Sarımsak ve testosteron: erkek sağlığı için doğal tarif
Testosteron seviyenizi yükseltmek söz konusu olduğunda, diyetinize koyduğunuz şeyler önemli bir rol oynar.
Süper yiyecek olarak bilinen sarımsak, testosteron düzeylerini iyileştirmesiyle ünlüdür.
Güçlü kokusuna rağmen pek çok yemeğin vazgeçilmez malzemesi olan sarımsak, lezzetinin yanı sıra sağlığa da çeşitli faydalar sağlıyor.
Bilimsel araştırmalar ve diğer gerçekler aracılığıyla testosteron ile bağlantısını keşfedeceğiz.
Şifalı sarımsak hakkında
Botanik olarak Allium sativum olarak bilinen sarımsak, Selçuklular, Çin, Japon, Babilliler, Mısırlılar, Yunanlılar ve Romalılar gibi eski uygarlıklara kadar uzanan zengin bir kullanım geçmişine sahiptir.
Bu soğanlı bitki çeşitli vitaminler, potasyum, çinko , kalsiyum, magnezyum ve B kompleksi gibi mineraller ve allisin, alliin, ajoen, S-alil-sistein, diyalil sülfür ve diğer alil türevleri gibi biyoaktif bileşikler açısından zengindir.
Sarımsak ve Testosteron: Bilimsel Araştırma
Birçok çalışma sarımsak ve testosteron seviyeleri arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu öne sürüyor. Sarımsak, güçlü bileşikleri sayesinde testosteron üretimini önemli ölçüde artırabilir.
Bu konudaki en önemli araştırma 2001 yılında iki aşamadan oluşan bir klinik çalışma ile gerçekleştirilmiştir.
İlk aşamada sarımsağın sıçan testislerindeki testosteron üzerindeki etkisi değerlendirildi. Diyete sarımsak ekledikten neredeyse bir ay sonra testosteron seviyelerinde önemli bir artış kaydedildi.
Araştırmanın ikinci aşamasında sarımsaktan elde edilen bir kükürt bileşiği olan diyalil disülfürün etkileri incelendi. Bu bileşiğin uygulanmasının, testosteron regülasyonu için kritik olan hipofiz bezindeki luteinize edici hormonu (LH) önemli ölçüde arttırdığı bulunmuştur.
Çalışma ayrıca sarımsağın protein biyosentezini uyardığını ve bunun da testosteron düzeylerinde artışa neden olduğunu gösterdi.
2015 yılında yapılan başka bir çalışmanın sonuçları, düzenli sarımsak tüketiminin testislerde sağlıklı testosteron üretimini destekleyen Leydig hücrelerinin yenilenmesini uyarabildiğini gösterdi.
Ek olarak, 2021 yılında yapılan yakın tarihli bir araştırma, sarımsaktaki aktif bileşiklerden biri olan S-alil sisteinin etkisini araştırdı. Bulguları, artan miktarda S-alil sisteinin testosteron düzeylerini önemli ölçüde artırabildiğini doğruladı.
Araştırmalar sarımsağın erkek sağlığına çok çeşitli faydalarını gösteriyor.
Örneğin sarımsak, oksidatif stresi azaltan ve testislerde hücre yenilenmesini destekleyen antioksidanlar açısından zengindir.
Antioksidanların serum testosteronu üzerindeki etkisi üzerine yapılan araştırma, bunların kullanımının sperm kalitesini, hareketliliğini ve doğurganlığını olumlu yönde etkileyen oksidatif stresi azaltarak testosteron düzeylerini artırabildiğini ortaya çıkardı.
Bu çalışmalar, sarımsak tüketiminin yalnızca testosteron düzeyleri üzerinde olumlu bir etkiye sahip olmadığını, aynı zamanda genel sağlık yararları üzerinde de olumlu bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir.
Testosteronu artırmak için sarımsak nasıl kullanılır?
Testosteron seviyenizi artırmak istiyorsanız diyetinize sarımsak eklemeniz yeterli.
Değerli bileşenlerinden en iyi şekilde yararlanmak için önerilen günlük doz 2-3 çiğ sarımsaktır.
Tadını beğenmiyorsanız gıda takviyesi kullanabilirsiniz. Önerilen sarımsak ekstraktı dozu günde yaklaşık 3600 mg’dır.
