Muz yerseniz sindiriminize ne olur?

Muz A, B6, C ve E vitaminlerini içerir. Ayrıca potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve selenyum gibi mineralleri de içerir. Güçlü kemikler ve uykusuzluğu önlemek için kalsiyum ve magnezyuma ihtiyacımız var. Araştırmalar, selenyumun kanser ve tiroid problemlerinin önlenmesi ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Potasyum insan, bitki ve hayvan hücrelerinin çalışması için gereklidir.

Muz yerseniz sindiriminize ne olur?

Bu popüler muz ağacı muhteşem görünmese de sağlık açısından pek çok fayda sağlayabilir. Son zamanlarda yapılan bir araştırma, sağlık yararları listesine yeni bilgiler ekledi.

MUZ VE SİNDİRİM SAĞLIĞI

 

Geçen yıl, Avustralya’da bu bağlantıyı daha iyi anlamak için 50 eski çalışmayı gözden geçiren bir çalışma yapıldı. Vurgulanan, fermente gıdalarda ve takviyelerde bulunabilen ve mikrobiyotada bir denge oluşturulmasını etkileyen canlı bakteriler olan probiyotiklerin kullanımıdır. Ama bütün gün sadece probiyotik yiyemeyeceğimiz için lifin ne kadar önemli olduğuna da geliyoruz. Prebiyotikler bağırsaklardaki bakteriler tarafından düzenli sindirimi sağlamak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılır.

 

MUZ İDRAR SÖKTÜRÜCÜ MÜDÜR?

Lifle dolu olduklarından, hepimizin şişkinlikten sorumlu olduğunu bildiğimiz kabızlık semptomlarını hafifletebilirler. Potasyumla dolu olduğu için böbreklerin vücuttan çok fazla su ve tuz atmasına yardımcı olur ve böylece kabızlık çekiyorsanız yardımcı olur.Potasyum ayrıca kan basıncını normal seviyelerde tutmaya yardımcı olur.

 

SİNDİRİM SAĞLIĞI NASIL KORUNUR?

Muzlara ek olarak, sindirim sağlığını korumanın başka yolları da var ve uzmanlar tam tahıllar ve lif açısından zengin bir diyetin en önemli olduğu konusunda hemfikir. Prebiyotikler eşit derecede önemli sindirilemeyen karbonhidratlardır ve probiyotiklerle birlikte sindirim sisteminin sağlığını korumamıza yardımcı olurlar. İyi bakterilerinizi beslemek için diyetinize fasulye, bezelye, yeşil fasulye, muz, çilek, sarımsak, kuşkonmaz, yulaf ezmesi gibi yiyecekleri ekleyin. Antibiyotikler bağırsaklarda dengesizliğe neden olabileceğinden bunlara dikkat edin . İshal gibi sindirim bozuklukları, antibiyotiğin türüne ve tedavinin uzunluğuna bağlı olarak vakaların yüzde beş ila hatta yüzde 30’unda görülür. Bunları yalnızca doktorunuz reçete ettiğinde kullanın.

 

Sindiriminizi iyileştirmek, kilo vermek veya genel olarak daha sağlıklı olmak istiyorsanız, herkes için geçerli olan kurallar şunlardır:

 

–  Mümkün olduğu kadar çok farklı sebze ve meyve yiyin. Sağlıklı bağırsaklar farklı mikrop aileleriyle doludur ve her biri farklı yiyecekleri.

 

–  Lif yiyin. Çoğu insan bunlardan çok az tüketir. Meyveler, sebzeler, baklagiller, kabuklu yemişler ve kepekli tahıllar iyi bakterileri besler.

 

– Yüksek oranda işlenmiş gıdalardan kaçının çünkü genellikle iyi bakterilerin gelişimi üzerinde olumsuz etkisi olan ancak kötü bakterileri destekleyen bileşenler açısından zengindirler.

 

– Yoğurt gibi probiyotikler açısından zengin besinler, iyi bakterilerin çoğalmasını teşvik eder. Size uygunsa yoğurt tüketin.

 

– Sızma zeytinyağı her zaman menünüzde olmalı. İyi bakterilerin gelişimini destekleyen çok sayıda polifenol içerir.

 

– Antibiyotikler hem kötü hem de iyi bakterileri yok eder. Bunları almak zorunda kalırsanız, aynı zamanda mikroflora düzenlemesini uyarmak için yeterli yiyecek aldığınızdan emin olun.

 

– Yeterince lif tüketmiyorsanız ve alımındaki ani artış gaz ve şişkinliğe neden oluyorsa, bol su içerken yavaş yavaş diyetinize eklemeyi deneyin.

 

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.