Türkiye’de çeşitli hastalıklar için klinik araştırmalar yürütülmektedir.Sağlık bakanlığı ve üniversite hastanelerinde klinik araştırmalar yapılmaktadır.
Tıbbi sözlük C
Tıp sözlüğü, tıpta sıklıkla kullanılan terimlerin bir veritabanıdır ve bazen net olmayan terminolojinin daha kolay anlaşılması için oluşturulmuştur.
Tümör nekroz faktörü alfa
Romatoid ve jüvenil kronik artrit, ankilozan spondilit veya psoriatik artrit gibi bazı inflamatuar romatizmal hastalıklarda inflamatuar sürecin gelişmesinde en önemli sitokinlerden biridir. Günümüzde dolaşımda TNF-α’ya bağlanarak veya hücre yüzeyinde TNF-α için reseptörlere bağlanarak TNF-α’nın etkilerini bloke eden ilaçlar (biyolojik ilaçlar) bulunmaktadır.
Campylobacter jejuni
Gelişmek için düşük oksijenli koşullar gerektiren sarmal bir bakteri. Bu bakteri çok sayıda enfeksiyöz gastroenteritten sorumludur. Enfeksiyon, çoğunlukla kümes hayvanı eti veya sütü olan enfekte gıdalarla bulaşır. Campylobacter jejuni enfeksiyonlarının romatolojideki önemi, yatkın kişilerde reaktif artrite (bkz.) neden olma olasılığıdır. Enfeksiyon antibiyotiklerle tedavi edilir ve non-steroidal antiinflamatuar ilaçların kullanımı genellikle artriti tedavi etmek için yeterlidir.
Kedi tırmalama ateşi
(Kedi tırmığı hastalığı) Şişmiş lenf bezleri, ateş ve kireçlenme ile kendini gösteren bir hastalık. Bazen klinik tablo çok daha ciddi olabilir. Hastalığın etkeni kedi ısırması veya tırmalaması ile bulaşabilen bir mikroorganizmadır. Antibiyotiklerle tedavi edilir ve non-steroidal antiinflamatuar ilaçların kullanımı genellikle artriti tedavi etmek için yeterlidir.
ÇKP
proteinin kısaltması.
Servikal
Biri boyun ile ilgili (örn. servikal ağrı sendromu – boyun ağrısı sendromu).
Servikobrakiyal sendrom
(Latince serviks-boyun, Yunanca kol-kol) Boyun bölgesinde ve kol boyunca birlikte görülen bir grup belirti ve bulgu. Genellikle ağrı, karıncalanma, duyusal bozukluklar, kas güçsüzlüğü ile ilgilidir. Çoğu zaman omurgadaki değişikliklerin sonucudur.
Servikosefalik sendrom
(Latince serviks-boyun, Yunanca kephale-head) Boyun ve baş bölgesinde birlikte görülen bir grup belirti ve bulgu. Genellikle ağrı, karıncalanma, duyusal ve görsel rahatsızlıklar, baş ağrıları ile ilgilidir. Çoğu zaman omurgadaki değişikliklerden kaynaklanırlar.
Klamidya enfeksiyonları
Uzun bir süre boyunca yalnızca körlüğe yol açan göz iltihabı (trahom) ile ilişkilendirilen bir mikroorganizma. Trahom, dünyadaki körlüğün en yaygın nedenidir ve sıklığı, etkili önleyici tedbirlerin uygulanması nedeniyle son yıllarda önemli ölçüde azalmıştır. Romatologlar, bazı kişilerde artrit başlangıcını, klamidya-nın (reaktif artrit) neden olduğu ürogenital enfeksiyonlarla ilişkilendirir. Nüfusun muhtemelen yaklaşık %20’sinin enfekte olduğu göz önüne alındığında, bu mikroorganizmanın artrit gelişimindeki gerçek rolünü değerlendirmek zordur. Chlamydia, idrar örneklerinde ve üretranın (veya serviksin) sürüntülerinde kanıtlanmıştır ve antibiyotiklerle etkili bir şekilde tedavi edilir. Klamidya enfeksiyonuna eşlik eden artrit genellikle aşındırıcı nitelikte değildir ve non-steroidal anti-inflamatuar ilaçların kullanımı genellikle yeterlidir.
