Opioid krizi: Üç kişiden biri bağımlılığa giden tehlikeli yolda
Araştırmalara göre dünya çapında milyonlarca insan kodein, tramadol, oksikodon ve morfin dahil opioid ağrı kesicilere bağımlılık riskiyle karşı karşıya.
Bristol Üniversitesi’nden akademisyenler tarafından yürütülen ve Addiction dergisinde yayınlanan bir araştırma, bu ilaçları kullanan her üç kişiden birinin bağımlılık belirtileri gösterdiğini, sekiz kişiden birinin ise istismar riski altında olduğunu ortaya koyuyor.
Araştırma, kronik (kanser dışı) ağrısı olan ve opioid reçetesi verilen 4,3 milyondan fazla hastayla yapılan 148 uluslararası çalışmanın verilerini içeriyor.
Araştırma sonuçları endişe verici bir tabloya işaret ediyor: ABD’de yaklaşık 1,7 milyon, İngiltere’de yaklaşık yarım milyon hasta bu ilaçlara bağımlı olabilirken, bu ülkelerde yaklaşık 7 milyon kişi bağımlılık belirtileri gösterebilir ve yaklaşık 3 milyon kişi risk altında olabilir.
Araştırmanın başyazarı Profesör Kyla Thomas, “opioid ilaçların uzun süreli ağrı tedavisinde etkili olmadığına ve çoğu zaman yarardan çok zarar getirdiğine” dikkat çekiyor.
Doktorların ve politika yapıcıların, bu sorunu yönetmeye yönelik etkili stratejiler geliştirmek amacıyla sorunlu opioid kullanımının yaygınlığını daha doğru bir şekilde tahmin etmeye odaklanmaları önerilmektedir.
İngiltere’deki NHS, 2019 ile 2023 yılları arasında opioid reçetelerini 450.000 azaltmış olsa da, daha fazla eyleme ihtiyaç var.
Kraliyet Pratisyen Hekimler Koleji’nden Profesör Kamila Hawthorne, “Doktorların bağımlılık riskinin farkında olması ve mümkün olan en kısa süre için mümkün olan en düşük dozu reçete etmesi gerekiyor” diyor..