Menepoz nedir, Menepoz olduğunuzda tedavi şart mı?

Menopoz yaşı dünya genelinde 45-55 olarak saptandı. Türkiye’de ortalama menopoz yaşının 46-48 olarak açıklandı. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Namık Demir, menopoz hakkında bilgiler verdi.

Menepoz nedir, Menepoz olduğunuzda tedavi şart mı?

Menopoz hakkında bilgi veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Namık Demir,” Menopoz süreçi yumurtalıklardaki yumurta hücrelerinin tükenmesi sürecidir. Tabii ki yumurtalıklardaki yumurta hücreleri tükendiği zaman vücutta östrojen hormonu da belli bir düzeyin altına düşer.

 

Östrojen hormonu düştüğü zaman da rahim içerisindeki tabaka iyi gelişemez ve adetler kesilir.” dedi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Namık Demir,” Annemizden ilk doğduğumuz zaman genç kızlarımız doğdukları zaman belirlenir.

 

Yenidoğan bir genç kızın yumurtalığında yaklaşık dört yüz bin, altı yüz bin yumurta hücresi vardır.

 

Bunlar düzenli olarak programlı bir şekilde yok olurlar ve on üç yaşına gelen bir genç kız da yumurtalığında üç yüz bin dört yüz bin adet yumurta hücresi bulunmaktadır.

 

Bu üç yüz bin dört yüzün yumurta hücresinden her ay bir tanesi atılmak koşuluyla kişi menopoza girinceye kadar ancak üç yüz, dört yüz tanesi atılır.

 

Menopozla beraber artık yumurtalıklardaki yumurta hücreleri tükenmiş olur.” dedi.

 

MENEPOZ NEDİR?

 

Menopoz hakkında bilgiler veren Demir,” Yumurta hücrelerinin önemli görevlerinden bir tanesi de bunların etrafında yer alan hücrelerin östrojen hormonu dediğimiz kadınlık hormonunu yapmalarıdır.

 

Ve bu hormonlar rahim içerisindeki tabakayı geliştirerek yeni bir gebeliği kabul etmeye hazırlamaktadırlar.

 

Salgılanan progesteron hormonu da bu tabakadaki bez yapılarını artırarak oraya yerleşmiş olan zigotun veya döllenmiş yumurtanın ilk besin maddesini oluşmasını sağlarlar.” sözlerine yer verdi.

 

Menepoz olduğunuzda tedavi şart mı?

 

“Menopoz dediğimiz süreç yumurtalıklardaki yumurta hücrelerinin tükenmesi sürecidir.” diyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Namık Demir,” Tabii ki yumurtalıklardaki yumurta hücreleri tükendiği zaman vücutta östrojen hormonu da belli bir düzeyin altına düşer. Östrojen hormonu düştüğü zaman da rahim içerisindeki tabaka iyi gelişemez ve adetler kesilir. Çoğu kez adetten kesilme süreci kadınlar tarafından menopoz olarak algılanmaktadır. Ama aslında menopoz yumurtalıkların artık yumurta hücrelerini içermemeleri ve östrojen hormonu yapmamaları demektir.” ifadelerine yer verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.