Ülseratif kolit: nedir, belirtileri ve tedavisi

Ülseratif kolit, bağırsak duvarında birden fazla ülserin gelişmesine neden olan inflamatuar bir bağırsak hastalığıdır.

30.06.2024
Ülseratif kolit: nedir, belirtileri ve tedavisi

Ülseratif kolit.. İltihap sadece rektumda başlayabilir, ancak zamanla özellikle tedavi edilmezse kalın bağırsağın diğer bölümlerine yayılma eğilimi gösterir.

 

Ülseratif rektokolit olarak da bilinen ülseratif kolit oldukça rahatsız edici olabilir; karın ağrısı, kanlı dışkı veya yorgunluk gibi belirti ve semptomlara neden olabilir ve bu da kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.

 

Bu hastalığın kesin bir tedavisi yoktur ancak tedavide gastroenterologun önerdiği ilaçların yanı sıra beslenme uzmanının rehberliğinde sağlıklı ve dengeli beslenme ile krizlerin belirti ve semptomlarını hafifletmek ve yeni ülser oluşumunu önlemek amaçlanır.

 

Ülseratif kolit belirtileri

 

Ülseratif kolitin ana belirtileri şunlardır:

 

  • Karın ağrısı;
  • Mukuslu veya kanlı dışkı;
  • Ateş;
  • Dışkılama aciliyeti;
  • Tükenmişlik;
  • Rektumda ağrı ve kanama;
  • Karın sesleri;
  • Zayıflama;
  • İshal.


Ülseratif kolit belirtileri olan kişinin tanıyı koyabilmesi ve en uygun tedaviyi belirtebilmesi için bir gastroenteroloğa başvurması önemlidir.

 

Ülseratif kolit teşhis nasıl doğrulanır?

 

Ülseratif kolit tanısı normalde gastroenterolog tarafından semptomların değerlendirilmesi ve kolonoskopi, rektosigmoidoskopi veya karın bilgisayarlı tomografisi gibi kalın bağırsağı değerlendiren görüntüleme testleri yoluyla konur.

 

Doktor, semptomların bağırsak enfeksiyonlarıyla değil kolitle ilişkili olduğunu doğrulamak için kan ve dışkı testleri isteyebilir ve ayrıca inflamasyonun boyutunu ve kanama ve demir eksikliği anemisi gibi komplikasyon belirtilerini değerlendirmek için de endike olabilir.

 

Ülseratif kolit olası nedenleri

 

Ülseratif kolitin nedenleri hala çok açık değildir; Ancak bunun, vücudun savunmasından sorumlu hücrelerin bağırsak hücrelerine saldırması nedeniyle bağışıklık sisteminin bazı kontrol eksikliğiyle ilgili olabileceğine inanılıyor.

 

Nedenleri henüz tam olarak belirlenemese de ülseratif kolit gelişme riski 15-30 yaş arası ve 50 yaş üstü kişilerde daha yüksektir.

 

Ülseratif kolit tedavi nasıl yapılır?

 

Ülseratif kolit tedavisi semptomları hafifletmeyi amaçlar ve gastroenterolog, iltihabı azaltmaya yardımcı olan sulfasalazin ve glukokortikoidler gibi ilaçların kullanımını önerebilir;

 

Doğrudan bağışıklık sistemi üzerinde etkili olan ve iltihabı hafifleten bağışıklık bastırıcılara ek olarak.

 

Farmakolojik tedaviye yanıt vermeyen daha ciddi vakalarda immünbiyolojik ilaçlarla tedavi endike olabilir.

 

Kolit ataklarının semptomlarını önlemek veya azaltmak için ayrıca bir günlük tutmanız ve tüketilen tüm yiyecekleri ve yemeklerden sonraki semptomları yazmanız önerilir.

 

Ayrıca beslenme uzmanı, yağ oranı düşük, bazı meyve, sebze ve yüksek lifli tahıllardan oluşan bir diyet önerebilir.

 

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.