Vajinal enfeksiyon türü

Genital sistemin alt kısmının (vajina, vulva) ve genital sistemin üst kısmının (serviks, servikal mukoza, yumurtalıklar, fallop tüpleri) bir dizi farklı enfeksiyonunu içerir.

17.06.2023
Vajinal enfeksiyon türü

Artmış vajinal akıntı, vajinitin ilk belirtisidir, ancak bunu normal vajinal akıntıdan ayırmak genellikle zordur.

Vajinal akıntı vajinada her zaman belirli bir miktarda bulunur, normalde beyaz, yüksek viskoziteli, kabarık ve kokusuzdur ve özellikleri ve miktarı hormonlardan etkilenir (bu nedenle ergenlik öncesi ve postmenopozda kıt, doğurganlık çağındaki kadınlarda daha fazladır).

Vajinadaki normal koşulları sürdürmek için pH’ı asidik (3,8 ila 4,2) tutmak gerekir. Asidik ortam, östrojenin etkisi altında, laktobasil ve diğer bakterilerin yardımıyla oluşur ve vajinayı potansiyel olarak patojenik bakteri, mantar, virüs gelişiminden korur.

Vajinanın pH’ı değişirse denge bozulur ve patojen bakteriler, virüsler ve mantarlar gelişebilir.

Vajinal enfeksiyon belirtileri

Vajinal enfeksiyonların en yaygın semptomları:

  • belirgin akıntı, genellikle anormal renkte (sarı, gri, yeşil)
  • idrara çıkma sırasında yanma hissi
  • vajinanın dış kısmında kaşıntı
  • ilişki sırasında rahatsızlık.

Vajinal enfeksiyon türü

Sebebe bağlı olarak, çeşitli vajinal enfeksiyon türlerini ayırt ederiz:

  • Kandidiyaz
  • Bakteriyel vajinoz
  • Trichomoniasis vajiniti
  • Klamidya vajiniti
  • Viral vajinit
  • Bulaşıcı olmayan vajinit.

Kandidiyaz

Kandidiyaz, bol, kalın, beyaz, peynirli, kokusuz, kaşıntılı akıntı ve artan hassasiyet ile karakterizedir.

Kadınların% 75 kadarının üreme dönemlerinde en az bir kez kandidiyaza sahip olduğu tahmin edilmektedir.

EnfeksiyonCandida‘nın gastrointestinal sistemden ve / veya vajinal yoldan aşırı yayılmasından veya cinsel yolla bulaşmasından kaynaklanır.

Antibiyotikler vajinal ve gastrointestinal sistemin bakteriyel mikroflorasını değiştirerek Candida.

Risk faktörleri arasında daha sık cinsel ilişki, oral seks, yüksek östrojen konsantrasyonları ile kontraseptif tedavi, antibiyotikler, kontrolsüz diyabet, yüksek seks hormonu konsantrasyonları ve genetik yatkınlık yer alır.

Kandidiyaz, postmenopozda ve menarş öncesi yaşamda nadirdir ve premenstrüel hafta ve gebelikte daha sık görülür.

Bir günlük veya üç günlük kullanım için tezgah üstü preparatlarla (vajinal tabletler, merhem) tedavi edilir. Diğer tedavi seçeneklerinden laktobasiller en yaygın olarak ağızdan veya vajinal yoldan uygulanır.

Komplike veya tekrarlayan kandidiyazis durumunda, bir jinekolog ile mutabık kalınarak oral antifungaller ile tedavi yapılması gerekir.

Bakteriyel vajinoz

Öte yandan, hoş olmayan bir balık kokusu ile nadir görülen grimsi veya sarımsı bir akıntı, minimal tahriş ve iltihaplı mukozal değişikliklerle ilişkili olan bakteriyel vajinozu gösterir.

Ancak bakteriyel vajinoz, in vitro fertilizasyon olan kadınlarda erken doğum, gebeliğin ilk trimesterinde düşük yapma, hamile olmayan kadınlarda ise pelvik inflamatuar hastalık riskini artırmaktadır.

Bu nedenle, genellikle geniş spektrumlu antibiyotikler şeklinde uygun tedaviyi belirleyecek bir jinekoloğun yardımını zamanında aramak önemlidir.

Trichomoniasis

Trichomoniasis, hoş olmayan bir koku ile pürülan seyrek bir akıntı ve ardından yanma, kaşıntı, dizüri (idrar yaparken ağrı) ve disparoni (cinsel ilişki sırasında ağrı) ile karakterizedir. En yaygın viral olmayan, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar olarak kabul edilirler.

Zamanında tedavi edilmezse pelvik enflamatuar hastalığa ve gebelikte komplikasyonlara neden olabilir. Bir jinekoloğun önerdiği şekilde antibiyotiklerle tedavi edilir.

Kandidiyazis semptomları genellikle adet öncesi dönemde gelişirken, bakteriyel vajinoz ve trikomoniyaz semptomları genellikle adet sırasında veya hemen sonrasında ortaya çıkar.

Chlamydia trachomatis türünün servikal enfeksiyonları sıklıkla ortaya çıkar, çoğunda asemptomatiktir, ancak pelvik enflamatuar hastalık, ektopik gebelikkronik pelvik ağrıkısırlık gibi ciddi sağlık sonuçları olabilir.

Laktobasil varlığı vajinal floranın sağlığı için önemli olduğundan, tedavi sırasında ve antibiyotik tedavisi sonrasında yardımcı olarak iyi bakteri içeren bazı preparatların kullanılması önerilir.

Suşların miktarı ve türü bakımından farklılık gösterirler ve genellikle bitkisel takviyeler (sarımsak, greyfurt, beta glukan () içerirler.

Vajinal enfeksiyonlara yatkınsanız, bağışıklık sistemini diyet takviyeleri ile desteklemeniz önerilir.

  • Son olarak, üreme sisteminin sağlığının nasıl korunacağına ve hoş olmayan vajinal enfeksiyonların ortaya çıkmasının nasıl önleneceğine dair birkaç ipucu:
  • Diyeti keten tohumu ve keten tohumu yağı, kepekli tahıllar, taze meyve ve sebzeler, balık ve kümes hayvanları ile zenginleştirin
  • Aşırı karbonhidrat tüketiminden kaçının çünkü karbonhidratlar mantarların büyümesini ve çoğalmasını sağlar
  • Pamuk ve doğal malzemelerden yapılmış rahat iç çamaşırları seçin.

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.