Melazma: Nedir? Melazma tedavisi var mı? İşte cevapları
Melanin cilde rengini veren pigmenttir. Güneşe maruz kaldıktan sonra ciltte oluşan koyulaşma aslında cildin güneş hasarına karşı doğal koruma sürecinin bir parçasıdır.
Bugün dünyanın her yerinde geniş bir cilt tonu yelpazesine rastlamak mümkün. Melanin cilde rengini veren pigmenttir.
Güneşe maruz kaldıktan sonra ciltte oluşan koyulaşma aslında cildin güneş hasarına karşı doğal koruma sürecinin bir parçasıdır.
Cilt tonundaki değişiklikler, artan melanin üretimine bağlı hormonal değişikliklerden de kaynaklanabilir.
Tipik olarak artan pigmentasyon geçicidir. Zamanla rengi solar ve cilt doğal tonuna döner. Zamanla cilt tonunda bir miktar koyulaşma kalıcı olabilir. Uzun süreli eşit olmayan cilt tonu (yüzde, uzuvlarda ve vücudun diğer bölgelerinde koyu lekeler) melazma belirtisi olabilir.
Melazma, ciltte simetrik koyu lekelerin ortaya çıkmasıyla karakterize edilen bir cilt rahatsızlığıdır.
Bu, bu lekelerin genellikle vücudun her iki tarafında da benzer bir düzende göründüğü anlamına gelir.
Örneğin her iki yanakta da görünebilirler.
Melazma, hiperpigmentasyonun, yani aşırı pigmentasyonun bir şeklidir.
Melazma kadınlarda erkeklerden daha yaygındır ve genç kadınları yaşlı kadınlara göre daha sık etkileme eğilimindedir.
Hamile kadınlar hamilelik sırasında hormonal değişikliklerin bir sonucu olarak melazma yaşayabilirler. Buna bazen “hamilelik maskesi” denir.
Melazma nasıl tanımlanır veya teşhis edilir?
Melazma bir hiperpigmentasyon şeklidir ve bazen bu durumun diğer formlarına benzeyebilir. Örneğin, iltihap sonrası hiperpigmentasyon (PIH), iltihaplanma veya ciltte travmadan kaynaklanan bir hiperpigmentasyon şeklidir.
Ancak melazmanın alın, yanaklar, burun, çene ve dudakları etkileme olasılığı daha yüksektir. Ayrıca önkol ve boyun gibi güneşe maruz kalan diğer bölgeleri de etkileyebilir.
Melazma genellikle karakteristik simetrik dağılımı ve düzensiz görünümüyle tanımlanır.
Cilt rahatsızlıklarında uzmanlaşmış bir dermatolog gibi bir doktor, görsel muayeneye dayanarak melazmayı tanımlayabilir.
Melazmanın karakteristik görünümü genellikle tanıyı belirlemek için yeterlidir, ancak doktor muhtemelen durumun ne zaman ve nasıl başladığına dair sorular soracaktır.
Melazma kalıtsal olabileceği ve aileden geçebildiği için doktorunuz benzer cilt sorunlarına sahip olabilecek aile üyeleri hakkında da sorular sorabilir.
Gerekirse melazma tanısını desteklemeye yardımcı olabilecek bazı testler vardır. Wood lambası, cildi aydınlatarak doktorun cilt pigmentasyonundaki değişiklikleri gözlemlemesini kolaylaştıran özel bir ışıktır.
Biyopsi (doktorun aldığı küçük bir deri örneği) melazmayı doğrulayabilir.
Melazmaya ne sebep olur?
Doğal bir savunma mekanizması olarak cilt, çok sayıda cilt hücresi tipini içeren karmaşık bir süreç yoluyla melanin üretimini hızlandırır.
Bunlar, diğerlerinin yanı sıra hormonları ve bağışıklık hücrelerini içerir. Süreç, cildin potansiyel bir hasar sinyali almasıyla başlar ve genellikle kısa bir süre sürer.
Melazma, bu doğal sürecin çok güçlü olması veya devre dışı bırakılmaması durumunda gelişir.
Melazmaya katkıda bulunabilecek birçok faktör vardır. Örneğin:
- Genetik faktörler olabilir, bu da melazmaya yatkınlığın aileden geçebileceği anlamına gelir. Melazmalı birçok kişi, bir ebeveynin veya başka bir aile üyesinin de hastalığa yakalandığını söylüyor.
- Hormonal faktörler melazmayı etkileyebilir. Melazma, altta yatan hormonal dengesizliklerin göstergesi olabilir veya hamileliğe bağlı hormonal değişikliklerin bir sonucu olabilir. Bazı doğum kontrol hapları, hormonlar üzerindeki etkilerinden dolayı melazma ile ilişkilendirilmiştir.
- Özellikle uzun süre güneşe maruz kalmak hiperpigmentasyona neden olabilir.
- Yüksek ısıya ve strese maruz kalmanın melazma ile bir dereceye kadar bağlantısı vardır.
Melazma tehlikeli midir?
Melazma tehlikeli değildir. Bunun cildin doğal savunma mekanizmalarının bir sonucu olduğunu unutmayın.
Bununla birlikte, düzensiz pigmentasyon kozmetik bir sorun olabilir.
Melazma yüzde belirdiğinde, etkilenen bireyde sıkıntıya neden olabilir. İnsanlar aynı zamanda durumun devam etmesinden dolayı da hüsrana uğrayabilirler. Ne yazık ki melazmanın başlangıcından kaynaklanan stres durumu daha da kötüleştirebilir.
Kısaca Melazma
Melazma bir hiperpigmentasyon şeklidir. Ciltte simetrik olma eğiliminde olan koyu lekelerin ortaya çıkmasıyla karakterize edilir (genellikle vücudun her iki yanında benzer bir desenle görünürler). Melazmadan esas olarak güneşe maruz kalma ve hormonlar sorumludur.
Biliyor musun?
Melanin sadece ten rengini belirlemez. Saç ve hatta göz rengi melanin tarafından belirlenir. Melanositler vücutta doğal olarak melanin üreten hücrelerdir.
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.