Nipah nedir ve ölümcül virüs neden yeniden alevleniyor?

Nipah virüsü enfeksiyonunun ölüm oranı salgından salgına değişiklik gösteriyor; enfekte hastaların %75’e kadarı ölüyor.

15.09.2023
Nipah nedir ve ölümcül virüs neden yeniden alevleniyor?

Hindistan’da son günlerde en az iki kişinin ölümüne neden olan ve güney Kerala eyaletinde yüzlerce kişinin daha test edilmesine yol açan potansiyel olarak ölümcül Nipah virüsünün (NiV) yeniden ortaya çıkmasından sonra yüksek alarma geçti.

 

Kısaca Nipah virüsü nedir?

 

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Nipah, ciddi bir solunum yolu enfeksiyonuna neden olabilen ve beyne saldırabilen zoonotik bir virüstür (hayvanlardan insanlara bulaşabileceği anlamına gelir).

 

İlk kez 1999 yılında Malezyalı domuz çiftçileri arasındaki salgın sırasında tespit edilmiş ve Singapur’da da tespit edilmişti. Her iki bölgede de yeni enfeksiyon görülmezken, Bangladeş ve Hindistan’da 2001’den bu yana periyodik alevlenmeler yaşanıyor.

 

Kısaca Nipah virüsü nasıl bulaşır?

 

Malezya’daki salgının, virüsün enfekte domuzlardan insanlara yayılmasından kaynaklandığına inanılıyor.

 

Ancak Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Hindistan ve Bangladeş’te en olası bulaşma yolunun, enfekte meyve yarasalarının idrarı veya tükürüğüyle kirlenmiş hurma ağacı özü gibi meyve ürünlerinin tüketimi olduğu düşünülüyor.

 

Nipah enfeksiyonlarının belirtileri nelerdir?

 

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre semptomlar genellikle ateş ve baş ağrısıyla başlıyor ve buna sıklıkla öksürük veya boğaz ağrısı gibi solunum yolu hastalığı belirtileri de eşlik ediyor.

 

Virüse maruz kaldıktan sonraki iki hafta içinde herhangi bir zamanda ortaya çıkabilirler.

 

Enfeksiyon kötüleşebilir, oryantasyon bozukluğu, nöbetler ve ensefalite (beynin şişmesi) yol açabilir ve bu da hastaları 24 ila 48 saat içinde komaya sokabilir.

 

Nipah ne kadar tehlikeli?

Enfekte hastaların tahminen %40 ila %75’i virüsten ölmektedir ve ölüm oranı salgından salgına değişmektedir.

 

Nipah virüsü nasıl tedavi edilir? Tedavi bulundu mu?

 

İnsanlara veya hayvanlara yönelik Nipah aşıları mevcut olmadığı gibi destekleyici bakım dışında etkili tedaviler de mevcut değildir.

 

Araştırmacılar şu anda virüsle doğrudan savaşacak immünoterapötik ilaçlar olan monoklonal antikorlar geliştiriyorlar, ancak CDC’ye göre henüz lisanslı bir tedavi mevcut değil.

 

Deneysel bileşiklerin şefkatli kullanımı daha önce önerilmişti ve yerel medya Hindistan’ın monoklonal antikorları kullanılabilir hale getirmek için çalıştığını bildiriyor.

 

Kerala salgını durumunda yetkililer, virüsün yayılmasını kontrol altına almak amacıyla hasta temas takibini kullanıyor.

 

Başka hangi ülkeler Nipah’ı bildirdi?

 

Virüs şu ana kadar Asya ülkeleriyle sınırlı kaldı: Hindistan, Bangladeş, Singapur, Malezya ve Filipinler

 

Hayvandan insana virüs bulaşması artıyor mu?

 

Bilim insanları, iklim değişikliği ve ormansızlaşma gibi faktörlerin, hayvan-insan geçişli enfeksiyon riskini artırdığını ileri sürdü.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.