Rahim ağzı ve yumurtalık kanseri

Servikal ve yumurtalık kanserleri üreme organlarının iki yaygın kanseridir. Bu malign hastalıklar için çeşitli tedavilerin geliştirilmesine rağmen, erken teşhis ve önleme en etkili tedavi yöntemleri olmaya devam etmektedir. Rahim ağzı kanserinin erken tespiti için hangi testler kullanılır ve yumurtalık kanseri nasıl önlenebilir? Bir uzman açıklıyor

Rahim ağzı ve yumurtalık kanseri

Dişi üreme organlarındaki en yaygın kanserlerden servikal ve yumurtalık kanserleri ön plana çıkmaktadır.

 

Bu tipler, tümörün geliştiği organda, gelişen hücrelerin tipinde ve tümör hücrelerinde gerçekleşen biyolojik süreçlerde birbirinden farklıdır.

 

Hastalığın tanı, tedavi ve yaşam beklentisi ve sonuçları, yukarıda belirtilen özelliklere göre değişir.

 

Son yıllarda, bu maligniteler için çeşitli tedavilerde hızlandırılmış bir gelişme olmuştur ve bu da iyileşme yüzdelerini önemli ölçüde iyileştirmektedir.

 

Bununla birlikte, erken teşhis ve önleme en etkili tedavi seçenekleridir.

 

Rahim ağzı ve yumurtalık kanserleri kadın üreme organlarında en sık görülen kanserler arasındadır

 

Rahim ağzı kanseri

 

Genç kadınlarda daha yaygın olan ve buna neden olan bu kanser papilloma virüsüdür.

 

Aslında, serviks kanseri, bulaşıcı bir hastalığın tümör gelişimi ile ilişkili olduğu tek malign hastalıktır.

 

Bu nedenle ve bu hastalık çok yavaş bir gelişme ile karakterize edildiğinden (kanser öncesi aşamalardan malign hastalığın gelişimine geçiş, enfeksiyon zamanından yıllar boyunca devam edebilir), önlenebilir bir kanserdir.

 

Rahim ağzı kanseri gelişimi nasıl önlenir?

 

Rahim ağzı kanseri önleme iki şekilde yapılır: 

 

1. Papillomavirüs karşı aşılama

 

Papilloma virüsü tek bir virüs değildir, ancak düzinelerce suş içeren bir virüs ailesidir.

 

Bazı papilloma virüsleri kansere neden olabilir ve bazıları iyi huylu veya kondiloma lezyonlarına neden olur (belirgin bir estetik kusur olan ve zihinsel acıya neden olabilen genital siğiller).

 

Papilloma virüsünün esas olarak cinsel yolla bulaştığını ve kadınlarda anüs (anüs), vulvar ve vajinal kanser ve kadınlarda ve erkeklerde menopoz kanseri gibi diğer kanserlere neden olabileceğini belirtmek önemlidir.

 

Papilloma virüsü aşısı, enfeksiyonu önlemek ve böylece servikal kanser insidansını azaltmak için tasarlanmıştır.

 

Virüse karşı mevcut aşılar, kansere neden olma potansiyeli olan tüm papilloma suşlarına karşı etkili olmasa da, en yaygın ve şiddetli suşlara karşı etkilidir.

 

Çoğu Batı dünya ülkesinde, bu aşılar çocukluk ve ergen aşılarının rutinine girmiştir.

 

Önemli olarak, bu aşılar zaten dünya çapında milyonlarca dozda verilmiştir ve çeşitli çalışmalar tamamen güvenli olduklarını ve ciddi yan etkilere yol açmayabileceğini bulmuştur.

 

Ülkede haksız endişeler nedeniyle sekizinci sınıf erkek ve kız çocuklarının sadece% 50’si papilloma virüsü ile aşılanıyor.

 

2. Pap testi

 

Aşı virüsün tüm suşları için etkili olmadığından, aşılanmış kadınlara ve kız çocuklarına rahim ağzı kanserinin önlenmesi için rutin taramaya devam etmeleri önerilir.

 

Bu test, erken veya erken kanser öncesi lezyonların saptanmasına yardımcı olur. Bu olgular, tekrarlayan lezyon veya kanserin gelişmemesini sağlamak için tedavi edilebilir ve izlenebilir.

 

Yumurtalık kanseri

 

Yumurtalık kanseri büyük bir teşhis ve tedavi zorluğudur. Bu malign hastalık yumurtalıklarda gelişir – karın boşluğunda gizlenmiş bir uzuv ve zaten hastalığın erken aşamalarında, tüm karın boşluğuna metastaz gönderme eğilimindedir.

 

Hastalığın doğası ve erken tanısındaki zorluk nedeniyle, tanı için etkili bir tarama testi yoktur ve genellikle ileri aşamalarda ortaya çıkar.

 

Bu koşullarda prognoz daha az iyi olmasına rağmen, radikal yumurtalık cerrahisi, rahim ve diğer lezyonlar ve yeni kemoterapi ve biyolojik tedaviler dahil olmak üzere çeşitli terapötik çözümler mevcuttur.

 

Yumurtalık kanseri genellikle 60 yaş ve üstü kadınlarda görülür, ancak hastalığı erken yaşta geliştirme riski daha yüksek olan bir grup genç kadın vardır.

 

Bu grup, kalıtsal olarak BRCA adı verilen bir gen grubundan kusurlu bir genin kadın taşıyıcılarını içerir. Bu genlerin taşıyıcıları erken yaşta birçok kanser gelişme riskini arttırır, en yaygın olanı meme ve yumurtalık kanseridir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.