Perimenopoz, bilmeniz gereken her şey

Perimenopoz, dönemler nihayet durmadan önce 4 ila 8 yıl sürebilir. Kadınların menopoza girme yaşı ortalama 51 olarak hesaplanıyor. Menopoz, art arda 12 ay boyunca adet görmeme olarak tanımlanır.

Perimenopoz, bilmeniz gereken her şey

Bu, jinekolojik pratiğinde sıkça sorulan bir sorudur.

 

Yaşla ilişkili hormonal değişikliklerin normal olduğu ve semptomların kadından kadına değiştiği göz önüne alındığında, cevap basit olamaz.

 

Hormon seviyelerini kontrol etmek, bir kadının menopozda olup olmadığını gösterebilir mi?

 

Örneğin, bir kadın, duruncaya kadar kademeli olarak azalan periyotlarla oldukça düzenli adet döngüsüne sahip olabilirken, başka bir kadın, sakinleşene kadar öngörülemeyen ve ağır döngülerden etkilenebilir.

 

Ayrıca diğer semptomlar (örn. sıcak basması, gece terlemesi…) farklı kişilerde değişiklik gösterebilir.

 

İnternette bu konu hakkında çok fazla bilgi mevcut, bu yüzden ne kadar sistematik bir şekilde takip ederseniz edin, neyin “normal” olduğunu belirlemek zordur. Burada neyin normal olup neyin olmadığını ve menopoza geçişin nasıl kolaylaştırılacağını açıklayacağız .

 

Perimenopoz ve menopoz arasındaki fark nedir?

 

Menopoza giden yıllar perimenopoz adı verilen bir geçiş dönemidir.

 

Özellikle 40’lı yaşların ortalarında veya sonlarında ve 50’li yaşların başında, yaşla birlikte gelen adetlerinizde meydana gelen değişikliklere gösterebilir.

 

Perimenopoz, dönemler 4 ila 8 yıl sürebilir.

 

Kadınların menopoza girme yaşı ortalama 51 olarak hesaplanıyor. Menopoz, art arda 12 ay boyunca adet görmeme olarak tanımlanır.

 

Menopoz ve Perimenopoz

 

Menopozun başlangıcı, yaşam tarzı ve genetik yatkınlıklar dahil olmak üzere birçok faktörden etkilenir.

 

Uygulamada, tekrar olmadan önce birkaç hafta veya ay adet görmeden geçer.

 

Perimenopoz semptomları hakkında ne zaman doktora görünmeli?

 

Semptomların tipini ve şiddetini dikkate almalıyız. Semptomların yoğunluğu kadından kadına değişir.

 

Sıcak basmaları veya gece terlemeleri yaşam kalitenizi etkiliyorsa, bir doktora görünme zamanı.

 

Vajinal kuruluk ve libidodaki değişiklikler de yaşamın bu geçiş döneminde yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.

 

Vajinal semptomlar için farklı tedavi seçenekleri hakkında doktorunuzla konuşabilir ve birlikte bu semptomları çözmek için bir plan üzerinde anlaşabilirsiniz.

 

Anormal kanama, jinekoloğunuzu ziyaret etmek için iyi bir nedendir.

 

Herhangi bir ağır kanama (ağır kanama, bir pedi 2 saatte bir veya daha az ıslatmak olarak tanımlanır), geçici pıhtılar bir jinekoloğu ziyaret etmek için bir nedendir.

 

Regl olmadan birkaç adet döngüsünden geçtiyseniz, bunun da normal olduğundan emin olmak için bir jinekologla randevu alın.

 

Hormon replasman tedavisine ek olarak, perimenopoz semptomlarını hafifletmeye yardımcı olan birkaç başka yöntem ve seçenek vardır.

 

12 ay adet görmediyseniz (dolayısıyla menopoz kriterlerini karşılarsanız) ve sonrasında kanamanız varsa, randevu almanız da çok önemlidir.

 

Perimenopoz sırasında, hormonal değişikliklerle birlikte ruh hali değişimleri meydana gelebilir. Bu, artan ağlama, aşırı endişe veya kaygı veya depresyon gibi düşük ruh halleri olarak kendini gösterebilir. Ruh hali değişimleri günlük aktiviteleri etkiliyor mu ve bu bir doktora gitmek için bir neden.

 

 

Sıcak basmaları azaltmak için ne yapabilirsiniz?

 

 

Yaşam tarzı faktörleri, bazı kadınlarda perimenopozal semptomların şiddetini etkileyebilir ve küçük değişiklikler yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Örneğin, haftada birkaç kez düzenli egzersiz ve fiziksel aktivite, sıcak basmalarının şiddetini azaltmaya yardımcı olabilir.

 

Haftada 4-5 gün 30-40 dakikalık egzersizi hedefleyen iyi bir hedef, yürüyüş, ve hatta güçlü aktivite sizin için uygun değilse bahçe işleri gibi aktiviteleri içerebilir.

 

Egzersiz ayrıca ruh halini iyileştirmek, enerji seviyelerini artırmak ve uyku kalitesini iyileştirmek için endorfin salma avantajına da sahiptir.

 

Benzer şekilde, alkol ve kafein alımını azaltmak, vücut ısısını daha iyi düzenlemeye yardımcı olabilir, ayrıca vazomotor semptomları etkiler ve azaltır.

 

Sıcaklığı düşük tutmak ve hafif örtülerle uyumak gece terlemelerini kontrol etmeye yardımcı olabilir ve kafein alımını azaltmak uyku kalitesini iyileştirebilir.

 

Piyasada bitkisel içerikli reçetesiz satılan doğal ürünler bulunmaktadır. Bunları kullanmaya karar verirseniz, diğer ilaçlarla bilinmeyen etkileşimleri olabileceğinden dikkatli kullanın.

 

Perimenopoz – sonuç

 

Perimenopoz, kadınları farklı şekillerde etkileyen ve kafa karıştırıcı bir dönem olabilen bir geçiş dönemidir.

 

Neyin normal olduğu, ne bekleyeceğiniz veya perimenopoz ve sonrasında yaşam kalitenizi nasıl iyileştireceğiniz hakkında sorularınız varsa doktorunuzla görüşebilirsiniz.

 

Amacımız geçişi kolaylaştırmaktır, böylece rahatsız edici semptomların dikkatinizi dağıtmadan hayatınızın tadını çıkarabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.