Varis damarların oluşum süreci nasıldır?

Varis, özellikle kadınlar için giderek yaygınlaşan bir sorundur, bu nedenle bu konuya bir göz atmaya ve size bu konunun daha geniş bir resmini vermeye karar verdik.

15.08.2023
Varis damarların oluşum süreci nasıldır?

Bu makalenin temel amacı, varisli damarlarla ilgili şüpheleri gidermek ve aşağıdaki soruların yanıtlarını almaktır:

 

Varis nedir? Nasıl oluşurlar ve oluşma risk faktörleri nelerdir? Varis belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir?


Yukarıdaki soruların cevapları ve daha fazlası için aşağıdaki metni okuyun.

 

 

VARİSLER NELERDİR?

 

Varis veya genişlemiş damarlar, kadınları en çok endişelendiren yaygın bir sorundur.

 

Çoğu zaman sadece estetik bir sorunu temsil etmelerine ve başka bir soruna yol açmamalarına rağmen bazı kişilerde rahatsızlık ve ağrıya neden olarak ciddi komplikasyonlara yol açabilirler.

 

Belki siz de bir zamanlar bacaklarınızda ağırlık, şişlik ve ara sıra ağrı hissettiniz ve bunun nedeni tam olarak varis olabilir.

 

 

Varisli damarlar, en sık bacaklarda bulunan genişlemiş yüzeysel damarlardır. Genellikle büyümüş, şiş ve kıvrımlı, genellikle mavi veya mor renktedirler.

 

Görünüşleri hastalığın derecesine bağlıdır ve küçük örümcek damarlardan, hastalığın en şiddetli aşamasını temsil eden açık yaraların (ülserler) görünümü ile ağrılı ve açıkça tanımlanmış şişliklere kadar değişebilir.


VARİS NASIL OLUŞUR?


Tüm damarların görevi kanı kalbe geri döndürmektir. Bacaklardaki damarlar yerçekimi kuvvetine karşı “çalıştığı” için, tek yönlü kapakçıkları kanın geri akışını önlemek için çok önemlidir.

 

Bacak kasları da buna katkıda bulunur, çünkü aktiviteleriyle, örneğin yürürken, damarlara baskı yapan ve kanı yukarı, yani kalbe geri gönderen bir pompa görevi görürler.

 

Damar duvarları elastikiyetini kaybedip zayıflarsa kapakçıkları da gerektiği gibi çalışamaz. İçlerinde kan kalır, bu da genişlemelerine ve şişmelerine neden olur.

 

RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

 

Varisli damarların ortaya çıkması için en önemli risk faktörü genetik yatkınlıktır. Bu ne anlama gelir? Bu, ailenizden birinin bu duruma sahip olması durumunda, sizde de olma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelir.

 

Ayrıca kadın seks hormonlarının damar duvarlarının esnekliğinin azalmasını etkilediğine inanılıyor, bu da hastalığın neden kadınlarda daha yaygın olduğunu açıklıyor.


Hamilelik, obezite, oral kontraseptif ve hormon replasman tedavisi almak ve örneğin işte uzun süre yürümek veya ayakta durmak hastalığın gelişimine katkıda bulunur.

 

 

SEMPTOMLAR NELER?

 

Hastalık semptomatik veya asemptomatik olabilir. Daha önce de belirtildiği gibi, varisli damarlar çoğunlukla bacaklarda görünür, genişlemiş, sıklıkla hissedilen oluşumlar olarak sunulur.

 

Ek olarak, sıklıkla bacaklarda bir ağırlık hissi, alt bacaklarda şişlik, ağrı ve kas spazmları vardır. Ağrı genellikle uzun süre ayakta durduktan veya oturduktan sonra kötüleşir.

 

Hastalığın daha az sıklıkla ortaya çıkan daha şiddetli formları arasında damarlardan kanama, derinin sertleşmesi ve renginin solması ve en sık ayak bileği bölgesinde ülserasyonlar (yaralar) bulunur.

 

VARİS  DAMARLARI NASIL TEŞHİS EDİLİR?

 

Varisli damarlar genellikle açıkça görülebilir, ancak bazen semptomlar görünür hale gelmeden önce ortaya çıkabilir. İşte tam da bu nedenle venöz bacak hastalığından şüphelenilen her kişiye bacak damarlarının Renkli doppler yapılması önemlidir.

 

Tamamen ağrısız ve basit, bacaklardaki damarları ve damarlara yakın diğer yapıları net bir şekilde gösteren ultrason muayenesidir.

 

Bu yöntem, bir damardan geçen kanın miktarını ve hızını ve aynı zamanda kan durgunluğu veya tıkanıklığı olup olmadığını tespit etmek için ultrason dalgalarını kullanır.

 


VARİS NASIL TEDAVİ EDİLİR?

 

Ne yazık ki, varis tedavi edilemez, ancak semptomlar hafifletilebilir, hastalığın daha fazla yayılması ve komplikasyonların gelişmesi önlenebilir.

 

Piyasada cilde nüfuz eden ve damar duvarlarını güçlendiren, dolaşımı iyileştiren ve kan pıhtılarının oluşumunu önleyen merhem şeklinde lokal uygulama için müstahzarlar bulunmaktadır.

 

Kronik venöz hastalığın tüm evrelerinde, kompresyon elastik çorapları, dış basınç oluşturarak ve böylece damarlardaki kan akışını artırarak bir “pompa” görevi görerek çok yardımcı olabilir.

 

Günümüzde lazer ve radyofrekans ablasyon ve sklerozan yöntemler sıklıkla varislerin giderilmesinde kullanılmaktadır.

 

Lazer ve radyofrekans ablasyonu ile damarların duvarları yıkılır ve böylece kapanır.

 

Skleroz, doğrudan damara enjekte edilen köpüğün duvarlarını kapattığı ve dolayısıyla o damardaki kan akışını kapattığı basit ve çok başarılı bir yöntemdir.


Varisli damarların genel anestezi altında ameliyatla çıkarıldığı cerrahi tedavi de vardır.

 

Elbette tavsiye ettiğimiz şey sağlıklı bir yaşam tarzıdır. Hastalığın daha fazla gelişmesinin önlenmesine ve önlenmesine önemli ölçüde katkıda bulunabilecek obezite ve hareketsiz bir yaşam tarzı gibi hastalığın başlangıcı için risk faktörlerinden kaçınmaya çalışın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.