Soya testosteronu düşürür mü?
Soya ve testosteron arasındaki ilişki, fitness dünyasında uzun süredir tartışma konusu olmuştur. Soyanın erkeklerde testosteronu düşürmeye etkisi konusunda pek çok endişe var.
Ayrıca soya tüketiminin sperm kalitesini etkileyerek jinekomastiye (erkeklerde anormal meme gelişimi) veya doğurganlık sorunlarına yol açabileceğine dair korkular vardır.
Bu endişeler internette oldukça yaygın ve bilimsel çalışmalarla da destekleniyor.
Ancak soyanın testosteron üzerindeki etkisini tamamen inkar eden çalışmalar da var.
Soyanın gerçekten testosteron düzeylerini etkileyip etkilemediğini ve bilimin söylediklerini öğrenmek için konuyla ilgili kapsamlı araştırmalar yaptık. İşte araştırmamızın sonuçları.
Soya ve testosteron: bilimsel çalışmalar
Soyanın testosteronu etkilediği fikri bileşiminden kaynaklanmaktadır. Soya, insan östrojenini taklit eden fitoöstrojenler olan izoflavonları içerir.
Östrojenler hem erkeklerde hem de kadınlarda bulunur, ancak farklı konsantrasyonlardadır. Östrojen kadınların sağlığı için gerekli olsa da aşırı östrojen erkekler için zararlı olabilir.
Erkeklerde düşük östrojen seviyeleriyle birlikte optimal hormonal dengenin korunması cinsel sağlık, doğurganlık, sağlıklı sperm üretimi ve erkek cinsel dürtüsü için gereklidir.
Östrojeni taklit eden izoflavonlar erkek vücuduna girdiğinde hormonal dengesizliğe neden olarak vücudun normal işleyişini etkileyebilir. Bu, jinekomasti, erektil disfonksiyon, depresyon ve daha fazlası gibi düşük testosteronla ilişkili semptomlara neden olabilir.
Bu teoriyi destekleyen bilimsel araştırmalar var.
Dillingham ve meslektaşları tarafından yürütülen bir çalışmada 35 erkek, 57 gün boyunca düşük ve yüksek soya içeriğine sahip olanlar da dahil olmak üzere çeşitli protein izolatlı içecekler tüketti.
Sonuçlar, hem düşük hem de yüksek doz gruplarında testosteron ve dihidrotestosteron (DHT) seviyelerinde bir azalma ve estradiolde bir artış gösterdi.
Çalışma, izoflavon içeriğine bakılmaksızın bu gıdanın testosteron ve DHT’yi azalttığı, diğer hormonlar üzerinde daha küçük etkiler gösterdiği ve soya proteininin hormonlar üzerindeki etkilerine dair kanıt sağladığı sonucuna varmıştır.
Başka bir çalışmada bir grup erkek katılımcı incelendi ve daha fazla miktarda soya gıdası ve soya izoflavonu tüketen erkeklerde sperm kalitesinde belirgin bir düşüş tespit edildi.
Bilimdeki anlaşmazlıklar
Önceki araştırmalar ve çalışmalar, yüksek soya alımının östrojen aktivitesini artırarak erkeklerde testosteronu olumsuz yönde etkileyebileceğini öne sürüyor.
Ancak yıllar geçtikçe bu bulguları yeniden değerlendirmek için daha yeni çalışmalar yapılmıştır.
2009’da yapılan bir analiz, soyanın testosteron üzerindeki etkisine ilişkin 35’ten fazla çalışmadan 32’den fazlasını klinik araştırmayı dikkatle inceledi.
Soya ürünleri veya izoflavon takviyeleri almanın erkeklerde serbest testosteron konsantrasyonu üzerinde hiçbir etkisi olmadığı bulundu. Yani soya aldıktan sonra testosteron seviyelerinde herhangi bir azalma olmadı.
Bu sonuçları doğrulamak için biri 2010’da Doğurganlık ve Sterilite’de, diğeri ise daha yeni ve güncellenmiş olan diğeri 2021’de Üreme Toksikolojisi’nde yayınlanan iki meta-analiz daha gerçekleştirildi.
