Meme kanseri için risk faktörleri
Meme kanserini teşhis etmek için, bir doktor tarafından fizik muayene, radyolojik muayene ( mamografi, ultrason, manyetik rezonans), sitolojik delinme, biyopsi ve tümörün biyolojik özelliklerini belirlemek için laboratuvar testleri gibi çoklu tanı testleri yapılmalıdır
Meme kanseri için ana risk faktörleri yaş (yaşla birlikte meme kanseri riski), genç yaşta aile meme kanseri öyküsü, gen mutasyonları (örn. BRCA1 veya BRCA2 genleri), mamografide artan meme yoğunluğu, erken menarş (ilk adet ), geç menopoz, çocuk doğurma, doğumda daha büyük yaş, ilk emzirme, atipik hiperplazi veya yerinde lobüler kanser gibi meme değişiklikleri, önceki meme biyopsileri , postmenopozal kadınlarda hormon replasman tedavisi, erken radyasyona maruz kalma, radyasyona erken maruz kalma kimyasal maddeler,obezite , sigara, alkol tüketimi ve yağ kalorili yiyeceklerin tüketimi.
Meme kanseri riski yüksek olan kadınlar düzenli kontrollere gitmelidir. Tamoksifen ve raloksifenin önleyici kullanımı meme kanseri gelişme riskini yüzde 40-50 azaltırken, bilateral mastektomi (her iki göğsün çıkarılması) bu riski yüzde 90’dan fazla azaltır. Bu nedenle, bu yöntemlerden bazıları, bu riski azaltmak için meme kanseri riski yüksek olan kadınlara da uygulanır.