Sağ kol ağırısı neden olur?

Sağ kol ağrısı neden olur ağrılar süreli tekrar ediyorsa bir uzmana gözükmenizde fayda var.

03.12.2023
Sağ kol ağırısı neden olur?

Sağ kol ağrılar genelikle ağrı kesicilerle yada çeşitli mesaj teknikleri kendinden geçen bir durumdur.

 

Sağ kol ağrısının birçok olası nedeni vardır. Bu nedenler şöyle sıralanabilir:

 

Fiziksel çaba: Spor salonuna giden veya spor yapan kişilerde yaygın olarak kolla yapılan yoğun çabalar, kol kaslarında veya omuz, dirsek veya bilek eklemlerinde hafif yaralanmalara neden olabilir. Bu durum, genellikle birkaç gün dinlendikten sonra düzelen ağrıya neden olur. Ayrıca, tahtaya yazı yazan öğretmenler, makine işçileri veya müzisyenler gibi özellikle kol hareketleriyle çalışan kişilerde tekrarlayan hareketlerden dolayı strese bağlı yaralanmalar ortaya çıkabilir.

 

Tendinit: Tendinit, bir tendonun iltihabıdır. Tendon iltihabı kası kemiğe bağlayan dokuda bölgesel ağrı ve kas gücü eksikliği gibi semptomlara neden olabilir. Omuz veya kol ile tekrarlayan zorlanmalar yapan kişilerde veya sporcularda daha kolay ortaya çıkabilir.

 

Karpal tünel sendromu: Karpal tünel sendromu, koldan ele uzanan median sinir adı verilen bir sinirin sıkışmasından kaynaklanır. Bu sendrom, esas olarak başparmak, işaret veya orta parmakta karıncalanma ve iğne hissi gibi semptomlarla kendini belli eder. Karpal tünel sendromu, örneğin daktilo kullananlar, kuaförler veya programcılar gibi ellerini ve bileğini kullanarak çalışan profesyonellerde daha yaygındır.

 

Kireçlenme: Kireçlenme, eklemlerdeki kıkırdak dokusunun aşınması ve yıpranması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Kireçlenme, genellikle yaşlılarda görülür, ancak genetik, travma, obezite, enfeksiyon gibi faktörler de etkili olabilir. Kireçlenme, eklemlerde ağrı, şişlik, hareket kısıtlılığı ve kıkırdak parçalarının kopması gibi belirtilere neden olur.

 

Boyun fıtığı: Boyun fıtığı, omurilik arasındaki kıkırdakların omurilik kanalına yer değiştirmesi ile ortaya çıkan ve fıtıklaşan tarafa göre kollara yayılan ağrı ile kendini gösterir. Boyun fıtığı sağ kol ağrısı yapan nedenler arasındadır.

 

Kalp krizi: Kalp krizi, kalp kasına giden kan akışının tıkanması sonucu ortaya çıkan ve hayati tehlike oluşturan bir durumdur. Kalp krizi, genellikle sol kol ağrısı ile ilişkilendirilir, ancak bazı durumlarda sağ kol ağrısı da olabilir. Kalp krizi, ayrıca göğüs ağrısı, nefes darlığı, terleme, bulantı, baş dönmesi gibi belirtiler de gösterebilir.

 

Sağ kol ağrısı nasıl geçer?

 

Sağ kol ağrısının geçmesi için yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:

 

  • Ağrı yaşanan kolu olabildiğince az kullanmak ve dinlendirmek ağrının azalmasını sağlayacaktır. Ağrıyan kolun üstüne gidip rutin kullanıma devam etmek kol ağrılarının şiddetini arttırabilmektedir.

 

  • Ağrıyan kola buz koymak ağrının şiddetini azaltmaktadır. Aralıklarla ağrıyan kola buz koymak ağrılara iyi gelecektir.

 

  • Kafein, alkol veya sigara gibi kan damarlarını daraltan alışkanlıklardan uzak durun, düzenli spor yapın, sağlıklı beslenin, C vitamini gibi besleyici takviyeleri alarak kan damarlarının çalışmasını iyileştirin, dar kıyafetler giymeyin, kolunuzun soğukta cereyanda kalmamasına özen gösterin.

 

  • Doktorunuz tarafından reçete edilen analjezik veya antienflamatuvar ilaçları alın. Bu ilaçlar, ağrının nedenine bağlı olarak iltihabı azaltmaya ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.

 

  • Stres ve anksiyete, kol ağrısını kötüleştirebilir. Bu nedenle, stresi azaltmak için meditasyon, nefes egzersizleri, gevşeme teknikleri, hobiler, sosyal aktiviteler gibi yöntemler kullanılabilir. Ayrıca, psikolojik destek almak, kol ağrısı ile başa çıkmayı kolaylaştırabilir.

 

Sağ kol ağrısının nedeninin bulunup ortadan kaldırılmasıyla tedavi sağlanabilmektedir. Bunun için bazı röntgen filmleri ve denge testlerine ihtiyaç duyulabilir.

 

Sağ kol ağrısının ciddi nedenleri de olabileceğinden, özellikle ağrının geçmediği durumlarda doktor kontrolü gereklidir.

 

Çünkü ciddi nedeni olan kol ağrısı durumunda, tıbbi tedavilere ve müdahalelere ihtiyacınız olabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.