığın azalması, uykululuk ve yorgunluğun artmasıyla ilişkilidir. 

 

Kadınların günde 2,7 litre, erkeklerin ise 3,7 litre sıvı tüketmesini önerilir. Bu öneri tüm sıvıları ve meyve, sebze, çorba gibi su açısından zengin yiyecekleri içerir.

 

Kötü uyku ortamı veya rutini 

 

Yatak odası geceleri karanlık, sessiz ve serin olmalıdır. Ayrıca yatmadan en az altı saat önce kafeinli içeceklerin tüketiminden ve yatmadan en az iki saat önce alkol ve ağır veya baharatlı yiyeceklerin tüketiminden kaçınmak önemlidir.

 

Alkol, uykunun daha derin aşamalarını önleyebilir ve bu tür gıdalar, onarıcı uykuyu engelleyen sindirim sorunlarına neden olabilmektedir.

 

Uyku bozuklukları 

 

Uyku bozuklukları, uyku kalitesini önemli ölçüde azaltabilen başka bir faktördür. Uyku apnesi olan bir kişi gece boyunca 50, 100 veya daha fazla kez uyanabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.