Uyurken neden yastığınıza tükürüğünüz akar? İşte cevapları
Uyanık olduğumuzda yüz kaslarımız da uyanıktır ve tükürüğün ait olmadığı yere “kaçmamasını” kontrol eder. Ancak uyku sırasında yüz rahatlar, pek çok kişi kirli yastıklarla uyanır.
Uyku sırasında neden ağzınızdan bu kadar çok tükürük aktığını merak edebilirsiniz, ancak gerçek şu ki uyuduğumuzda tükürük daha az üretilir. Çoğunlukla uyku pozisyonları ve yüz kaslarıyla ilgili, bu yüzden sızıntı yaptığına inanılır.
Normal bir gece uykusunun olmaması beyin fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Yeterince uyuyamazsak, beynimizin bilgiyi işlemek, kendisini toksinlerden “temizlemek” ve gün içinde başımıza gelen her şeyi “çözmek” için zamanı olmaz.
Derin uyku ve tükürük aşaması
Uykunun aşağı yukarı aynı sürede devam eden birkaç aşaması vardır. Ana aşama hızlı göz hareketi (REM) olarak bilinir. REM aşamasında vücut, vücut için gerekli olan derin uykuya dalar.
Bu aşamada bazı nörotransmiterler bloke edilerek kabus sırasında uyanmamıza neden olacak kas hareketlerini durdurur. Dolayısıyla derin uyku aşamasında bu tükürük, yani istemsiz tükürük salgılanması meydana gelir.
Uzmanlar, beynin işlevleri uygun dinlenme ve iyileşme için kapatılmıştır; hatta kişi bir süreliğine tükürüğü yutmayı bırakır ve sonra tükürerek onu yok etmeye başladığına inanır.
Aslında bu, iyi dinlendiğinizde vücudunuzun tamamen rahatladığı, dolayısıyla ağzınızın bilinçsizce açıldığı ve tükürüğün aktığı anlamına gelir. Bu, tüm uyku süreçlerinin normal şekilde gerçekleştiği anlamına gelir.
Yani uyuyorsanız ve tükürüğünüz akıyorsa uykunuz kaliteli demektir ve bu da sağlığınıza oldukça olumlu etki eder. Tükürük salgısından utanmamalısınız çünkü bu doğal bir olay.
Sadece düzgün nefes aldığımızdan ve uykumuzda nefes almayı bırakmadığımızdan emin olmalıyız.
Fotoğraf: pexels
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.