Tırnaklar neden kırılır ve çatlar?
Tırnakların soyulması ve çatlamasının olası nedenleri çevresel faktörlerden çeşitli hastalıklara kadar değişmektedir. Tırnak yolma, kadınlarda erkeklerden daha sık görülür.
Sebebin ne olduğunu biliyorsanız kolaylıkla ortadan kaldırabilir ve tırnaklarınızın daha fazla zarar görmesini önleyebilirsiniz. Olası nedenlere ve tedavilere bakalım.
Tırnaklar saçla aynı protein olan keratinden oluşur. Çatlak tırnaklara profesyonel olarak onikoşizi denir. Bu, düşen yumuşak, kırılgan, ince tırnaklar veya ayak tırnakları anlamına gelir.
Yumuşak ve kırılgan tırnaklar çok fazla nem alırken, kuru ve kırılgan tırnaklar hiç nem almaz. Kolayca soyulan ve kırılan hasarlı tırnaklar, dahili bir sorunun veya harici bir hasarın belirtisi olabilir.
Kırılgan tırnakların ana nedeni nedir?
Kırılgan tırnaklar yaşlanmanın, suya ve kimyasallara (temizlik malzemeleri gibi) uzun süre maruz kalmanın, aseton kullanımının veya çok uzun süre oje sürmenin bir sonucu olabilir. Çoğu durumda bunların hepsi aynı anda gerçekleşebilir.
Tırnaklar neden kırılır ve çatlar?
Sıklıkla düşen kırılgan tırnakların nedeni şunlar olabilir:
- Mantar tırnak enfeksiyonu
- Liken planus adı verilen tırnaklara saldıran bir cilt hastalığı
- Hipertiroidizm
- Tırnak sedef hastalığı
- Reaktif artrit (nadir neden)
Tırnak soyulması bazen yaşlanma sürecinin doğal bir sonucu olarak ortaya çıkar, çünkü o zaman tırnaklar zayıflar ve kalınlaşır.
Herhangi bir olası tırnak çatlaması, birincil tırnak hasarından aylar sonra bile meydana gelebilir.
Bunun nedeni bir tırnağın tam boyuna ulaşmasının ortalama yarım yıl sürmesidir.
Tırnak hasarının en yaygın nedeni sık ıslanma ve kurumadır ancak herhangi bir tedaviye başlamadan önce dikkate alınması gereken başka faktörler de vardır.
Sık yıkama
Çeşitli bakteriyel ve viral enfeksiyonlardan kaçınmak için ellerimizi sık sık yıkamalı ve kurulamalıyız.
Bunu yaptığımızda tırnaklarımızın ıslanmasından kendimizi alıkoyamayız. Bu genellikle tırnakların kurumasına neden olur ve kurumuş tırnaklar kırılgan hale gelir ve kolayca kırılır. Kurak geçen kış aylarında tırnakların ekstra bakıma ihtiyacı vardır.
Tırnaklar için kozmetik ürünler
Çeşitli kozmetik tırnak ürünleri aslında tırnakların dökülmesine neden olabilir çünkü tırnaklardaki vitamin içeriğini azaltabilecek bileşenler içerirler.
Oje çıkarıcılar, özellikle de aseton içerenler , tırnaktaki nemi çekerek tırnak plağını kurutabilir. Tırnakları süslemek için kullanılan ojelerin aslında tırnağa zarar vermesi büyük bir ironi.
Aynı durum tırnakları güçlendirmek için kullanılan ürünler için de geçerlidir.
Yaralanmalar
Tırnağın yaralanması veya ağır bir cisimle darbe alınması, tırnak plağının hasar görmesine ve tırnağın soyulmasına ve soyulmasına neden olabilir.
Böyle bir sorunun yalnızca bir tırnakta meydana geldiğini fark ederseniz, nedeni muhtemelen bir tür yaralanmadır.
Belirtiler tüm tırnaklarda ortaya çıkıyorsa, özellikle ayak tırnaklarında çatlama ve soyulma varsa, muhtemelen bir cilt hastalığınız var demektir.
Sağlık sorunları
Vitamin veya mineral eksikliğiniz varsa veya başka bir hastalığınız varsa el ve ayak tırnaklarında çatlama ve kırılmalara neden olabilir.
Diyabet veya bazı tiroid hastalıkları olan kişiler sıklıkla kırılgan ve kuru tırnaklarla ilgili sorun yaşarlar. Demir eksikliği bu tür sorunların bir başka yaygın nedenidir.
Ayrıca folik asit, C vitamini ve temel proteinlerin eksikliği de tırnakların genellikle boyları boyunca çatlamasına neden olabilir. Bu nedenler hem çocuklarda hem de yetişkinlerde yaygındır.
Birisi tiroid hastalığına sahip olduğunda , aynı zamanda saç dökülmesi ve kolayca kırılan ve sıklıkla düşen kırılgan tırnaklarla da sorun yaşar.
Tiroid sorunları kadınlarda daha sık görülür ve hipotiroidizmin tırnak çatlamasına neden olduğu bilinmektedir.
Hipotiroidizm, tiroid bezinin yeterli miktarda hormon üretmediği ve metabolizmanın yavaşladığı bir hastalıktır. Metabolizma yavaşladığında ise daha az terliyoruz. Ter vücudun doğal nemlendiricisi olduğundan daha az ter, daha kuru cilt ve kırılgan tırnaklar anlamına gelir.
Tırnak sağlığı söz konusu olduğunda, internette sıklıkla kırılgan tırnaklar ve vitamin eksikliği terimi aranır.
Peki tırnaklarınızın nedeni vitamin eksikliği olabilir mi?
Tırnakların kırılması ve soyulmasından iç hastalıklar ya da vitamin eksiklikleri sorumludur. Ancak sebep buysa, sorun büyük olasılıkla demirdedir.
Bu temel olarak demir eksikliği veya demir eksikliği anemisi olan kişilerin tırnaklarında çatlak olma ihtimalinin daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Bilimsel araştırmalardan ortaya çıkan ilginç bir bilgi, tırnaklarınız zayıf görünüyorsa ancak ayaklarınızdaki tırnaklar sağlıklı ve güçlüyse, sorunun büyük olasılıkla dışsal nitelikte olduğu belirtiliyor.
Kimyasallara maruz kalma
Ev temizlik ürünlerini sıklıkla eldivensiz kullanıyorsanız, özellikle bulaşık ve çamaşırları “elde” yıkıyorsanız tırnaklarınıza kolaylıkla zarar verebilirsiniz. Toksik kimyasal maddelere (çözücüler, bazlar, asitler, tuzlar) maruz kalmak tırnaklarınızın görünümü ve sağlığı üzerinde kötü bir etkiye sahiptir.