Servikal Sitoloji (Pap Smear) Nedir?
Servikal sitolojinin ne olduğunu biliyor musunuz ? Rahim ağzı sitolojisi, rahim ağzında kansere neden olabilecek herhangi bir hücresel değişikliği tespit etmek için yapılan bir testtir (rahim ağzı kanseri taraması). Rahim ağzı, rahmin (göbek) alt kısmıdır.
Pap testi sırasında doktor vajinaya spekulum yerleştirir ve bir fırça veya küçük bir spatula yardımıyla rahim ağzından hücreleri toplar.
Hücreler bir sıvıya yerleştirilir ve incelenmek üzere laboratuvara gönderilir. Tarama bazen insan papilloma virüsü (HPV) testini de içerir (Bazı HPV türleri rahim ağzı kanseriyle ilişkilidir). Her iki testin aynı anda yapılmasına “ortak test” denir.
Servikal sitoloji neden bu kadar önemli?
- Rahim ağzı kanseri olan kadınların semptomları olmayabilir.
- Düzenli rahim ağzı sitolojisi rahim ağzı kanserini ve rahim ağzı kanserine yol açabilecek hücresel değişiklikleri tespit edebilir.
- Servikal sitoloji ayrıca enfeksiyonlar veya iltihaplanma gibi diğer durumları da tespit edebilir.
Servikal sitolojiyi ne zaman ve ne kadar düzenli yaptırmalıyım?
- Değerlendirme (rahim ağzı kanseri taraması) 21 yaşını doldurduğunuzda başlamalıdır.
- 21-29 yaş arası kadınların 3 yılda bir Pap testi yaptırması gerekmektedir.
- 30-65 yaş arası kadınların her 5 yılda bir Pap testi ve HPV testi (ortak test olarak adlandırılır) yaptırmaları gerekir. Her 3 yılda bir HPV testi olmadan sadece servikal sitoloji yaptırmanızda bir sakınca yoktur.
- Histerektomi (rahmin ve rahim ağzının alınması) veya kısmi histerektomi (rahmin alınması, rahim ağzının muhafaza edilmesi) geçirdiyseniz yine de sitoloji yaptırmanız gerekebilir.
Servikal sitoloji testlerini yapmayı ne zaman bırakabilirim?
Kadınlar, hücresel değişiklik geçmişi olmadığı ve sitolojiden sonra üç negatif sonuç veya önceki 10 yıl boyunca ortak testin ardından iki negatif sonuç olduğu sürece 65 yaşından sonra testi (rahim ağzı kanseri taraması) yapmayı bırakmalıdır. Son 5 yılda en son sitolojiyi yaptırmış olması.
Rahim ağzı kanserine yakalanma riskimi nasıl azaltabilirim?
- Doktorunuzun tavsiyelerine göre rahim ağzı sitolojisi yaptırın.
- Sigara içme. Rahim ağzı kanserine yakalanma şansınızı artırır.
- Cinsel kararlarınızı çok dikkatli düşünün. Riskiniz ne kadar genç yaşta cinsel olarak aktif olduğunuza bağlı olarak artar.
- Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyona (CYBE) veya insan bağışıklık yetersizliği virüsüne (HIV) sahip biriyle cinsel ilişki yapmayın.
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.