Vegan beslenme biyolojik yaşlanmayı yavaşlatabilir
Yakın zamanda yapılan bir araştırma, vegan beslenmenin biyolojik yaşlanmayı yavaşlatmaya ve kalori alımını azaltmaya yardımcı olabileceğini ileri sürdü.
BMC Medicine dergisinde yayınlanan araştırma, aynı zamanda Netflix belgesel dizisi You Are What You Eat: A Twin Experiment’te de yer alan Stanford Twin Study’den alınmıştır.
Stanford’da yapılan bir deney, bir çift tek yumurta ikizinin farklı ama yine de sağlıklı beslenmeyi izlemesi durumunda ne olacağını soruyor. Çalışma sekiz hafta sürdü ve 21 çift ikiz dahil edildi. Katılımcıların yarısı “sağlıklı vegan” diyeti uygularken, diğer yarısı “sağlıklı omnivor” diyetini uyguladı.
Yaş ortalaması 39,9 olan ve kronik hastalık geçmişi olmayan araştırma katılımcıları ilginç sonuçlar ortaya koydu. Vegan diyeti uygulayanlar, omnivorlara kıyasla daha az kalori tüketti, daha fazla kilo verdi ve LDL (kötü kolesterol) ve açlık insülin düzeylerinde iyileşme görüldü. Bu diyet aynı zamanda yaşlanmayla ilişkili epigenetik belirteçleri de iyileştirdi; ancak vegan diyetinin yaşlanmanın epigenetiğini nasıl etkilediğini anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
Çalışma iki aşamada gerçekleştirildi. İlk aşamada katılımcılara şirketten ücretsiz yemek verilirken, ikinci aşamada ise herkesin sağlıklı olmasını sağlayarak yemekleri kendileri hazırladılar.
Her iki gruba da sebze ve lif açısından zengin gıdaları tüketmeleri ve rafine tahıl ve şekeri en aza indirmeleri konusunda talimatlar verildi.
Sonuçlar vegan beslenmenin özellikle kalp, karaciğer ve hormonal, inflamatuar ve metabolik sistemlerde biyolojik yaşlanmayı yavaşlatabildiğini gösterse de yazarlar çalışmanın yalnızca sekiz hafta sürdüğünü ve uzun vadeli sonuçlara varılamayacağını belirtiyor.
Ayrıca çalışmanın örneklem büyüklüğü nispeten küçüktü ve uzun süreli vegan beslenmeyle ortaya çıkabilecek potansiyel besin eksikliği riski dikkate alınmadı.
Uzmanlar, yaşlanma ile vegan beslenme arasındaki bağlantının hâlâ araştırılmadığını ve daha ayrıntılı bir anlayış için ek çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.