Şeker bağımlılık yapar mı?

Hayvan çalışmaları, önemli miktarda şeker tüketmenin beyni uyuşturucu kullanımına çok benzer şekilde etkilediğini bulmuştur.

12.07.2024
Şeker bağımlılık yapar mı?

Tatlı yiyecekler beynin eroin ve kokaine yanıt veren aynı kısımlarını uyarır.

 

Şekerin insan beyninde aynı etkiye sahip olup olmadığı henüz belirlenmemiş olsa da Amerikalı uzmanlar, bulgularının yeme bozukluğu çeken kişilerin tedavisinde yardımcı olabileceğini vurguluyor.

 

Şeker neden bağımlılık yapar?

 

Hepimiz çikolatanın tamamını yemeye veya bir parça pasta daha istemeye karşı koyamadığımız bir durumla karşılaşmışızdır. Tatlı ikramlarına olan isteği tetikleyen şey nedir?

 

Şekere olan arzumuz içgüdüseldir; duyularımız tuz, yağ ve şeker gibi hayati molekülleri arzulayacak şekilde gelişmiştir.

 

Yemek yediğimizde glikoz, şekeri bağırsaklardan kan dolaşımına emer ve vücuttaki tüm hücrelere dağıtır. Nöronların glikoz depolama yetenekleri olmadığından düzenli olarak beslenmeleri gerekir, bu nedenle kan şekeri düşük olan şeker hastaları hızla komaya girerler.

 

Glikoz beyin için özellikle önemlidir çünkü sinir hücrelerindeki milyarlarca nöronun ana yakıt kaynağını sağlar.

 

Tuhaf bir şekilde, bilim adamları şekerin tadının beynimizi güçlendirdiğini keşfettiler. Testler, ağızlarının etrafında şekerli su hisseden katılımcıların zihinsel görevlerde diğerlerinden daha iyi performans gösterdiğini gösterdi.

 

Washington Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, bebeklerin yiyeceklerdeki diğer tatlara göre tatlı tatları da tercih ettiğini ortaya çıkardı.

 

Çocuklar neden şekeri tercih ediyor?

 

Çocuklar doğumdan itibaren şekere alışırlar. Anne sütü besin maddeleri içerir: vitaminler, mineraller, yağlar, proteinler ve tabii ki şeker. Nedeni basit, çocuklar hoşlarına gittiği ve alıştıkları için tatlı yiyecekleri tercih ediyorlar.

 

Sağlık çalışanları, gelişen vücudun zamanla sağlıklı beslenme planına uyum sağlaması için ebeveynlere bebeklerine yiyebilecekleri veya içebilecekleri çok fazla tatlı yiyecek vermemelerini öneriyor.

 

Çok fazla şeker yemek sağlıksız beslenme alışkanlıklarına yol açabilir. Şeker, vücutta mutluluk hormonu olan serotoninin kan dolaşımına salınmasını teşvik eder, bu da bizi rahatlatır, mutluluk ve huzur duygusu verir, ancak aşırıya kaçarsak tam tersi etki yaratır.

 

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.