Sarımsağın aşırı tüketilmesi durumunda hazımsızlık, mide yanması gibi yan etkiler ortaya çıkabilir.
Kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız veya ameliyata hazırlanıyorsanız, kanı sulandırıcı özelliğinden dolayı sarımsaktan uzak durun.
Sarımsağın sağlığa faydaları
Düşük testosteronu uyarabilmesinin yanı sıra sarımsak, bazıları dolaylı olarak testosteron düzeylerini etkileyebilecek çok çeşitli sağlık yararları da sağlar.
İşte sarımsak tüketmenin temel faydaları:
Bağışıklık sistemini iyileştirir
Soğuk algınlığına daha yatkın olanlar için sarımsak yararlı bir çözüm olabilir. 2001 yılında yapılan bir çalışmada iki grup takip edildi: biri plasebo, diğeri ise sarımsak takviyesi aldı.
Sarımsak tüketen grup, ortalama 5 gün süren plasebo grubuna kıyasla ortalama 1,5 günlük semptom süresiyle %63 daha az soğuk algınlığı geçirdi.
Başka bir çalışma, yüksek dozda yıllandırılmış sarımsak özü takviyesinin, grip veya soğuk algınlığının neden olduğu hasta gün sayısını %61 oranında azalttığını gösterdi.
Kalp sağlığını iyileştirir
İnsan çalışmaları, altı ay boyunca düzenli sarımsak takviyesinin kan basıncını beta bloker atenolol gibi ilaçlar kadar etkili bir şekilde azaltabildiğini göstermiştir.
Ayrıca sarımsağın kandaki lipit profilini iyileştirdiği, toplam kolesterolü ve özellikle LDL’yi (“kötü” kolesterol) azalttığı kanıtlanmıştır .
Antioksidanlar açısından zengin
Sarımsakta bulunan flavonoidler ve enzimler güçlü antioksidan aktivite sağlar.
Bu bileşikler hücreleri ve dokuları oksidatif stres ve serbest radikallerden korur, yaşlanma sürecini yavaşlatır ve hücre mutasyonları ile malign süreçlerin gelişmesi riskini azaltır.
Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur
Sarımsak ile kan şekeri düzeylerinin düzenlenmesi arasındaki bağlantıyı araştıran bir dizi çalışma vardır. Ön araştırmalar, sarımsak takviyesinin sadece 1-2 hafta içinde kan şekeri düzeylerini önemli ölçüde azaltabileceğini öne sürüyor.
Kilo düzenlemesinde yardım
Sarımsak, metabolizmayı ve enerji seviyelerini uyararak vücudun kalorileri daha verimli yakmasını teşvik eder.
Karakteristik aroması ve baharatlı tadı yemeklere keyif katarak daha hızlı doyma hissini teşvik eder ve aşırı yemeyi önler.
Vücudun detoksifikasyonu
Vücudumuz sürekli olarak çevredeki zararlı maddeleri yiyecek, hava ve su yoluyla emer. Kükürt bileşikleri açısından zengin olan sarımsak, glutatyon gibi antioksidanların üretimini uyarır.
Bu antioksidanlar, karaciğerdeki toksinleri vücuttan uzaklaştıran enzimleri aktive ederek detoksifikasyon hissi sağlar ve genel sağlığı destekler.
Bunlar, sarımsağı beslenmenize ve yaşam tarzınıza dahil etmenin birçok faydasından sadece birkaçı.
Çözüm
Araştırmalar, sarımsağın testosteron düzeylerini artırmada kayda değer bir etkiye sahip olduğunu açıkça gösteriyor. Ancak en iyi sonuçlar sarımsak, sağlıklı bir yaşam tarzı, dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite kombinasyonu ile elde edilir.
Antioksidanlar, antimikrobiyal ve antiinflamatuar özellikler açısından zengin olan sarımsak, yalnızca testosteron seviyelerini dengelemekle kalmaz, aynı zamanda libido azalması ve yorgunluk gibi çeşitli sorunların çözümüne yardımcı olur ve vücutta daha iyi kan akışını destekler.
Sarımsağın sizin için yeterli olmadığını düşünüyorsanız testosteronu uyarmak için özel haplar almayı düşünün. Doğal bileşenlerden oluşan bu haplar, testosteronun dönüşümünü engelleyebilir veya vücuda daha fazla testosteron üretmek için ihtiyaç duyduğu tüm besinleri sağlayabilir.