Miyomlar, doğurganlık ve hamilelik neler yapmalıyız?
Üreme çağındaki miyomları olan ve üreme potansiyeline ulaşamamış kadınlarda hamile kalma isteği ile kısırlığın detaylı tedavisi önerilmektedir.
Birçok çalışma, miyomların konumu ve boyutunun kadınların doğurganlığını etkileyen önemli bir faktör olduğunu göstermiştir.
Submukozal (rahim boşluğunda) yerleşimli miyomlar ile rahim duvarını deforme eden ve 5 cm’den büyük olan intramural miyomlar, gebelik oluşumunu ve gerçekleşmesini olumsuz yönde etkiler ve daha sonra spontan düşük riskini artırabilir.
Subseröz miyomların kadınların doğurganlığı veya üreme potansiyeli üzerinde olumsuz bir etkisinin olmadığı kanıtlanmıştır.
Miyomlar doğurganlığı nasıl etkiler:
- Rahimde embriyo implantasyonu olasılığını azaltmak
- Rahim kontraktilitesini arttırmak
- Endometriyumun kronik inflamasyonuna neden olur
- Rahim duvarını deforme ederler
- Vakaların %10’unda miyomlar kısırlıkla ilişkilidir
- Vakaların %1-2,4’ünde kısırlığın tek faktörü olarak kabul edilirler
- Miyom tanısı alan kadınların hamileliği ertelememeleri öneriliyor!
Üreme çağındaki miyomların büyümesi faydalı değildir ve özellikle 35 yaş sonrasında doğurganlığın yaşla birlikte doğal olarak azaldığı bir gerçektir.
Hamilelikte miyom görülme sıklığı nedir?
Hamilelikte miyom görülme oranının %10 civarında olduğu düşünülürken, hamilelikte miyom gelişen kadınların %5-15’i miyomların büyümesinden kaynaklanan ağrı nedeniyle hastaneye kaldırılacaktır. 5 cm’den büyük miyomlarda risk artmaktadır.
Miyomların hamilelik sonucuna etkisi
Gebelikte miyomlara bağlı komplikasyon görülme olasılığı %10-40 arasında değişmektedir.
Hamilelikte miyomlar şunlara yol açabilir:
- Rahim elastikiyetinin azalması nedeniyle erken doğum başlangıcı ve erken doğum
- fetüsün uterusta yanlış sunumu veya anormal konumu (tıkanmış konum vb.)
- Rahim kontraktilitesinin azalması sonucu doğumdan sonra kanama
- sezaryen doğum sıklığının artması
Tedavi seçenekleri nelerdir ve gebe kalma oranını arttırır mı?
- Rahim içinde yerleşmiş miyomları olan hastalarda (FIGO L0-L2) tedavi seçeneği histeroskopi sırasında miyomların alınmasıdır. Yapılan çalışmalara göre, bu tür submukozal miyomların alınmasından sonra kadınlarda gebelik oranı, konservatif olarak takip edilen kadınlara göre %43 olup gebelik oranı %27’dir.
- Rahim duvarında yer alan ve rahim boşluğunu deforme eden miyomlar (FIGO L3-L4) durumunda, tercih edilen tedavi, miyomların laparoskopi veya klasik cerrahi – abdominal miyomektomi sırasında çıkarılmasıdır.
- Diğer tedavi seçenekleri arasında şunlar yer alır: miyomu besleyen kan damarlarının embolizasyonu ve miyomun hacmini yaklaşık %50 oranında azaltan ve etkisi en az 6 ay süren seçici progesteron reseptör inhibitörleri ile ilaç tedavisi.
Ne zaman doktora gidilmeli?
Üreme çağındaki miyomları olan ve üreme potansiyeline ulaşamamış kadınlarda hamile kalma isteği ile kısırlığın detaylı tedavisi önerilmektedir. Kısırlığın diğer nedenleri dışlanırsa ancak o zaman kısırlığın tek nedeninin miyom ameliyatı olmasına karar verilir.
Tüm özellikler dikkate alınarak: Miyomun boyutu ve yeri, kanama, ağrı, pelviste baskı gibi semptomlar, kadının yaşı ve gelecekteki üreme planları, tedavi yaklaşımı ve tedavi yöntemi hakkında bir karar verilir.
Miyomlar için hangi doktora gitmeliyiz?
Miyomlar için jinekolog yani kadın hastalıkları ve doğum uzmanına gitmelisiniz. Jinekologlar, miyomların teşhisi ve tedavisi konusunda uzmanlaşmış doktorlardır. Miyomlar genellikle jinekolojik muayene sırasında ultrason ile tespit edilirler.