Melisa otu tıbbi olarak kullanılıyor mu?

Melisa (Melissa officinalis) olarak da bilinen melisa, familyasından (Lamiaceae) bir bitkidir.

01.09.2023
Melisa otu tıbbi olarak kullanılıyor mu?

Doğu Akdeniz bölgesinden gelir, 30 yaşına kadar yaşayabilir ve 90 santimetreye kadar boylara ulaşabilir.

 

Melisanın sinir sistemi üzerinde dengeleyici etkisi vardır, tahriş olmuş sinileri yatıştırır ve konsantre olma yeteneğini destekler.

 

Melisa otu tıbbi olarak kullanılıyor mu?

 

Zarif limon kokulu bitki, nane ve adaçayının yakın akrabasıdır.

 

Güzel kokusunun arıları çekmesine borçludur ve bu nedenle arıcılar tarafından arı yemi olarak oldukça değerlidir. Bu ona arı otu, bal çiçeği adları verilmiştir.

 

Bazı bölgelerde buna Frauenwohl, anne çayı veya ana otu adı olarak adlandırıldığı bilinirken öteyandan eski zamanlarda  her türlü kadın rahatsızlığı için kullanıldığı bilinir.

Bitki, Anadolu ve Kafkasya’dan İran’a, Irak’tan Pakistan’a kadar yabani olarak yetişmektedir; Bu arada Avrupa’da da yabani popülasyonlar bulunabilir.

 

Oval yaprakları karşılıklı dizilir ve haziran ayından ağustos ayına kadar yaprak eksenlerinde küçük beyaz çiçekler taşır.

 

Melisa yapraklarını ezdiğinizde yoğun limon benzeri bir koku yayarlar. Bitki artık ticari olarak arı merası, baharat ve şifalı bitki olarak kullanılmaktadır.

 

Çiçeklenmeden önce yılda en fazla dört kez hasat edilebilir. Sadece yaprakları alkollü içeceklerde ve ilaçlarda baharat, katkı maddesi olarak kullanılır.

 

Melisa otu hangi tür rahatsızlıklarda kullanılabilir?

 

Melisa şifalı bir bitki olarak uzun bir geleneğe sahiptir ve Orta Çağ kadar erken bir tarihte kalp problemlerini tedavi etmek için kullanılmıştır.

 

Bugün esas olarak aşırı heyecanlı sinir sistemini sakinleştirmek için kullanılıyor. Taze veya kurutulmuş melisa yaprakları tıbbi amaçlar için kullanılır. Bunlardan hem çay preparatları hem de iç ve dış kullanıma yönelik bitmiş preparatlar yapılabilir.

 

Melisa otunun en önemli bileşenleri

 

  • Ana bileşenleri sitral, linalool ve geraniol olan esansiyel yağ
  • Öjenol glikozit
  • Rosmarinik asit
  • İzokersitrin gibi flavonoidler
  • Ürolik asit

 

Melisa otu nerede kullanılır:

 

 

Melisa otu, uçuk tedavisi

 

Herpes simpleks virüsüne yakalanmışsanız, ağzın etkilenen bölgesine melisa yağı içeren bir merhem sürmelisiniz (eczanelerde mevcuttur).

 

Alternatif olarak melisa yağını kendiniz de yapabilirsiniz. Yağı etkilenen cilt bölgesine günde iki ila üç kez sürün.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.