Plasenta previa: nedir ve ne yapılabilir?

Çoğu gebelikte plasenta rahmin yan tarafına veya üstüne yapışır. Plasenta previanız varsa plasenta rahmin alt kısmında bulunur

26.06.2024
Plasenta previa: nedir ve ne yapılabilir?

Plasenta previa hamile kadınların küçük bir yüzdesini etkileyen bir sorundur. Fetüsün beslenmesinden ve atıkların ortadan kaldırılmasından sorumlu organ olan plasentanın büyümesinin ve pozisyonunun anormal olmasına neden olur. Bu durum ve tedavi yolları hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Plasenta previa nedir?

Çoğu gebelikte plasenta rahmin yan tarafına veya üstüne yapışır. Plasenta previanız varsa plasenta rahmin alt kısmında bulunur ve rahim ağzını kaplar. Bu, doğum sırasında ve hatta hamilelik sırasında ağır kanamaya neden olabilir.

Hamileliğin erken döneminde plasenta previa tanısı konulan birçok kadın, bunun kendi kendine kaybolduğunu fark eder. Bu özellikle plasentanın rahim ağzını kısmen kapladığı marjinal plasenta previa durumunda yaygındır. Plasentanın rahim ağzını tamamen kapladığı tam plasenta previa durumunda doğumdan önce düzelmesi pek olası değildir.

Plasenta previanın belirtileri nelerdir?

Plasenta previanın ana semptomu gebeliğin ikinci yarısında ( ikinci ve üçüncü trimester ) ağrısız vajinal kanamadır. Bu süreden sonra kanamanız olursa veya kasılmalar ve erken doğum belirtileri yaşarsanız doktorunuza görünün. Kanama yoğunsa acile gidin.

Plasenta previa’nın nedenleri nelerdir?

Plasenta previa’nın nedenleri bilinmemektedir ancak bazı risk faktörleri şunları içerebilir:

  • Bir bebeğiniz oldu.
  • Sezaryen veya miyomların alınması gibi rahminizde yara izi bırakan bir ameliyat veya başka bir işlem geçirdiniz.
  • Daha önce anterior veya posterior plasenta previa geçirdiyseniz.
  • İkiz, üçüz veya daha fazla bebeğe hamilesiniz .
  • 35 yaşın üzerindesiniz.
  • Sigara içiyor musunuz.

Plasenta previa geçirmenin riskleri nelerdir?

Olası komplikasyonları azaltmak için doktorun hem sizi hem de bebeği denetlemesi önemlidir. Plasenta previaya sahip olmanın riskleri şunları içerir:

  • Ağır kanama. Doğum sırasında veya sonrasında ortaya çıkabilir.
  • Erken doğum. Kanama, miadını doldurmamış olsanız bile acil sezaryen yaptırmanız için bir neden olabilir.

Plasenta previa olup olmadığımı nasıl anlarım?

Plasenta previa hastasıysanız bunu düzenli doğum öncesi kontroller veya ikinci trimester ultrasonu sırasında öğreneceksiniz. Emin olmak veya daha eksiksiz bir tanı koymak için doktorunuz vajinaya yerleştirilen çubuk benzeri bir cihazla transvajinal ultrason yapabilir.

Plasenta previanın herhangi bir belirtisinden şüpheleniyorsanız veya bunu fark ederseniz, plasentanın kesin yerini belirlemek ve hamilelik boyunca kendi kendine çözülüp çözülmeyeceğini değerlendirmek için ek geleneksel veya 3 boyutlu ultrasonlar uygulayabilirsiniz. Ancak hamilelik sırasında ağır kanama yaşıyorsanız acil servise gidin.

Plasenta previa hastasıysam doktorum ne yapabilir?

Plasenta previa nadir görülen bir durumdur. Eğer bundan şikayetçiyseniz, ciddiyeti aynı zamanda sizin ve bebeğinizin sağlığı, kaç haftalık hamile olduğunuz, plasentanın konumu ve rahim ağzını ne kadar kapladığı gibi faktörlere de bağlıdır. Doktor plasenta previanın kendi kendine geçip geçmediğini kontrol edecektir. Aksi takdirde, mümkün olduğu kadar sürenizi tamamlamaya çalışacaktır.

Hamilelik ilerlemişse ve hala plasenta previa varsa sezaryen gerekebilir. Düşük pozisyondaysanız ancak rahim ağzını kapatmadan vajinal doğum yapabilirsiniz.

Ancak bu konuyu doktorunuzla konuşun.

Durum ne olursa olsun kendinize dikkat etmeli, dinlenmeli ve yoğun spor gibi kanamayı tetikleyebilecek aktivitelerden uzak durmalısınız.

Plasenta previa sık sorulan sorular

Plasenta previa olsam bile bebeğim hayatta kalacak mı?

Plasenta previa kontrol edilmesi gereken bir sorundur çünkü dikkatli olunmadığı takdirde plasentanın ayrılmasına yol açabilir. Ancak aşırı endişelenmemelisiniz çünkü doktorlar sizi ve bebeğinizi güvende tutmak için ne yapılması gerektiğini bilir. Üstelik tespit edilmesi çok kolaydır.

Posterior plasentaya sahipsem ne olur?

Posterior plasenta, plasentanın uterusun arka duvarına, omurgaya en yakın tarafa (yani uterusun arka kısmına) implante olduğu anlamına gelir. Çeşitli çalışmalar arka plasentanın çok az risk taşıdığını göstermiştir. Ancak plasentanın fetüsün arkasında olması nedeniyle, annelerin bebeğini diğerlerinden önce hissetmesi yaygındır.

Plasenta previa ciddi bir durum mudur?

Plasenta previa genellikle kontrol edildiği takdirde ciddi sorunlara yol açmayan ancak potansiyel olarak tehlikeli olan bir gebelik komplikasyonudur. Hamilelik sırasında kanama yaşıyorsanız, tanı koymak için doktora gitmeniz ve güvenliğinizi garanti altına almak için zamanında karar vermeniz çok önemlidir.

Çok nadir görülen bir durum olduğundan plasenta previa konusunda fazla endişelenmeyin. Doktorunuz teşhis koysa veya semptomlarınız olsa bile, muhtemelen kendi kendine geçecektir.

Değilse, doktorlar sizin ve bebeğinizin iyi olması için durumu izleyecektir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.