Otitis nedir?
Otitis, genellikle bir enfeksiyonun neden olduğu kulak iltihabıdır. Bu durumun en yaygın türü otitis mediaolarak adlandırılır, ancak birkaç türü vardır.
Otitis Media, kulak zarının hemen arkasında yer alan orta kulak boşluğundaki iltihaplanmanın neden olduğu, eksüda adı verilen sıvının (irinli veya irinsiz) varlığıyla tanınabilir. Östaki borusunun farklı nedenlerle tıkanması sonucu ortaya çıkar.
Görevi orta kulakta üretilen sıvıyı boşaltmak olduğundan orta kulak tıkandığında bu sıvının birikerek enfeksiyona neden olması mümkündür.
Çocukluk çağında en sık görülen işitme sorunlarından biridir ve çocuk doktoruna yapılan ana başvurulardan biridir.
İster viral ister bakteriyel kökenli olsun, bu problemin birkaç ay devam etmesi çocuklarda işitme kaybına yol açabilmektedir.
Ana semptom, süpürasyonun eşlik ettiği veya etmediği kulak ağrısının varlığıdır. Bu vakalara ateş, genel halsizlik, sinirlilik gibi başka semptomlar da eşlik edebilir.
Dış otitis
Aynı zamanda “yüzücü kulağı” olarak da bilinir. Dışarıdan gelen sesleri kulak zarına ileten dış işitsel kanal derisinin iltihaplanmasıdır.
Genel olarak bu tür otitis, mantar ve bakterilerin gelişimini kolaylaştırdığı için kulağımızın plaj veya havuz gibi suyla yoğun temas halinde olduğu durumlarda ortaya çıkar.
Bu her zaman böyle olmasa da diğer zamanlarda alerji, egzama, çizikler veya bazı nesnelerin neden olduğu kulak hasarından da kaynaklanabilir.
Ana semptom, basit rahatsızlıktan şiddetli ağrıya kadar değişebilen kulak ağrısıdır.
Çocuklarda otitis
Otitis media tüm yaş gruplarını etkilemekle birlikte 0 ila 7 yaş arasındaki yaş döneminde daha sık görülür.
Epidemiyolojik açıdan bakıldığında, sonbahar ve kış aylarında daha fazla sayıda otitis media vakasıyla ilgili farklı faktörler tanımlanmıştır.
Ayrıca okula giden çocuklarda, yarık damak gibi rinofarengeal bölgede anatomik değişiklikler olanlarda veya doğuştan kazanılmış bağışıklık yetersizliği olan çocuklarda daha sık görülür. Bebeklerde enfeksiyona yakalandıklarının ana işareti sinirlilik ve ağlamadır.
Bu rahatsızlığa sahip çocuklarda genellikle soğuk algınlığı sonrasında ortaya çıkan ateş veya uyku sorunları görülür.
Otitis media ve eksterna belirtileri
Orta kulak iltihabı belirtileri
Akut orta kulak iltihabı esas olarak kulakta şiddetli ağrıya ve kulakta basınç hissine neden olur. Ayrıca orta kulak iltihabının varlığında başka belirtiler de ortaya çıkabilir:
- Vertigo ve baş dönmesi
- Ateş
- Kulak çınlaması
- Otore (kulak akıntısı)
- Kulak zarı delinmesi
- Migren
- Genel zayıflık hissi
Hastalar, genellikle öğleden sonra saatlerinde keskin bir şekilde kötüleşen ani başlangıçlı rahatsızlıklardan muzdariptir. Küçük çocuklar ayrıca karın ağrısı gibi eşlik eden spesifik olmayan rahatsızlıklardan da şikayetçidir.
Bazen kulaktan cerahatli bir akıntı gelir (kulak akıntısı). Bu, iltihaplı kulak zarının “delindiğinin” ve irinin dış kulak kanalına sızdığının bir işaretidir. Bu, ağrının hafiflemesine ve kaybolmasına yol açar.
Otitis eksterna belirtileri
Tipik bir otitis eksternada önce kaşıntı, ardından çok akut kulak yanıkları meydana gelir. Aşağıdaki belirtiler kulak kanalı iltihabının diğer göstergeleri olabilir:
- Kulak kanlı kırmızı, şiş ve muhtemelen pullu.
- İşitme kaybı ve baş dönmesi.
- Genel rahatsızlık hissi
- Ateş, genişlemiş lenf düğümleri ve akıntı
- Otoskopi kullanılarak, dış kulak kanalının tıbbi muayenesi, otitis eksterna veya orta kulak iltihabının olası varlığını belirleyebilir.