Soya proteini
Soya proteini, tofu, tempeh, soya sütü ve diğer soya bazlı süt ve et alternatifleri gibi soya ürünlerindeki ana protein kaynağıdır.
Ayrıca egzersiz rutininizi desteklemek veya diyetinizdeki protein alımını artırmak için ideal olan soya proteini tozu formunda da bulunabilirler.
Bitki bazlı bir diyet uygulayan veya süt ürünlerine tolerans göstermeyen kişiler için soya gıdaları genellikle önemli bir protein kaynağı olmanın yanı sıra gerekli vitamin ve mineralleri de sağlar.
Soya gıdaları 9 temel amino asidin tümünü önemli miktarlarda içerir, bu da soyayı hayvansal proteinlere benzer hale getirir.
Ancak tüm soya kaynakları eşit yaratılmamıştır.
Tofu, tempeh ve edamame gibi tam veya minimum düzeyde işlenmiş soya gıdaları vardır.
Soya sütü biraz daha fazla işlenir. Üretimi için soya fasulyesi suda kaynatılır, öğütülür ve katı ve liflerin ayrılması için filtrelenir. Üreticiler başka bileşenler ve besin maddeleri ekleyebilirler.
Spektrumun işlenmiş ucunda, genellikle protein çubukları gibi paketlenmiş ürünlerde kullanılan soya protein tozu veya izolatı bulunur.
Soya proteini izolatı, yağı alınmış soya fasulyesi pullarından yapılır, şekerleri ve lifleri çıkarmak için alkol veya su ile yıkanır, daha sonra kurutulur ve toz haline getirilir.
Soya lesitini
Soya lesitini, sıklıkla gıda takviyesi veya katkı maddesi olarak kullanılan bir soya yan ürünüdür.
Fosfatidilkolin, fosfatidiletanolamin ve fosfatidilinositol gibi fosfolipidler açısından zengin olan bu madde, hücre zarlarının yapısı ve besinlerin taşınması için çok önemlidir.
Soya lesitininin testosteron üzerindeki etkilerine ilişkin görüşler farklılık göstermektedir: Bazı uzmanlar etkinin nötr olduğuna inanırken diğerleri bunun hafif olumlu veya olumsuz bir etkiye sahip olabileceğini öne sürmektedir.
Sonuç: Soyanın testosteron üzerindeki etkileri
Soya, özellikle vejetaryen veya vegan beslenmeyi takip edenler arasında popüler bir protein kaynağıdır. Soyanın testosteron üzerindeki etkisi, tüketilen miktar, soyanın formu ve bireysel fizyolojik farklılıklar gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Tofu, tempeh ve edamame gibi bütün gıdalar, protein, lif ve esansiyel yağ asitleri dahil olmak üzere, hormon düzeyleri üzerindeki olumsuz etkileri hafifletebilecek ek besin maddeleri sağlar.
Öte yandan, yüksek oranda işlenmiş soya ürünleri, daha yüksek konsantrasyonlarda izole edilmiş izoflavonlar içerir ve bu, endokrin sistemi farklı şekilde etkileyebilir.
Genetik, yaş ve genel sağlık da dahil olmak üzere metabolizma ve hormon düzenlemesindeki bireysel farklılıklar da soyanın testosteron üzerindeki etkilerini etkileyebilir. Bu faktörleri anlamak, diyet soyasının hormonal etkilerini değerlendirmek için kritik öneme sahiptir.
Çeşitli araştırma sonuçları göz önüne alındığında, erkeklerde soya alımı ile testosteron düzeyleri arasında kesin bir bağlantı olduğunu doğrulayan kesin bir kanıt yoktur.
Soya gıdalarının orta düzeyde tüketiminin sağlıklı bir erkekte testosteron düzeylerinde azalmaya neden olması pek olası değildir.
Ancak zaten aşırı kiloluysanız, stresliyseniz veya az egzersiz yapıyorsanız soya alımınızı azaltmak faydalı olabilir.
Testosteron seviyenizden endişeleniyorsanız testosteron güçlendirici hapları deneyin .
Düşük testosteron semptomlarını hafifletmeye ve yaşam kalitenizi önemli ölçüde artırmaya yardımcı olabilirler.
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.