Romatizmal hastalıklarda tedavi süresi

Kas-iskelet sistemimizdeki eklem, eklemi döşeyen zar, kas, kemik, tendon, entez gibi yapıların ağrılı hastalıklarına romatizmal hastalıklar denir.

01.06.2023
Romatizmal hastalıklarda tedavi süresi

Romatizmal hastalıklar bazen de akciğer, kalp, böbrek gibi iç organları  da etkileyebilir. Romatizmal hastalıklar vücudun kendi yaptığı iltihaplanmaya bağlı, mikrobik enfeksiyonlara bağlı veya yaşlanmaya ve aşırı kullanmaya bağlı gelişebilir.

 

Romatizmal hastalıklar çok çeşitlidir ve tedavileri de birbirinden farklılık gösterir. Çoğu romatizmal hastalık başarı ile tedavi edilebilir.

 

≈ Osteoartrit (kireçlenme),

≈ romatoid artrit,

≈ ankilozan spondilit,

≈ fibromiyalji,

≈ ailevi akdeniz ateşi,

≈ gut,

≈ bağ doku romatizmaları(sistemik lupus eritematozus, sjögren..),

≈ sedef romatizması(psöriatik artrit),

≈ behçet hastalığı,

 sarkoidoz ve vaskülitler romatizmal hastalıklardan bazılarıdır.

 

Romatizma ne zaman geçer?

Romatizmal hastalıklar genellikle kronik olduğu için tedavisi de uzun sürelidir ve hatta bazen ömür boyudur. Romatizmal hastalıkların çoğu tamamen geçmez ama düzenli bir tedavi ile kontrol altına alınabilir.

 

Romatizma ilaçlarını ne zaman bırakabilirim?

Çoğu romatizmal hastalık kendi kendine iyileşemeyeceği için ilaçları tamamen bırakmak genellikle söz konusu değildir. Ancak remisyon dediğimiz iyileşme sürecine girildiğinde ilaçların sayılarında ve dozlarında azaltma yapılabilir. Doktorunuza danışmadan ilaçlarınızı bırakmayınız.

 

Makale kaynak:

Romatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Zühre Sarı Sürmeli romatologdoktor

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.