Rahim ağzı kanseri hakkında bilmeniz gerekenler
Rahim ağzı kanseri rahim girişini etkiler (rahim). Serviks, genellikle rahim boynu olarak adlandırılan alt rahmin dar kısmıdır
Serviks kanseri vakalarının çoğunluğuna HPV (insan papilloma virüsü) neden olur. HPV aşısı, HPV ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin (HKÖM) tüm preteenler için aşıyı önlediğini başarılı bir şekilde önler.
Rahim ağzı kanseri hakkında hızlı bilgiler
Servikal kanser hakkında bazı önemli noktalar. Daha fazla detay ve destekleyici bilgi ana makaledir.
Birçok cinsel partnere sahip olmak veya cinsel olarak aktif olmak erken bir risk faktörüdür.
Rahim ağzı kanseri erken yakalanırsa sağkalım oranları iyidir.
Semptomlar, dönemler arasında ve cinsel ilişkiden sonra kanamayı içerir.
SEMPTOMLAR VE ERKEN BELİRTİLERİ
HPV servikal kansere yol açabilir.
Serviks kanserinin erken dönemlerinde, hiç kimse hiç semptom görmeyebilir. Sonuç olarak, kadınlar düzenli servikal smear veya Pap, testleri olmalıdır.
Bir Pap smear testi önleyicidir. Kanseri tespit etmeyi değil, kanserin gelişebileceğini gösteren herhangi bir hücre değişimini ortaya çıkarmayı amaçlar, böylece erken harekete geçilir.
Servikal kanserin en sık görülen semptomları şunlardır:
Dönemler arasında kanama
Cinsel ilişkiden sonra kanama
Menopoz sonrası kadınlarda kanama
Cinsel ilişki sırasında rahatsızlık
Kokulu vajinal akıntı
Kanla birlikte vajinal akıntı
Pelvik ağrısı
Bu belirtiler, enfeksiyon da dahil olmak üzere başka sebeplere de sahip olabilir. Bu semptomlardan herhangi birini deneyimleyen biri doktora görünmelidir.
Ne tür bir tedavinin etkili olabileceğine karar vermede yardımcı olduğu için kanser evresini çalışmak önemlidir.
Evreleme, kanserin ne kadar gelişmiş olduğunu ve yakın yapılara veya daha uzak organlara ulaşıp ulaşmadığını değerlendirmeyi amaçlamaktadır.
Aşamaları tanımlamanın farklı yolları vardır, ancak 4 aşamalı bir sistem yaygın olarak kullanılır.
Aşama 0 : Önceden kemerli hücreler mevcut.
Aşama 1 : Kanser hücreleri, yüzeyden serviksin daha derin dokularına ve muhtemelen uterusa ve yakınlardaki lenf düğümlerine doğru büyümüştür.
Aşama 2 : Kanser şimdi serviks ve uterusun ötesindedir, ancak pelvis duvarları veya vajinanın alt kısmı kadar uzak değildir. Yakındaki lenf düğümlerini etkileyebilir veya etkilemeyebilir.
Evre 3 : Kanser hücreleri vajinanın alt kısmında veya pelvis duvarlarında bulunur ve idrarı, idrarı mesaneden taşıyan tüpleri tıkayabilir. Yakındaki lenf düğümlerini etkileyebilir veya etkilemeyebilir.
Evre 4 : Kanser mesaneyi veya rektumu etkiler ve pelvisin dışına çıkar. Lenf düğümlerini etkileyebilir veya etkilemeyebilir. Daha sonra 4. aşamada, karaciğer, kemikler, akciğerler ve lenf düğümleri de dahil olmak üzere uzak organlara yayılacaktır.
Erken tedavi arttıkça hayatta kalma şansını artırdığı için, herhangi bir semptom ortaya çıkarsa, tarama yapmak ve bir doktora görünmek önemlidir.
NEDENLER
Kanser, kontrolsüz bölünme ve anormal hücrelerin büyümesinin sonucudur. Vücudumuzdaki hücrelerin çoğunun ayarlı bir ömrü vardır ve öldüklerinde, bunları değiştirmek için yeni hücreler üretilir.
Anormal hücrelerin iki sorunu olabilir:
Bu, sonunda tümör olarak bilinen bir yumru oluşturan, aşırı miktarda hücre birikimi ile sonuçlanır. Bilim adamları hücrelerin neden kansere dönüştüğünü tam olarak bilmiyorlar.