Siklooksijenaz
(COX) Enflamatuar yanıt oluşturmada önemli olan enzim. Araşidonik asidin prostaglandinlere, iltihaplanma sürecinde merkezi bir rol oynayan kimyasal bileşiklere ve ağrı hissinden sorumlu periferik sinir uçlarının duyarlılığının artmasına katılır. İki siklooksijenaz formu vardır: yapıcı COX-1 ve indüklenebilir COX-2. Siklooksijenaz, etkilerini bloke eden nonsteroidal antiromatizmal ilaçların ana etki bölgesidir. Steroid olmayan antiromatizmal ilaçların terapötik etkisi, esas olarak COX-2 üzerindeki etki yoluyla elde edilir.
Kist
(Gr. kystis – kese, mesane) Vücutta, bir yüzey hücreleri tabakası ile kaplı ve sıvı veya yarı sıvı içerikler içeren kapalı bir boşluk. Boşluk bir hücre tabakası ile kaplı değilse, buna psödokist demek daha doğrudur.
Sitokinler
Vücuttaki farklı hücreler arasında bilgi transferinde önemli aracılar olan düşük moleküler kütleli bir grup protein. Lenfositler, monositler, makrofajlar, fibroblastlar ve diğerleri gibi farklı hücreler tarafından salgılanırlar. Sitokinler arasında limokinler, interlökinler, kemokinler, monokinler, adezyon ve diğer benzer moleküller bulunur.
Siklik sitrüline proteinler
(kısaltılmış CCP) Enflamatuvar sürecin gelişiminde önemli olan proteinler, özellikle romatoid artritte siklik sitrüline proteinler. Siklik sitrüline proteinler, özofagus mukozasının hücrelerinde keratin, epitelde filagrin, MΦ’de vimentin, RA’lı hastaların eklemlerinde fibrin ve ayrıca alfa-enolaz ve kollajen 1 ve 2’yi içerir.
Siklik sitrülin antikorları
(kısaltılmış anti-CCP) Siklik sitrüline proteinlere yönelik antikorlar. AntiCCP antikorlarının pozitif titresi, romatoid artrit gibi eroziv artrit gelişiminin bağımsız bir belirleyicisidir (duyarlılık %70, özgüllük %98). Serumdaki antikorlar, hastalık semptomlarının başlamasından önce bile pozitiftir.
Karışık kollajenoz
Karışık bağ dokusu hastalığına bakın.
Bağ dokusu hastalığı
Bağ dokusu hastalıkları için İngilizce terim.
Cox
Siklooksijenazın kısaltması.
Crest sendromu
Sistemik skleroz formlarından biri. Sendromun adı aslında sendromu oluşturan semptomların ilk harflerinin bir kısaltmasıdır (İngilizce – Calcinosis, Raynaud, Esophagus, Sclerodactylia, Telenagiectasiae). Bu sistemik skleroz formu, deri altında kalsifikasyonların varlığı, soğuğa maruz kaldığında ekstremitelerin parmaklarında çok belirgin değişiklikler (Raynaud sendromu), yutma güçlüğü, parmaklarda iğ şeklinde kalınlaşma ve çok sayıda varlığı ile karakterizedir. genişlemiş cilt kılcal damarları (telanjiektazi). Hastalık, kromozomun sentromerine yönelik antikorların varlığı ile ilişkilidir. İmmünsüpresif tedavi ve bireysel olarak etkilenen organlara yönelik tedavinin kombine kullanımı ile tedavi edilir. Hastanın prognozunun sistemik sklerozun klasik formuna göre daha olumlu olduğu düşünülmektedir.
Ct
Bilgisayarlı tomografinin kısaltması (bkz.).
ÖNEMLİ NOT: Hastalıkların tanımları, yalnızca genel nüfusa yönelik bilgilendirme ve sağlık eğitimi amaçlıdır ve hiçbir şekilde tıbbi teşhisin yerine geçmez. Sağlığınızla ilgili ek bilgiler için doktorunuza başvurun.
YORUMLAR