Öksürük: Vücutta neler olur ve ne yapabilirsiniz?
Öksürük, havanın patlayıcı bir şekilde dışarı atılması anlamına gelir. İsteğe bağlı olarak veya öksürük refleksi yoluyla öksürük uyarısı nedeniyle ortaya çıkar.
Ayrıntılı olarak ele alındığında öksürük, derin ve hızlı nefes alma, gırtlağın kapanması, bronşlara artan baskı uygulayan solunum kaslarının kasılması, gırtlağın açılması ve havanın aniden dışarı atılması dizisini temsil eder.
Diyafram, karın kasları ve sırt kasları bu süreci destekler.
Öksürük bağımsız bir hastalık değil, bir semptomdur.
Görevi solunum yolları zararlı maddelerden temizlemektir.
Kronik ve akut öksürük arasındaki fark nedir?
Sekiz haftaya kadar süren akut öksürüğe genelikle solunum yollarının iltihabi hastalıkları veya akciğer ve plevra hastalıkları neden olur. Bunlar örneğin sinüzit veya zatürreyi içerir.
Aynı zamanda bronşiyal astımın seyri sırasında da ortaya çıkar veya yabancı madde veya tahriş edici maddelerin solunması sonucu ortaya çıkar.
Sekiz haftadan uzun süren kronik öksürük genellikle sigara dumanı, diğer kirleticilerin uzun süreli solunması veya KOAH, akciğer kanseri veya kronik kalp hastalığı gibi ciddi hastalıkların bir sonucudur.
Temel olarak, eğer öksürüğünüz varsa bir doktora görünmelisiniz. bir haftadan uzun sürer. Bu özelikle ateş gibi başka semptomların olması durumunda geçerlidir.
Kronik öksürük nasıl ortaya çıkar?
Kronik öksürük genelikle diğer sağlık sorunlarıyla ilişkilidir. Bu, İngiltere’deki Hull Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmanın bulgusuydu. Fiziksel sorunların başında ise yüzde 72’nin üzerinde oranla yorgunluk geliyor.
Akciğer hastalıkları da kronik öksürüğe neden olabilir. Bu içerir:
- Büyük hava yollarının kalıcı iltihabı olan kronik bronşit ( genelikle sigara içenler etkiler).
- tüberküloz gibi kronik akciğer enfeksiyonları
- Bronşektazi, sık enfeksiyonlar nedeniyle solunum yollarının hasar görmesi
- eozinofilik bronşit, normal akciğer fonksiyonuyla birlikte astım benzeri semptomlara neden olan ve genellikle inhale kortikosteroidlere yanıt veren bir durum
Kronik öksürüğün yaygın nedenleri nelerdir?
- Postnazal Damlama Sendromu – Bu durum, burnunuzdan aşağıya ve tekrar boğazınıza damlayan aşırı mukus üretiminden kaynaklanır. Bazen bunu pek fark etmeseniz de, öksürme isteğiyle birlikte boğazın iltihaplanmasına yol açabilir. Postnazal akıntı sendromu ayrıca alerji, soğuk algınlığı, grip veya sinüs enfeksiyonundan (sinüzit) da kaynaklanabilir. Gelip giden kronik ve daha az inatçı öksürüğün en yaygın nedenidir.
- Astım – Astım solunum yollarını iltihaplandırır ve daraltır, sıklıkla öksürüğe neden olur. Bu özellikle gece boyunca, egzersiz sonrasında veya bir kimyasala veya başka bir tahriş edici maddeye (alerjen) maruz kalındığında meydana gelir. Hırıltılı solunum astımın yaygın bir belirtisi olmasına rağmen öksürük tek semptom olabilir. Bu forma öksürük astımı denir. Soğuk hava astımlılarda öksürüğü de tetikleyebilir.
- Gastroözofageal Reflü Hastalığı (GERD) – Mide yanması ve asit yetersizliğinin de bu durumun yaygın semptomları olduğu düşünülmektedir. Spesifik bir formu olan (laringofaringeal reflü, LPR) bazı kişilerde bunun yerine öksürük gelişir. LPR’nin dik duruşla ortaya çıkan ses kısıklığı, öksürük ve boğaz temizleme ile ilişkili bir üst yemek borusu sorunu olduğu düşünülmektedir. Genellikle asit önleyici maddelerle tedavi edilir. GERD’de mideden gelen asit ve sindirim enzimleri yemek borusuna ve oradan gırtlağa kadar yükselir (reflü). Ağır vakalarda mide sıvıları akciğerlere bile taşınır. Bu maddeler solunum yollarınızdaki sinirleri tahriş ederek öksürmenize neden olur. Öksürük ve reflü bazen bir kısır döngüye girer ve bir problem diğerine yol açar.
- Üst Solunum Yolu Enflamasyonu – Öksürük, soğuk algınlığı veya gribin yaygın bir belirtisidir ve postnazal akıntı sendromu sıklıkla öksürme isteğine yol açar. Bazen öksürük, diğer semptomların azalmasından sonra haftalarca sürer. Bazı durumlarda, devam eden bir enfeksiyonun ardından ortaya çıkan kronik öksürük, boğmaca (boğmaca) veya enfeksiyon sonrası solunum reaksiyonunun bir işareti olarak kabul edilir.
- ACE İnhibitörleri – Anjiyotensin dönüştürücü enzimin (ACE) inhibitörleri kan basıncını düşüren ilaçlardır. Yan etkilerinden biri de bu ilacı kullanan hastaların yüzde 10 ila 20’sinde görülen kronik öksürüktür.
Kronik öksürüğün belirtileri nelerdir?
Kronik ve aniden değişen öksürüğü olan sigara içenlerde akciğer kanserinden şüpheleniliyor.
Bu durum normalden daha fazla balgam üretir veya sigarayı bıraktıktan sonra bir aydan daha uzun sürer.
Öksürük, kan veya ses değişiklikleri de semptom olarak kabul edilir.
Sigara içmiyorsanız, semptomlarınız kötüleşirse, balgam kanlıysa veya ses kısıklığında artış gibi bir ses değişikliği fark ederseniz akciğer kanseri testi yapılması önerilir.
Öksürük için ne zaman doktora gidilmelidir?
Kalıcı bir öksürük, akciğer hastalığı açısından bilinen bir risk altındaysanız doktorunuzu ziyaret etmenizi gerektirir.
Bunlar arasında eski akciğer kanseri, kronik olarak daralmış hava yolları veya geçmişte çok fazla sigara içmiş olmanız veya hala sigara içiyor olmanız olmanız yer alır.
Bunlar doktora ziyareti haklı çıkaran diğer nedenlerdir:
- Dört ila altı hafta süren öksürük : Açıklanamayan öksürüğün pek çok nedeni arasında teşhis edilemeyen astım veya mide yanması (mide asidi yetersizliği) yer alır. Ayrıca bazı antihipertansif ilaçlar da öksürüğe neden olur. Özellikle, anjiyotensin dönüştürücü enzimlerin (ACE) inhibitörleri (inhibitörleri) dahildir, örneğin enalapril (Xanef®) ve lisinopril (Acerbon®).
- Ateş veya nefes darlığının eşlik ettiği öksürük
- Mukus renginde değişiklik: Mukustaki kan, özellikle göğüs ağrısının da eşlik ettiği durumlarda derhal tıbbi müdahaleyi gerektirir. Sarı veya yeşil makus enfeksiyona işaret edebilir ve tıbbi müdahale gerektirebilir.
Sürekli öksürüğün aniden değişmesi veya örneğin fındık veya patlamış mısırın yutulmasından kaynaklanması durumunda da doktora gitmelisiniz.