Bununla birlikte, serviks kanseri gelişme riskini artırdığı bilinen bazı risk faktörleri vardır. Bu risk faktörleri şunlardır:
HPV (insan papilloma virüsü): Cinsel yolla bulaşan bir virüs. En az 13’ü servikal kansere neden olabilen 100’den fazla farklı HPV türü vardır.
Birçok cinsel partnere sahip olmak veya cinsel olarak erken aktif olmak : Rahim ağzı kanserine neden olan HPV tipleri, her zaman enfekte bir kişiyle cinsel temas sonucu bulaşır. Birçok cinsel partnerleri olan kadınların genellikle HPV ile enfekte olma riski daha yüksektir. Bu servikal kanser geliştirme riskini artırır.
Sigara : Bu servikal ve diğer kanserler riskini artırır.
Zayıflamış bir bağışıklık sistemi : HIV veya AIDS olanlarda ve transplant geçirmiş kişilerde, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçların kullanımını gerektiren risk daha yüksektir .
Uzun vadeli zihinsel stres : Yüksek seviyede stres sürekli dönemde zor HPV defetmek için yapabilir. 2016 yılında yayınlanan bir çalışma bunu destekledi. Araştırmacılar şunları buldu: “İçme, sigara içilmesi veya strese girdiğinde uyuşturucu kullanmak gibi kendi kendini yıkıcı başa çıkma stratejileri bildiren kadınların aktif bir HPV enfeksiyonu geliştirmesi daha olasıydı.”
Çok küçük yaşta doğum yapmak : 17 yaşından önce doğum yapan kadınlar, 25 yaşından sonra ilk bebeklerini yapan kadınlara kıyasla, serviks kanseri geliştirme olasılığının daha yüksek olduğunu göstermektedir.
Çeşitli gebelikler : Ayrı gebeliklerde en az üç çocuğu olan kadınların, hiç çocuk sahibi olmayan kadınlara kıyasla, serviks kanseri geliştirme olasılığı daha yüksektir.
Doğum kontrol hapları: Bazı yaygın kontraseptif hapların uzun süreli kullanımı bir kadının riskini hafifçe artırır.
Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar (STD) : Klamidya, gonore ve sifiliz serviks kanseri gelişme riskini artırır.
Sosyo-ekonomik durum : Gelirlerin düşük olduğu bölgelerde oranlar daha yüksek görünmektedir.
RAHİM AĞZI KANSERİ TEDAVİSİ
Serviks kanseri tedavisi seçenekleri ameliyat, radyoterapi, kemoterapi veya bunların kombinasyonlarını içerir.
Tedavinin türüne karar vermek, kanserin evresi, hastanın yaşı ve sağlık durumu gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.
Erken evre serviks kanseri tedavisi, serviks ile sınırlı olduğunda iyi bir başarı oranına sahiptir. Kanser, o bölgeden yayıldığından, başarı oranı ne kadar düşük olursa o kadar azdır.
Erken evre rahim ağzı kanseri seçenekleri
Kanser serviks ile sınırlı olduğunda ameliyat yaygın olarak kullanılır. Radyoterapi, doktorun vücudun içinde hala kanser hücreleri olabileceğine inanması halinde ameliyattan sonra kullanılabilir.
Radyoterapi aynı zamanda rekürrens riskini azaltmak için de kullanılabilir (kanser geri geliyor). Cerrah, ameliyatı kolaylaştırmak için tümörü küçültmek isterse, kişi çok yaygın bir yaklaşım olmasa da kemoterapi alabilir.
İLERİ SERVİKAL KANSER TEDAVİSİ
Kanser serviks ötesine yayıldığında, ameliyat genellikle bir seçenek değildir.
Gelişmiş kanser, aynı zamanda, vücudun diğer bölgelerini işgal ettiği için invaziv kanser olarak da adlandırılır. Bu kanser türü, tipik olarak ya radyoterapi ya da radyoterapi ve kemoterapinin bir kombinasyonunu içerecek olan daha kapsamlı tedavi gerektirir.
Kanserin ilerleyen aşamalarında semptomları hafifletmek ve yaşam kalitesini iyileştirmek için palyatif tedavi uygulanır.