Osmanlı döneminde tıp fakültesi

Osmanlı Devleti’nde tıp fakültesi olarak bilinen kurum, Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane‘dir.

03.12.2023
Osmanlı döneminde tıp fakültesi

Osmanlı Devleti’nde tıp fakültesi olarak bilinen kurum, Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane idi. Bu kurum, II. Mahmud tarafından 1827 yılında açılan Tıphane’nin devamı olarak gelişti.

 

Türkiye’de modern tıp eğitiminin başladığı yer olarak kabul edilir. Bugünkü İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve İstanbul Tıp Fakültesi, bu kurumun mirasçılarıdır.

 

Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane, Osmanlı ordusunun tabip ve cerrah ihtiyacını karşılamak için kurulmuştu.

 

Ayrıca, halka da sağlık hizmeti veriyordu. Burada eğitim gören öğrenciler, hem medreselerde hem de darüşşifalarda (hastanelerde) teorik ve pratik dersler alıyorlardı. Eğitim süresi, öğrencilerin okudukları kitapları bitirmelerine bağlıydı.

 

 

Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane, 19. yüzyılda çeşitli reformlar geçirdi. 1909 yılında Darülfünun Tıp Fakültesi adını aldı. 1933 yılında ise İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak yeniden yapılandırıldı. 1967 yılında ise İstanbul Üniversitesi bünyesinde yeni bir tıp fakültesi olan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi kuruldu.

 

Böylece, eski Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane iki fakülteye bölündü

Osmanlı Devleti’nde tıp fakültesi olarak kurulan Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane, Türkiye’de tıp biliminin gelişmesine katkı sağlamış, pek çok değerli hekim ve bilim insanı yetiştirmiştir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.